Auteur Topic: Tour Down Under  (gelezen 1087 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Rico

 • Administrator
 • *****
 • Berichten: 24854
  • Bekijk profiel
Tour Down Under
« Gepost op: januari 19, 2020, 10:48:42 am »
 • Like
 • Dislike
 • Voorbeschouwing Tour Down Under 2020

  De Tour Down Under is dit jaar zoveel meer dan alleen een wielerkoers, aangezien de zesdaagse rittenwedstrijd volledig in het teken staat van de hevige bosbranden die al enkele weken woeden in Australië. WielerFlits blikt vooruit op een wel hele speciale editie van de Tour Down Under.

  Historie
  Het wielerseizoen begint met de Tour Down Under, het is al meer dan een decennium een vast gegeven. Maar we moeten niet vergeten dat de eerste editie pas in 1999 plaatsvond, toen het thuispubliek meteen een gedroomde winnaar kreeg met de razendpopulaire Stuart O’Grady. De bonkige sprinter – die acht jaar later Parijs-Roubaix op zijn naam wist te schrijven – werd uitgedaagd door een Scandinavische entente (Jesper Skibby en Magnus Bäckstedt, red.), maar bleek uiteindelijk sterk genoeg om de overwinning over de streep te trekken.

  De geboorte van de Tour Down Under was een feit, ruim twintig jaar later staat alweer de 22e editie op het programma. De wedstrijd maakte aanvankelijk deel uit van de UCI Oceania Tour, maar in 2008 besloot de organisatie om zich aan te sluiten bij de UCI Pro Tour, de voorloper van de WorldTour. In de tussentijd zagen we renners als Michael Rogers, Luis León Sánchez en Simon Gerrans zegevieren. En in 2008 ging de eindzege naar een sterke Duitser, die we toch vooral kennen als sprinter: André Greipel, die twaalf jaar later nog steeds van de partij is.

  Het geeft wel aan dat de Tour Down Under een metamorfose heeft ondergaan, sinds het deel uitmaakt van de WorldTour. Want wie nu André Greipel invult als eindwinnaar van de Tour Down Under 2020, heeft niet goed gekeken naar het parcours. Met de introductie van Willunga Hill (de traditionele scherprechter, red.) en Paracombe is het een ronde geworden voor de puncheurs. Kijk maar naar de recente erelijst, met winnaar als Gerrans, Tom-Jelte Slagter, Rohan Dennis en Richie Porte.

  De recordhouder is – niet geheel verrassend – een Australiër met de naam Simon Gerrans. De inmiddels gepensioneerde klassiekerspecialist won de Tour Down Under in 2006, 2012, 2014 en 2016. We zullen nog wel een tijdje moeten wachten vooraleer dit record zal worden verbroken, al is Daryl Impey goed op weg om (minstens) op gelijke hoogte te komen. Thuisland Australië is sinds de oprichting van de Tour Down Under uitermate succesvol geweest met twaalf eindzeges. Geen slechte score, zeker als je bedenkt dat het dinsdag tijd is voor de 22e editie.

  Vorig jaar
  Daryl Impey is hard op weg om het record van Gerrans te evenaren en wellicht te verbreken. De Zuid-Afrikaan won in 2018 zijn eerste Tour Down Under, maar slaagde er vorig jaar met verve in om zijn titel te verdedigen. De renner van Mitchelton-Scott heeft het winnende recept gevonden. Het begint met zoveel mogelijk bonificatieseconden sprokkelen in de eerste, wat vlakkere, etappes, om vervolgens de schade te beperken op Willunga Hill.

  Impey wist met een derde plek in Uraidla en ritwinst in Campbelltown flink uit te lopen op de concurrentie, aangevoerd door Richie Porte en Wout Poels. De sterke allrounder begon als tweede aan de slotetappe met aankomst op de top van Willunga Hill, zeven seconden achter Patrick Bevin, maar de Nieuw-Zeelander ondervond teveel hinder van een eerdere valpartij en moest al vroeg afhaken. Hierdoor moest Impey nog maar één renner in de gaten houden: Porte.

  De Australische klassementsrenner van Trek-Segafredo is al enkele jaren onklopbaar op Willunga Hill en ook in 2019 bleek de concurrentie een maatje te klein. De thuisfavoriet moest alleen wel negentien seconden goedmaken op Impey, die zich niet gek liet maken op de slotklim en voor zijn eigen tempo koos. Het bleek de juiste tactiek, want op de streep bleek het verschil tussen beide kemphanen te verwaarlozen.

  In vuur en vlam
  Van koala’s en kangoeroes tot kaketoes en wallabies: in de voorbije weken zijn al meer dan één miljard (u lees het goed) dieren gestorven door de Australische bosbranden. De beelden staan nog altijd op ons netvlies gebrand en er lijkt nog geen einde te komen aan deze precaire situatie. Woningen zijn tot op de laatste steen afgebrand, bossen zijn tot op de laatste boom afgefikt. En als we de laatste weerberichten mogen geloven, zullen er nog meer bosbranden volgen.

