Recente berichten

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Olympische Winterspelen Peking 2022 / Langlaufer Bolsjoenov verovert derde gouden medaille in Peking
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 19, 2022, 15:32:28 pm »
Langlaufer Bolsjoenov verovert derde gouden medaille in Peking

Aleksander Bolsjoenov heeft zich tot de langlaufkoning van de Olympische Winterspelen in Peking gekroond. De Rus behaalde op de massastart zijn derde gouden medaille.

Het laatste onderdeel bij de heren gaat normaal gesproken over vijftig kilometer, maar door de barre kou en de stevige wind werd de race officieel ingekort tot dertig kilometer.

In de praktijk was de race nog eens twee kilometer korter. Dat had nogal wat gevolgen. Zo werd het plots minder noodzakelijk om ski's te wisselen.

De Noren Simen Hegstad Krüger en Hans Christer Holund besloten als enigen van de kanshebbers halverwege de 'pitstop' te nemen.

Vooral voor Krüger leek de tactiek goed uit te pakken. Het kostte wel wat moeite, maar na enige tijd kon hij bij de groep met de favorieten aansluiten.

Ook Klaebo haakt af
Holund slaagde daar niet in. Dat was de tweede tegenvaller voor de Noren; eerder was kanshebber Johannes Klaebo al weggezakt. Hij zou de race niet uitlopen. Dit tot genoegen van Bolsjoenov, want Klaebo was de enige die hij vreesde in een sprint.

Uiteindelijk liet de 25-jarige Rus het niet zover komen. Hij had geen nieuwe ski's nodig om in de slotronde iedereen te lossen. Ivan Jakimoesjkin maakte het Russische feestje compleet met zilver en Krüger pakte het brons.

Bron: NOS
12
Olympische Winterspelen Peking 2022 / Oppermachtige Schouten voltooit olympische trilogie met goud op massastart
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 19, 2022, 10:15:46 am »
Oppermachtige Schouten voltooit olympische trilogie met goud op massastart

rene Schouten heeft met groot vertoon van macht de olympische massastart gewonnen. De regerend Europees kampioene was in de finale een klasse apart en veroverde haar derde gouden medaille in Peking. Marijke Groenewoud ging met nog vijf rondjes te schaatsen onderuit en was kansloos voor de medailles.

Schouten, die in Peking al goud won op de 3.000 en 5.000 meter en met Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Groenewoud brons pakte op de ploegenachtervolging, was de grote favoriete voor het goud.

Oppermachtig
Ze werd in 2015 en 2019 wereldkampioene op dit onderdeel en won de afgelopen jaren elf keer de massastart in wereldbekerwedstrijden. De 29-jarige Schouten is nu de derde Nederlandse schaatser met drie gouden medailles op één editie van de Spelen na Ard Schenk (in 1972) en Yvonne van Gennip in 1988.

In haar halve finale liet Schouten haar goede vorm al zien. Ze won de eerste tussensprint en eindigde uiteindelijk als vierde.

Concurrentie voor Schouten en Groenewoud kwam in de finale van meervoudig wereldkampioene Ivanie Blondin uit Canada en Francesca Lollobrigida uit Italië. De Japanse titelverdedigster Nana Takagi kwam in de halve finales ten val en was al uitgeschakeld.

Bij haar olympische debuut, vier jaar geleden, moest Schouten nog genoegen nemen met brons achter Takagi en Bo-Reum Kim uit Zuid-Korea.

Bron: NOS
13
Swings bezorgt België historisch goud op massastart, Bergsma en Kramer in achterhoede

Favoriet Bart Swings heeft de olympische titel op de massastart bij de mannen veroverd. Met zijn overwinning pakte Swings het eerste goud op de Winterspelen voor België sinds 1948.

De Belg was duidelijk de sterkste op de laatste schaatsafstand van de Spelen: in de sprint versloeg hij de Zuid-Koreanen Jaewon Chung en Seung-Hoon Lee, nadat hij eerder in de wedstrijd een aantal Nederlandse demarrages had geneutraliseerd.

Outsiders Sven Kramer en Jorrit Bergsma probeerden met meerdere aanvallen iets te forceren in de finale, maar in het sprintgeweld kwamen de twee ervaren stayers duidelijk tekort.