  Toeristische plaatsjes als Jindabyne zijn volledig ontvolkt door het plotselinge vertrek van zijn inwoners. “Het is hier uitgestorven. Het nationaal park is dicht, de camping is dicht, het restaurant is dicht. Terwijl dit echt een vakantieplaats is in de zomer”, zo vertelt Carla Zijlstra, oud-schaatsster en inwoonster van Jindabyne, in gesprek met het AD. “Overal is brand, het is immens. Helikopters kunnen de lucht niet in omdat ze door de rook toch niets zien.”

  De branden woeden vooral in het noorden en zuidoosten van Australië, onder meer in de buurt van steden als Sydney en Canberra. De schade is enorm, want naast de dood van ruim één miljard dieren zijn er ook al meer dan twintig mensen omgekomen. In de regio rondom Adelaide – daar waar de Tour Down Under jaarlijks wordt georganiseerd – zijn de mensen ook niet veilig voor de bosbranden.

  “Er hangt echt veel rook in de stad”, zo vertelde Koen de Kort een week voor de start aan de NOS. De renner van Trek-Segafredo neemt ook dit jaar weer deel aan de Tour Down Under, maar houdt de situatie wel nauwlettend in de gaten. “Ik had op training echt last met ademhalen, maar het gaat met name om de luchtkwaliteit. Is het te ongezond en onverantwoord om door te rijden? Ik ben er echter van overtuigd dat we gewoon kunnen fietsen.”

  Het land staat al enkele weken (letterlijk) in vuur en vlam, maar toch zal een omvangrijk peloton door de verwoeste gebieden koersen. Is dat niet een beetje vreemd? De Kort: “Ik heb inderdaad begrepen dat we door de afgebrande plekken rijden. Dat zal speciale plaatjes opleveren. We kunnen nu wel aandacht vragen voor het probleem. Dat is beter dan helemaal niet koersen”, is de mening van de ervaren Zuid-Hollander.

  Parcours
  Daryl Impey hoopt ook dit jaar weer de Tour Down Under te winnen, maar de Zuid-Afrikaan zal het zeker niet op een presenteerblaadje krijgen. De organisatie heeft niet alleen een finish uitgetekend op de top van Willunga Hill, de renners keren ook weer terug naar de korte maar steile beklimming van Paracombe. “Het parcours wordt elk jaar zwaarder. Het is meer iets voor de klimmers, waardoor het lastiger zal worden om te winnen”, zegt Impey daar zelf over.

  Maar de kopman van Mitchelton-Scott broedt al langer op een plannetje. “Het is zaak om al vroeg een etappe te winnen, om op die manier mee te doen voor de eindzege”, doelt de regerend kampioen op het sprokkelen van bonificatieseconden.  “Ik ben blij met de etappe naar Stirling, terwijl de rit naar Paracombe echt lastig is. En dan hebben we nog Willunga Hill, wat altijd een speciale beklimming zal blijven.”

  Dinsdag 21 januari, etappe 1: Tanunda – Tanunda (150 km)
  Genoeg over Paracombe en Willunga Hill, de 22e editie van de Tour Down Under begint met een 150 kilometer lange etappe van en naar Tanunda, een plaatsje gelegen in de Barossa Vallei. Dit is een van de oudste wijnstreken van Australië, zo’n 55 kilometer ten noordoosten van Adelaide. Hier zijn de omstandigheden normaliter ideaal om rode en witte wijn te produceren, maar voor de renners is Tanunda slechts de start- en finishplaats van de eerste etappe.

  Er valt eigenlijk niet zoveel te vertellen over de rit, aangezien het peloton vijf lokale rondes (van dertig kilometer) afwerkt in en rond Tanunda. Er zijn nog wel enkele bergpunten te verdienen op de telkens terugkerende Breakneck Hill Road (gemiddeld 7,2%), maar de finish volgt na vijftien biljartvlakke kilometers. Aan de streep liggen overigens tien, zes en vier bonificatieseconden voor het oprapen.  Woensdag 22 januari, etappe 2: Woodside – Stirling (135,8 km)
  Een Tour Down Under zonder Willunga Hill, is geen Tour Down Under. Maar de organisatie kiest ook vaak voor een etappe met aankomst in Stirling. De tweede rit begint met twee lokale rondes in en rond Woodside, waar voor de renners ook het startschot zal klinken. Die koersen vervolgens via Oakbank, Balhannah en Hahnddorf naar Stirling, om vervolgens te beginnen aan drie lokale omlopen en een flink aantal hoogtemeters.

  Wat heet, want na 135,8 kilometer hebben de heren renners meer dan tweeduizend hoogtemeters in de benen, wat te vergelijken is met een mooie Ardennenrit. Het slotcircuit van 21 kilometer begint met een klimmetje van 4,6 kilometer aan 3%, gevolgd door een tweede helling (2,4 km aan 3,8%) waar ook de finishstreep is gelegen. In het verleden wonnen hier machtsspurters als Caleb Ewan en Juan José Lobato, maar ook een puncheur als Diego Ulissi.  Donderdag 23 januari, etappe 3: Unley – Paracombe (131 km)
  In de eerste etappe zijn de sprinters aan zet, in rit twee is het de beurt aan de machtsspurters, maar in de derde etappe zal de winnaar een puncheur of klimmer zijn. Na de start in Unley trekt het peloton de heuvels van Adelaide in, met een passage door het kleine stadje Cudlee Creek, het startpunt van twee verschillende lokale rondes die meerdere keren worden afgewerkt. Zo passeren de coureurs meerdere malen Houghton en Inglewood.

  Met ruim 2600 hoogtemeters belooft het een bijzonder pittige etappe te worden, maar de beslissing zal normaal gesproken toch echt vallen op de slotklim naar Paracombe, over een weg met de naam Torrens Hill Road. Het begin is meteen erg lastig, zo stijgen de eerste 1200 meter aan net geen 10%. De laatste driehonderd meter van de etappe lopen nog lichtjes bergop, dus wie dan nog de puf heeft om een tandje groter te schakelen…  Vrijdag 24 januari, etappe 4: Norwood – Murray Bridge (152,8 km)
  De vierde etappe van Norwood naar Murray Bridge is net geen 153 kilometer lang en zeker in het begin allesbehalve vlak. De deelnemers trekken net als donderdag de heuvels van Adelaide in, met een nieuwe passage door Cudlee Creek en Williamstown richting de enige klim van de dag: Prospect Hill, een verder niet al te steile helling. De route daalt vervolgens af naar Palmer, de renners hebben inmiddels afscheid genomen van de Adelaide Hills.

  Dit betekent ook meteen dat de vlakke wegen worden opgezocht richting Murray Bridge, al is de passage over de Murray – de langste rivier van Australië – zeker nog de moeite waard. De laatste kilometers richting de finishstreep zijn zo goed als vlak, waardoor we een sprint om de overwinning mogen verwachten. Het is lang geleden dat de Tour Down Under nog eens een bezoekje bracht aan Murray Bridge. In 2001 won Fabio Sacchi er een etappe, voor O’Grady.  Zaterdag 25 januari, etappe 5: Glenelg – Victor Harbor (149,1 km)
  De voorlaatste etappe van Glenelg naar Victor Harbor is normaal een (nieuwe) mogelijkheid voor de sprinters, zeker als je kijkt naar de eerdere winnaars in Victor Harbor. Caleb Ewan, Elia Viviani, André Greipel… Ze wonnen allemaal al eens in het bescheiden havenplaatsje aan de Indische Oceaan. Maar toen was de finale nagenoeg vlak, dit keer ligt er nog een vervelende kuitenbijter op de renners te wachten. Zoals die keer in 2016, toen Simon Gerrans won.

  In een etappe over glooiende wegen gaat het in gestrekte draf naar de kust van het schiereiland Fleurieu in Port Elliot, alwaar in de binnenlanden Kerby Hill ligt. Dit is een klim van 3,9 kilometer aan een gemiddelde van 6%. Eenmaal op de top is het nog twintig kilometer naar de finish in Victor Harbor. In de finale is het opletten geblazen met een technische laatste kilometer met twee scherpe bochten. Het lijkt een ideale etappe voor Impey om eens wat boni’s te sprokkelen.  Zondag 26 januari, etappe 6: McLaren Vale – Willunga Hill (151,5 km)
  De Tour Down Under finisht ook dit jaar weer op de flanken van Willunga Hill, al kiest de organisatie ook weleens voor een vlakke slotetappe met aankomst in Adelaide. Op de flanken van Willunga Hill (3 km aan 7%) zal worden bepaald wie er met de eindzege vandoor gaat. Het parcours is ongewijzigd in vergelijking met vorig jaar, dus rijden de renners eerst twee lokale rondes – met bezoekjes door kustplaatsen Port Willunga en Aldinga.

  Het gaat via Aldinga naar de plaatselijke ronde met als scherprechter Willunga Hill, die de renners tweemaal zullen beklimmen. Na de eerste passage is het nog ruim twintig kilometer te gaan, maar na de laatste keer Willunga Hill zal er ook meteen worden gefinisht. Sinds 2014 is Richie Porte er onverslaanbaar, maar het leverde de Tasmaniër slechts één keer de eindzege op. Meestal komt hij een paar seconden tekort voor de leiderstrui, is dat ook dit jaar het geval?  Favorieten
  Het parcours van de Tour Down Under 2020 is loodzwaar, maar de topfavoriet is toch weer Daryl Impey. De tweevoudige winnaar én titelverdediger is gebrand op een derde eindzege op rij en heeft zich dan ook intensief voorbereid op de Australische rittenkoers. De tactiek voor Impey is om in de etappes naar Stirling en Victor Harbor voldoende bonificatieseconden te sprokkelen, om verder de schade te beperken op Paracombe en Willunga Hill.