Kramer laatste, Bergsma negende
Kramer sloot zijn imposante, rijke loopbaan daardoor niet af met een tiende olympische medaille. Het 35-jarige schaatsicoon eindigde bij zijn laatste olympische optreden als laatste. Jorrit Bergsma werd negende.

Kramer veroverde sinds 2006 vier keer goud, twee keer zilver en drie keer brons, maar bij zijn vijfde en laatste Spelen lukte het hem niet om daar nog een plak aan zijn uitpuilende prijzenkast toe te voegen. Op de vijf kilometer eindigde hij als negende en op de ploegenachtervolging werd hij met Marcel Bosker en Patrick Roest vierde.

De twee Nederlanders hoorden in de finale niet bij de favorieten. Die rollen waren weggelegd voor Europees kampioen Swings, de Amerikaanse wereldkampioen Joey Mantia en olympisch kampioen Lee uit Zuid-Korea, die allemaal een ijzersterk eindschot in de benen hebben.

Kramer en Bergsma moeten het doorgaans niet hebben van hun sprint, waardoor ze er in Peking een aanvallende wedstrijd van wilden maken.

Versnellingen
Vlak na de eerste tussensprint versnelde Kramer voor de eerste keer, vlak nadat Bergsma het tempo had verhoogd. Favoriet Swings reed het gaatje dicht en meteen daarna plaatste Bergsma weer een versnelling. Op die manier probeerden de Nederlanders de concurrentie te slopen.

Ook Bergsma werd weer teruggehaald, maar het duurde niet lang voordat Kramer weer op het gaspedaal trapte. Ook die aanval werd snel weer geneutraliseerd, waarna de tank bij de 35-jarige Fries leeg was. Kramer liet lopen, terwijl Bergsma zich met nog drie ronden te gaan naar voren wurmde.

Met nog twee ronden te gaan verhoogde Bergsma het tempo, met alle favorieten in zijn rug. Bij de bel voor de laatste ronde werd hij echter hard voorbij gereden door de sterke sprinters, waarna hij net buiten de topacht eindigde.

Nipt naar finale
Eerder op de dag plaatsten Bergsma en Kramer zich na een spannende strijd nipt voor de olympische finale.

Vooral Bergsma moest flink aan de bak. De 36-jarige stayer raakte al vroeg in de wedstrijd de controle kwijt. Twee concurrenten reden weg en in het peloton keek iedereen naar de sterke Nederlander, maar die weigerde om in zijn eentje het gat dicht te rijden.

De ervaren Bergsma moest daarna alles uit de kast halen in de eindsprint, waarin hij zijn schaats nét als zesde over de streep wist te duwen. Daarmee verdiende hij net genoeg punten om als achtste de finale te halen.

In de andere halve finale reed Kramer voor de tweede tussensprint met een bekeken versnelling weg bij zijn tegenstanders. Kramer kwam daardoor als eerste over de streep en sprokkelde drie punten bijelkaar. Daarna wachtte hij rustig af tot de eindsprint, waarbij hij geen punten pakte maar zich wel verzekerde van de finale.

Met Bergsma en Kramer stond Nederland net als Zuid-Korea, Japan en Canada met twee rijders aan de start in de finale. Maar Bergsma en Kramer zijn geen goed op elkaar ingespeeld duo. De twee ervaren langebaanschaatsers hadden tot vandaag nog nooit samen een massastart gereden.

Kramer deed een keer eerder mee aan het onderdeel: vier jaar geleden, bij de Spelen in Pyeongchang, eindigde hij als laatste. Bergsma is wel een ervaren rijder op de massastart. Sinds 2015, toen het onderdeel voor het eerst op het programma stond bij de WK afstanden, vormde hij een succesvol duo met Arjan Stroetinga. In 2020 veroverde Bergsma zelf de wereldtitel.

Tweede keer op de Spelen
Het is pas de tweede keer dat het relatief nieuwe onderdeel op het programma staat bij de Olympische Spelen. Vier jaar geleden ging de Koreaan Lee er in eigen land met de titel vandoor. Swings werd tweede, voor Koen Verweij.