  De kopman van Mitchelton-Scott liet de voorbije jaren zien dat hij kan overleven op de flanken van Willunga Hill, maar nu zal hij ook de klim naar Paracombe moeten bedwingen. Impey zal dan vooral Richie Porte in de gaten moeten houden, die weet hoe je moet winnen op de ruim één kilometer lange slotklim. De coureur van Trek-Segafredo won twee jaar geleden de Tour Down Under, na machtsontplooiingen op Paracombe en Willunga Hill. “Dit is ongeveer hetzelfde parcours als toen ik won”, zo concludeert de toenmalige eindwinnaar.

  Mocht Porte deze week zijn niveau van weleer halen, dan is de thuisrenner een van de grote kanshebbers op de oranje leiderstrui. Het is voor de coureur van Trek-Segafredo niet te hopen dat hij weer op een paar seconden strandt van de eindzege. Porte krijgt in zijn jacht op eindwinst steun van wereldkampioen Mads Pedersen (die de vrijheid krijgt in de vlakke etappes) en de Franse klimmer Kenny Elissonde. “Onze ambitie is om te strijden voor de eindzege met Richie”, aldus ploegleider Kim Andersen.

  Naast Porte is Rohan Dennis een andere Australiër om in de gaten te houden. De nieuwe aanwinst van Team Ineos werd onlangs nog geklopt op het Australisch kampioenschap tijdrijden, maar is klaar om in eigen land de Britse sterrenformatie aan te voeren. En onderschat de eigenzinnige tijdrijder niet, aangezien hij in 2015 nog eindwinnaar was van de Tour Down Under. De 29-jarige Dennis finishte vorig jaar als vijfde, maar kan hij dit jaar nog hoger mikken? Let ook op Dennis’ ploeggenoten Pavel Sivakov en Dylan van Baarle.

  Porte en Dennis zijn de voornaamste kanshebbers namens Australië, maar onderschat ook de ervaren Jay McCarthy, de jonge Jai Hindley en Chris Harper niet. De 27-jarige McCarthy stond al eens op het eindpodium en won de etappe naar Stirling, terwijl Hindley vorig jaar tweede werd in de Ronde van Polen. Jumbo-Visma-aanwinst Harper moet zich nog bewijzen op WorldTour-niveau, maar wie de rondes van Japan en de Savoie Mont Blanc kan winnen… En dan hebben we nog de kopman van Cofidis, Nathan Haas, in het verleden al eens vierde en vijfde.

  Voor de Europese renners is de Tour Down Under vaak de eerste voorbereidingskoers op de voorjaarsklassiekers, maar dat betekent niet dat Diego Ulissi, Luis Léon Sánchez en Ben Hermans zich gewillig naar de slachtbank laten leiden. De explosieve Ulissi won zes jaar geleden al eens een etappe Down Under, in het jaar dat hij ook als derde finishte in de eindstand. In 2017 (vijfde) en 2018 (vierde) was hij eveneens op de afspraak. De gehaaide Sánchez finishte vorig seizoen dan weer nét naast het podium, het verschil met de nummer drie bedroeg toen twee tellen.

  Israel Start-Up Nation heeft besloten om Hermans uit te spelen voor het klassement, wat ook niet zo gek is gezien het verleden van de sterke Belg. Zo won hij vorig jaar nog de rondes van Oostenrijk en Utah. “De Tour Down Under is de eerste afspraak van 2020. Ik wil daar al in orde zijn”, zo vertelde hij eerder aan WielerFlits. Let verder nog op George Bennett, die zal worden uitgespeeld als kopman van Jumbo-Visma.

  De Nieuw-Zeelander heeft alleen nog nooit geschitterd in de Tour Down Under en op Willunga Hill, waardoor we toch meer verwachten van de explosieve Antwan Tolhoek. Andere kandidaten voor een goede eindklassering zijn Romain Bardet, Hermann Pernsteiner, Kilian Frankiny, Mattia Cattaneo en Simon Yates, al richten de meeste renners zich op latere doelen in het voorjaar.

  Het is tot slot ook nog uitkijken naar enkele jonge talenten, die wellicht een eerste kans krijgen om te schitteren. Dan denken we aan João Almeida van Deceuninck-Quick-Step en Neilson Powless in het tenue van EF Education First. En wat kunnen meer ervaren renners als Dries Devenyns (vorig jaar nog tiende) en Eduard Prades? Dit zijn de coureurs die zullen strijden om een goed klassement, maar de Tour Down Under is traditioneel ook een koers voor de sprinters. Wie moeten we in de gaten houden?