Bron: NOS
14
Olympische Winterspelen Peking 2022 / Freestyleskiën: Goud voor Nieuw-Zeeland!
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 19, 2022, 10:00:00 am »
Freestyleskiën: Goud voor Nieuw-Zeeland!

Een gouden medaille voor Nieuw-Zeeland! Nico Porteous pakt de meeste punten op de freestyle halfpipe. De andere twee podiumplaatsen zijn voor de Verenigde Staten. David Wise wint zilver en Alex Ferreira pakt het brons.

Bron: NOS
15
Olympische Winterspelen Peking 2022 / Bø wint vierde goud in Peking en kan kwartetten met Bjørndalen
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 18, 2022, 12:08:37 pm »
Bø wint vierde goud in Peking en kan kwartetten met Bjørndalen

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft in Peking zijn vierde olympische titel veroverd. De Noor bleef op de massastart de Zweed Martin Ponsiluoma en en zijn landgenoot Vetle Christiansen voor.

Bø pakte ook al een gouden medaille op de twee estafettenummers en de 20 kilometer individueel. Met zijn kwartet evenaart hij de prestatie van zijn landgenoot Ole Einar Bjørndalen, die in 2002 ook vier keer goud won. Met de kanttekening dat er twintig jaar geleden slechts vier nummers op het programma stonden.

Voor de Noorse ploeg in Peking was het al de vijftiende gouden medaille en dat is een record. In 2018 wonnen Noorwegen en Duitsland veertien keer goud.

Bø ging bij zijn eerste schietbeurt een keer in de fout en lag een tijdje op de achtste plaats. Na een foutloze tweede beurt greep de twintigvoudig wereldkampioen echter de leiding en die stond hij niet meer af. Bij de laatste schietbeurt werd het nog heel even spannend. Bø miste twee keer en Quentin Fillon Maillet had met een foutloze ronde de leiding kunnen nemen. De Fransman schoot met de turbo aan, maar dat leverde drie missers op.

Fillon Maillet werd vierde en liep zo een unieke prestatie mis. Na twee keer goud en drie keer zilver was dit het eerste onderdeel in Peking waarop hij geen medaille in de wacht sleepte.

Bron: NOS
16
Soevereine Krol grijpt olympisch goud op 1.000 meter, teleurstelling Verbij en Otterspeer

Thomas Krol heeft op de 1.000 meter op indrukwekkende wijze olympisch goud veroverd.

De sterke Nederlander maakte zijn favorietenrol op de laatste traditionele afstand in Peking als enige helemaal waar: de 29-jarige Krol was 0,40 seconde sneller dan de Canadees Laurent Dubreuil, die verrassend het zilver greep.

Kai Verbij had in de slotrit tegen Dubreuil nog zicht op minstens een podiumplaats, maar in de laatste ronde stopte hij met rijden omdat hij anders op de kruising in botsing zou komen met de Canadees. Hein Otterspeer eindigde bij zijn olympisch debuut als tiende.

Het brons ging naar de Noor Håvard Lorentzen.

Drie Nederlandse favorieten
De drie Nederlanders waren allemaal favoriet voor de medailles, want de 1.000 meter wordt al het hele seizoen gedomineerd door de Nederlandse sprinters.

Bij de drie wereldbekers waar Krol, Verbij en Otterspeer aan meededen, eindigde de kilometer steevast in een Nederlands 1-2-3'tje. Dat het podium ook in Peking helemaal oranje zou kleuren, werd vooraf dan ook als een realistisch scenario gezien.

Krol stond dit seizoen het vaakst op de hoogste trede: hij won twee wereldbekers en veroverde in januari de Europese titel.

In Peking ging Krol, die vorige week al olympisch zilver veroverde op de 1.500 meter, als eerste Nederlander van start. In zijn rit tegen Lorentzen kwam Krol tot een tijd van 1.07,92. De snelste tijd op dat moment, maar in de opening leek nog ruimte te liggen voor de concurrentie.

De tijd van Krol was niet onhaalbaar voor wereldkampioen Verbij. Hij reed in de laatste rit tegen de Dubreuil, de regerend wereldkampioen op de 500 meter.

Verbij leek op weg naar een goede tijd, hoewel het gat met Dubreuil bij ingang van de laatste ronde wel groot was. Bij de laatste kruising moest de Nederlander echter inhouden, omdat hij anders Dubreuil uit de baan zou rijden. Verbij kwam omhoog en reed zijn rit rustig uit, waarna hij als dertigste en laatste eindigde.