  De wielerfans kijken reikhalzend uit naar een duel tussen de grote drie, met thuisfavoriet Caleb Ewan, Sam Bennett en Elia Viviani. Maar let ook op de razendsnelle Alberto Dainese, Jasper Philipsen, Marc Sarreau, Kristoffer Halvorsen, Max Kanter, Szymon Sajnok, Chris Lawless, Martin Laas, de NTT-tandem Giacomo Nizzolo en Ryan Gibbons, Gabriel Cullaigh, baanrenner Sam Welsford en Nicholas White. En wat kan André Greipel nog op 37-jarige leeftijd? De oersterke Duitser won al achttien etappes in de Tour Down Under, komt daar deze week nog eentje bij?

  Het complete deelnemersveld: https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2020/startlist

  Favorieten volgens WielerFlits
  **** Daryl Impey
  *** Richie Porte, Diego Ulissi
  ** Luis León Sánchez, Rohan Dennis, Ben Hermans
  * Jai Hindley, Antwan Tolhoek, Nathan Haas, Jay McCarthy

  Bron: Wielerflits  We gaan beginnen  :banana: :banana:

  Online Maazou

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 7992
   • Bekijk profiel
  Re: Tour Down Under
  « Reactie #1 Gepost op: januari 19, 2020, 11:19:23 am »
 • Like
 • Dislike
 • Hopen dat Dennis iets doet  :clown:

  Offline Leko

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 16859
   • Bekijk profiel
  Re: Tour Down Under
  « Reactie #2 Gepost op: januari 19, 2020, 20:17:20 pm »
 • Like
 • Dislike
 • Meteen de topfavoriet in mijn rangen :banana:

  Online Rico

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 24854
   • Bekijk profiel
  Sam Bennett debuteert met sprintzege in Tour Down Under
  « Reactie #3 Gepost op: januari 21, 2020, 08:42:04 am »
 • Like
 • Dislike
 • Sam Bennett debuteert met sprintzege in Tour Down Under

  Deceuninck-Quick-Step is het seizoen begonnen waarmee het is geëindigd: winnen. In de openingsetappe van de Tour Down Under sprintte Sam Bennett in zijn eerste officiële wedstrijd voor zijn nieuwe ploeg naar de overwinning door Jasper Philipsen en Erik Baska te verslaan. Bennett is tevens de eerste leider.

  De eerste etappe in de opener van de WorldTour bestond uit een dertig kilometer lange omloop die vijf keer moest worden afgelegd, wat de totale ritafstand 150 kilometer maakte. De ontsnapping van de dag kwam op naam van Michael Storer (Team Sunweb), Joey Rosskopf (CCC), Jarrad Drizners (UniSA) en Dylan Sunderland (NTT). Dit viertal werd uiteindelijk met nog 35 kilometer te gaan teruggehaald.

  In de laatste ronde waren het de sprintersploegen, waaronder Deceuninck-QuickStep, Lotto Soudal, BORA-hansgrohe en UAE Emirates – die het peloton controleerde. In de laatste rechte lijn werd Bennett perfect afgezet door lead-out man Michael Morkov.

  De Ier ging de sprint aan op het moment dat zijn tegenstanders hem dreigde in te halen. Het vroege aangaan van zijn ultieme punch bleek de juiste beslissing want in finishplaats Tanunda wist hij met een halve fietslengte van Philipsen te winnen. De Slowaak Baska eindigde als derde.

  http://www.youtube.com/watch?v=cHyIvvjJ590

  Uitslag
  1    Sam Bennett   Sunweb   03:28:54
  2    Jasper Philipsen   CCC   ,,
  3    Erik Baška      ,,
  4    Elia Viviani   Riwal   ,,
  5    André Greipel   Sunweb   ,,
  6    Kristoffer Halvorsen   Sunweb   ,,
  7    Caleb Ewan   BORA   ,,
  8    Marc Sarreau   Dimension Data   ,,
  9    Sam Welsford      ,,
  10    Alberto Dainese   Riwal   ,,

  Algemeen klassement
  1    Sam Bennett   Sunweb   03:28:54
  2    Jasper Philipsen   CCC   00:04
  3    Erik Baška      00:06
  4   Daryl Impey   Sunweb   00:07
  5   Jarrad Drizners      ,,
  6   Chris Lawless      00:08
  7   Dylan Sunderland      ,,
  8   Nathan Haas      00:09
  9   Michael Storer      ,,
  10   Elia Viviani   Riwal   00:10

  Volledige uitslag: https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2020/stage-1

  Bron: Wielerflits  De kop is er meteen af voor @Leko! Hij klopt de mannen van @Gilles_FCB

  Offline Leko

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 16859
   • Bekijk profiel
  Re: Tour Down Under
  « Reactie #4 Gepost op: januari 21, 2020, 12:36:16 pm »
 • Like
 • Dislike
 • Begint zeer goed :D

  Offline Gilles_FCB

  • Shoutboxmod
  • *****
  • Berichten: 12522
   • Bekijk profiel
  Re: Tour Down Under
  « Reactie #5 Gepost op: januari 21, 2020, 18:36:20 pm »
 • Like
 • Dislike
 • 2e yes

  Offline r4vje

  • Professional
  • ***
  • Berichten: 3575
  • Why so serious?
   • Bekijk profiel
  Re: Tour Down Under
  « Reactie #6 Gepost op: januari 21, 2020, 20:15:10 pm »
 • Like
 • Dislike
 • Mijn ploeg had er geen zin in zo te zien  :clown:

  Online Rico

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 24854
   • Bekijk profiel
  Caleb Ewan slaat dubbelslag met machtige sprint in Tour Down Under
  « Reactie #7 Gepost op: januari 22, 2020, 10:06:49 am »
 • Like
 • Dislike
 • Caleb Ewan slaat dubbelslag met machtige sprint in Tour Down Under

  De tweede etappe in de Tour Down Under is gewonnen door Caleb Ewan. De sprinter van Lotto Soudal sloeg toe in een sprint van een door een valpartij uitgedund peloton. Daryl Impey (Mitcheltin-Scott) eindigde als tweede, voor Nathan Haas (Cofidis). In het algemeen klassement neemt Ewan de leiding over Sam Bennett, die gisteren won.

  Een viertal renners vormde de ontsnapping van de dag. Redelijk vlot na het startsignaal waren het Joey Rosskopf (CCC) en Sam Jenner (UniSA) die de aanval opende. Kort daarna vertrokken ook Laurens De Vreese (Astana) en Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation) uit het peloton. Eventjes leek het duo in een klassieke chasse patat terecht te komen, maar met nog zo’n honderdtwintig kilometer te gaan, maakten ze de aansluiting.

  In het peloton werd de achterstand gecontroleerd door de sprintersploegen. Het verschil met de vier koplopers bedroeg het merendeel van de rit niet meer dan drie minuten. Naar mate de finishlijn naderde werd dat verschil steeds kleiner.

  Tussensprint
  Bij de tweede tussensprint, op ruim dertig kilometer van de finish, was het peloton zo dicht genaderd dat Jay McCarty (BORA-hansgrohe) en George Bennett (Jumbo-Visma) bonusseconden wisten te veroveren bij de laatste tussensprint. Alleen De Vreese, die als enige nog voorop reed, pakte de grootste buit, maar zou kort daarna alsnog worden ingerekend.

  De laatste kilometers bestonden uit een herkenbaar beeld dat bepaald werd door de sprintersploegen. Op de glooiende wegen rond finishplaats Stirling leek de wedstrijd te eindigen in een klassieke massasprint, maar door een grote valpartij, halverwege in het peloton, werd dat scenario ruw verstoord.

  Een groep van zo’n 25 renners wist de grote valpartij te ontlopen en kon dus strijden voor de dagzege. Impey leek in pole position voor de winst, maar vanuit de achtergrond kwam Ewan met een geweldige machtssprint opzetten. De Australiër, die eerder deze week ook al het inleidende criterium won, was veruit de rapste in de hellende slotmeters.

  http://www.youtube.com/watch?v=IdmgyFYy6TQ

  Uitslag
  1    Caleb Ewan   BORA   03:27:31
  2    Daryl Impey   Sunweb   ,,
  3    Nathan Haas      ,,
  4    Jasper Philipsen   CCC   ,,
  5    Fabio Felline   Sunweb   ,,
  6    Andrea Vendrame   Riwal   ,,
  7    Timo Roosen   INEOS   ,,
  8    Luis León Sánchez   Riwal   ,,
  9    Diego Ulissi   Jumbo Visma   ,,
  10    George Bennett   CCC   ,,

  Algemeen klassement
  1    Caleb Ewan   BORA   06:56:15
  2    Sam Bennett   Sunweb   ,,
  3    Daryl Impey   Sunwb   00:01
  4    Jasper Philipsen   CCC   00:04
  5    Nathan Haas      00:05
  6    Jarrad Drizners      00:07
  7    Dylan Sunderland      00:08
  8    Chris Lawless      ,,
  9    Jay McCarthy   CCC   ,,
  10    George Bennett   CCC   00:09

  Volledige uitslag: https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2020/stage-2

  Bron: Wielerflits  Een mooie zege voor @Mundialos, die voorkomt dat @Leko een 2/2 scoort.

  Offline r4vje

  • Professional
  • ***
  • Berichten: 3575
  • Why so serious?
   • Bekijk profiel
  Re: Tour Down Under
  « Reactie #8 Gepost op: januari 22, 2020, 12:14:33 pm »
 • Like
 • Dislike
 • Ulissi 9e .. bijna joepie dus

  Online Rico

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 24854
   • Bekijk profiel
  Richie Porte wint eerste aankomst bergop en pakt tijd in Tour Down Under
  « Reactie #9 Gepost op: januari 23, 2020, 09:11:45 am »
 • Like
 • Dislike
 • Richie Porte wint eerste aankomst bergop en pakt tijd in Tour Down Under

  Richie Porte heeft toegeslagen in de eerste aankomst bergop van de Tour Down Under. De renner van Trek-Segafredo was in de hellende slotmeters naar Paracombe overduidelijk de beste. Hij doet ook goede zaken voor het algemeen klassement door iedereen op minstens vijf seconden te zitten. Hij neemt de leiderstrui over van Caleb Ewan.