Ondertussen vierde de geëmotioneerde Krol zijn eerste olympische titel op het middenterrein.

De 33-jarige Otterspeer maakte in de voorlaatste rit zijn olympisch debuut tegen de Chinees Ning Zhongyan, op papier de grootste uitdager van de Nederlandse sprinters. Beide mannen kwamen echter niet in de buurt van de tijd van Krol.

Tiende in jongensdroom
"Een jongensdroom van een oude man." Dat zei Otterspeer eind december, toen het hem bij zijn derde poging eindelijk gelukt was om zich te plaatsen voor de Winterspelen.

Maar die jongensdroom kreeg niet de gewenste uitkomst voor Otterspeer. Hij maakte een klein missertje bij de start en in de slotronde verloor hij te veel snelheid, waarna de Chinees nog onderdoor kwam. Met 1.08,80 eindigde Otterspeer als tiende.

Krol is de opvolger van Kjeld Nuis, die zich niet wist te plaatsen voor de 1.000 meter in Peking. Hij stond dit seizoen drie keer op het wereldbekerpodium en veroverde EK-zilver, maar bij het olympisch kwalificatietoernooi werd Nuis het eerste slachtoffer van het hoge niveau op de 1.000 meter in Nederland.

Nuis veroverde bij het OKT wel een plek op de 1.500 meter. Vorige week werd hij op die afstand voor de tweede keer op rij olympisch kampioen.

Krol is de derde olympisch kampioen over 1.000 meter uit Nederland op rij. In 2014 veroverde Stefan Groothuis de titel.

Wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov eindigde bij zijn olympische debuut als elfde. De 27-jarige Rus, die jarenlang de meest dominante sprinter ter wereld was, kwam niet verder dan 1.08,87.

Koelizjnikov veroverde in 2015 zijn eerste wereldtitel op de 500 meter, maar een jaar eerder mocht hij vanwege een dopingstraf niet naar de Spelen in Sotsji. Gesjoemel met dopingtests tijdens die Spelen in 2014 kostte hem ook een optreden in Pyeongchang in 2018, omdat hij behoorde tot de groep Russische sporters met een dopingverleden.

Uitgerekend in zijn olympische debuutseizoen was de vorm van Koelizjnikov ver te zoeken. In 2020 veroverde hij zijn laatste wereldtitels op de 500 en 1.000 meter, maar dit jaar eindigde hij bij de wereldbekers steevast in de achterhoede.

Bron: NOS
17
Biatlete Braisaz-Bouchet blijft Noorse vrouwen voor en pakt goud op massastart

Biatlete Justine Braisaz-Bouchet is op de Winterspelen in Peking olympisch kampioene op de massastart geworden. De Française hield de Noorse concurrentie knap van zich af.

De 25-jarige Braisaz boekte vlak voor de Spelen de derde wereldbekeroverwinning uit haar loopbaan, maar in Peking wilde het tot vandaag maar niet vlotten. Ze werd 40ste in de individuele race en 38ste op de sprint. De achtervolging liet ze maar lopen.

De Française ging dan ook zeker niet als favoriete van start en lag na de twee liggende schietbeurten slechts op de veertiende plaats. Bij het staande schieten richtte ze zich echter op. Op dat moment gingen Marte Olsbu Roiseland en Tiril Eckhoff aan kop. De Noorse vrouwen hadden bij de derde schietbeurt echter de grootst mogelijke moeite met de harde wind.

De twee stonden een halve minuut stil om het vizier recht te krijgen. En dan nog misten ze beiden twee keer. Braisaz bleef foutloos en nam de koppositie in handen. Bij de laatste beurt kon ze zich een misser permitteren, want de anderen deden het niet beter.

Eckhoff won uiteindelijk de strijd om het zilver van Roiseland, die desondanks de biatlonkoningin van de Spelen werd. De 31-jarige sleepte drie keer goud en twee keer brons in de wacht.