  De derde etappe werd gekleurd door een ontsnapping van drie renners; Guillaume Boivin, Geoffrey Bouchard en Miles Scotson reden bijna heel de rit in de aanval. Dat vandaag de eerste belangrijke afspraak was voor de klassementsmannen werd duidelijk gemaakt door Trek-Segafredo, dat al vroeg in de rit de controle naar zich toetrok.

  Lange tijd schommelde de voorsprong van de koplopers rond de 3:30 minuut. Naarmate de slotklim naderde werd de gashendel steeds verder opengezet door het peloton. De verhoogde nervositeit resulteerde in verschillende valpartijen in de laatste tien kilometer. Grootste slachtoffers was Jay McCarthy, de kopman van BORA-hansgrohe, die hierdoor een goed klassement kan vergeten. Het was ook pas in deze fase dat de koplopers werden bijgehaald.

  Het peloton koerste op hoge snelheid – en met het nodige risico – naar de voet van de slotklim. Alle favorieten probeerden zich naar de kop van de grote groep te wriemelen, in de hoop in de beste positie aan Torrens Hill te beginnen (1,7 km. aan 8,4% gemiddeld).

  Marco Marcato (UAE Emirates) was de eerste renner die de slotklim opdraaide. Maar het nemen van een aanzienlijke voorsprong werd hem niet gegund, want in opdracht van Porte neutraliseerde Trek-Segafredo de aanval.

  Porte ontsnapt
  Het was Porte zelf die met een vurige demarrage iedereen achter zich liet met nog 1,7 kilometer te gaan. De 34-jarige Tasmaniër danste op zijn fiets in mum van tijd naar een flink gat op de rest. Vervolgens was het Simon Yates die, met George Bennett en Robert Power in zijn wiel, het tegenoffensief opende.

  Het gat op Porte bleek te groot. De kopman van Trek-Segafredo viel in de steile slotkilometers zelfs ietwat stil terwijl Yates nog een krachtige versnelling in de benen had. Met vijf tellen voorsprong pakte Porte de overwinning én een grote optie op de eindzege. Power werd tweede, Yates derde. Dylan van Baarle finishte als beste Nederlander op de zevende plek, beste Belg werd Dries Devenyns op de dertiende plek.

  Voor Porte, die in 2017 de eindzege veroverde, is het zijn achtste ritzege in de Tour Down Under. Sinds 2014 heeft hij in iedere editie een ritoverwinning geboekt.

  http://www.youtube.com/watch?v=C4x89i2U0Zc

  Uitslag
  1    Richie Porte   Jumbo-Visma   03:14:09
  2    Robert Power      00:05
  3    Simon Yates   FDJ   ,,
  4    Rohan Dennis   FDJ   ,,
  5    Diego Ulissi   Jumbo-Visma   ,,
  6    Daryl Impey   Sunweb   ,,
  7    Dylan van Baarle   Astana   ,,
  8    Simon Geschke      ,,
  9    George Bennett   CCC   ,,
  10    Lucas Hamilton   INEOS   00:13

  Algemeen klassement
  1    Richie Porte   Jumbo-Visma   10:10:24
  2    Daryl Impey   Sunweb   00:06
  3    Robert Power      00:09
  4    Simon Yates   FDJ   00:11
  5    George Bennett   CCC   00:14
  6    Diego Ulissi   Jumbo-Visma   00:15
  7    Simon Geschke      ,,
  8    Rohan Dennis   FDJ   ,,
  9    Dylan van Baarle   Astana   ,,
  10    Lucas Hamilton   INEOS   00:23

  Volledige uitslag: https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2020/stage-3

  Bron: Wielerflits  De kopman van @r4vje haalt uit en grijpt de macht! Ook @Maazou zijn mannen waren op de afspraak, terwijl @Leko nog steeds een goede kans op de eindoverwinning heeft.

  Offline r4vje

  • Professional
  • ***
  • Berichten: 3575
  • Why so serious?
   • Bekijk profiel
  Re: Tour Down Under
  « Reactie #10 Gepost op: januari 23, 2020, 11:56:44 am »
 • Like
 • Dislike
 • Goed bezig die Porte en Ulissi laat zich ook zien. :cool:

  Offline Mundialos

  • Vedette
  • *****
  • Berichten: 14703
  • MENS SANA IN CORPORE SANO
   • Bekijk profiel
  Re: Tour Down Under
  « Reactie #11 Gepost op: januari 23, 2020, 14:09:16 pm »
 • Like
 • Dislike
 • Ewan! :selder:

  Online Rico

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 24854
   • Bekijk profiel
  Caleb Ewan opnieuw aan het feest in Tour Down Under
  « Reactie #12 Gepost op: januari 24, 2020, 09:39:53 am »
 • Like
 • Dislike
 • Caleb Ewan opnieuw aan het feest in Tour Down Under

  Opnieuw raak voor Caleb Ewan in de Tour Down Under. De sprinter van Lotto Soudal had in de vierde etappe naar Murray Bridge het snelste eindschot. In de massasprint was hij opnieuw de betere van onder andere Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) en Jasper Philipsen (UAE Emirates).

  Voor Ewan is het zijn tweede ritzege in deze Tour Down Under, hij was eergisteren ook al de beste in de tweede etappe. Voorafgaand aan de wedstrijd won hij ook het inleidende criterium, dat geen officiële UCI-wedstrijd is. In het algemeen klassement heeft Daryl Impey (Mitchelton-Scott) dankzij bonificatiesecondes in de tussensprints tijd teruggenomen op leider Richie Porte (Trek-Segafredo).

  Ontsnapping
  De eerste smaakmaker van de rit was Laurens De Vreese. De Vlaming van Astana verliet al na minder dan tien kilometer het peloton, maar niemand sprong met hem mee. De klassementsploegen waren vastberaden te oogsten bij de tussensprints.

  Met de eerste aanvalspoging van De Vreese was het dus snel gedaan. Een volledig peloton kon strijden voor de bonificatiesprints, die twee keer werd gewonnen werd door Philipsen. Impey eindigde achtereenvolgens derde en tweede en zag daardoor zijn achterstand op Porte slinken tot slechts drie tellen.

  Na de tussensprints reed een groep van vijf renners weg, waaronder opnieuw De Vreese. De andere namen waren Joey Rosskopf (CCC), James Piccoli (Israel Start-Up Nation), Jorge Arcas (Movistar) en Sergio Samitier (Movistar). Het vijftal wist wat minuten voorsprong te pakken, maar kreeg nooit een veilige marge.

  Met de sprintersploegen op kop werd de voorsprong langzaam teruggebracht naar het punt waarop het vijftal weer werd ingerekend, dat was met nog 24 kilometer te gaan.

  Finale
  Op 16 kilometer van de finish probeerden de mannen van Jumbo-Visma tevergeefs waaiers op te zetten. Zij moesten zes kilometer later opnieuw aan de bak toen George Bennett vanwege materiaalpech op achterstand raakte. Hij werd met succes teruggebracht.

  In de finale waren het de bekende sprintersploegen die vooraan de dienst uitmaakte. In een langgerekte sprint werd Bennett opnieuw goed gelead-out door Michael Morkov. Echter koos Ewan voor het wiel van de Bennett. Toen de Ier zijn sprint aanging, was Ewan nog bij machte uit het wiel te springen en hem te passeren.

  http://www.youtube.com/watch?v=tpEeAEc4zlY

  Uitslag
  1    Caleb Ewan   BORA   03:29:08
  2    Sam Bennett   Sunweb   ,,
  3    Jasper Philipsen   CCC   ,,
  4    André Greipel   Sunweb   ,,
  5    Alberto Dainese   Riwal   ,,
  6    Martin Laas      ,,
  7    Giacomo Nizzolo      ,,
  8    Erik Baška      ,,
  9    Marc Sarreau   Dimension Data   ,,
  10    Michael Mørkøv   Riwal   ,,

  Algemeen klassement
  1    Richie Porte   Jumbo-Visma   13:39:32
  2    Daryl Impey   Sunweb   00:03
  3    Robert Power      00:08
  4    Simon Yates   FDJ   00:11
  5    George Bennett   CCC   00:14
  6    Diego Ulissi   Jumbo-Visma   00:15
  7    Simon Geschke      ,,
  8    Rohan Dennis   FDJ   ,,
  9    Dylan van Baarle   Astana   ,,
  10    Lucas Hamilton   INEOS   00:23

  Volledige uitslag: https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2020/stage-4

  Bron: Wielerflits  Opnieuw succes voor @Mundialos, terwijl de kopman van @Leko dichterbij kruipt in het klassement.

  Offline Gilles_FCB

  • Shoutboxmod
  • *****
  • Berichten: 12522
   • Bekijk profiel
  Re: Tour Down Under
  « Reactie #13 Gepost op: januari 24, 2020, 16:51:45 pm »
 • Like
 • Dislike
 • alweer op het podium!!

  Offline Mundialos

  • Vedette
  • *****
  • Berichten: 14703
  • MENS SANA IN CORPORE SANO
   • Bekijk profiel
  Re: Tour Down Under
  « Reactie #14 Gepost op: januari 24, 2020, 18:28:05 pm »
 • Like
 • Dislike
 • Yeah!