Bron: NOS
18
Olympische Winterspelen Peking 2022 / Regez regeert op olympische skicross en pakt goud
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 18, 2022, 08:47:12 am »
Regez regeert op olympische skicross en pakt goud

Freestyleskiër Ryan Regez heeft de olympische titel op de cross gewonnen. De 29-jarige Zwitser bleef in de finale zijn landgenoot Alex Fiva voor. De Rus Sergej Ridzik pakte brons.

Regez is de leider in de wereldbeker en startte als een van de favorieten aan de cross. Hij kwam vrij simpel de drie rondes op weg naar de finale door.

In de eindstrijd was hij als beste weg. Regez, Fiva, Ridzik en Erik Mobärg gingen in een treintje op de finish af en inhalen was zo goed als onmogelijk.

Fiva, die met Ridnik de finale haalde na een spectaculaire race vol inhaalacties en botsingen, is met 36 jaar en 20 dagen de oudste freestyleskiër met een plak.

Bron: NOS
19
Olympische Winterspelen Peking 2022 / Weer goud voor Gu
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 18, 2022, 08:02:45 am »
Weer goud voor Gu

Freestyle-skiester Eileen Gu heeft op de Spelen in Peking haar tweede gouden medaille veroverd. De Chinese was op de halfpipe een klasse apart.

Uittredend kampioene Cassie Sharpe uit Canada werd tweede: 95,25 om 90,75. Het brons was voor Sharpes landgenote Rachael Karker.

Gu (18) won vorige week het goud op de big air en greep dinsdag het zilver op de slopestyle. Donderdag toonde ze in de kwalificatie al haar suprematie op de halfpipe door als enige de grens van 90 punten te slechten.

De wereldkampioene, die ook alle vier WB-wedstrijden won, was voor de slotrun al zeker van goud. Gu groeide op in de VS. Sinds 2019 komt ze uit voor haar moeders geboorteland.

Bron: NOS
20
Olympische Winterspelen Peking 2022 / Van Zundert achttiende op Spelen, drama veelbesproken favoriete Valijeva
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 17, 2022, 15:50:08 pm »
Van Zundert achttiende op Spelen, drama veelbesproken favoriete Valijeva

Kunstschaatsster Lindsay van Zundert heeft op de Winterspelen in Peking een prima vrije kür afgeleverd. Met haar score van 116,57 bleef ze maar net onder haar persoonlijk record. Haar totaalscore van 175,81 was wel beter dan ooit eerder. De 17-jarige Brabantse eindigde uiteindelijk als achttiende in het veld van 25 finalisten.

De Russin Anna Stsjerbakova veroverde de olympische titel. De 17-jarige wereldkampioene hield het hoofd koel, waar de in een dopingzaak verwikkelde Kamila Valijeva de druk te veel voelde.

Haar pas 15-jarige Valijeva landgenote verscheen als favoriet op het Chinese ijs, maar ging op de klanken van de Bolero net iets te vaak onderuit. Met lede ogen zag 'Miss Perfect', die na de korte kür nog aan de leiding ging, een vier achter haar naam verschijnen, net naast het podium dus.

In de strijd om het goud verloor springveer Aleksandra Troesova het van ballerina Stsjerbakova. De liefst vijf viervoudige sprongen wogen niet op tegen de haast bedwelmende gratie van haar landgenote. Het brons kwam op eerbiedige afstand in handen van de Japanse Kaori Sakamoto.

Van Zundert trots
Van Zundert plaatste zich dinsdag knap als 22ste met een persoonlijk record op de korte kür voor de finale. Haar vrije kür kende een weifelend begin met een overstep op de drievoudige flip, maar in het vervolg stapelden de punten op de muziek van Jérôme Rebotier zich op.

Van Zundert keek met een trots gevoel terug op haar debuut. "Ik kan niet anders zeggen dan dat het super was om dit allemaal te hebben mogen meemaken. Het was gewoon echt fantastisch. Het beste wat me tot nu toe is overkomen in het kunstschaatsen."

'Op tijd opvangen'
"Voor mijn gevoel ging het best goed, op twee kleine dingetjes na. Gelukkig viel ik niet, ik kon mezelf op tijd opvangen. Op allebei de küren heb ik een mooi persoonlijk record neergezet. Daar ben ik heel erg tevreden mee."

Van Zundert eindigt bij de Spelen in de top-20. Zelf doet de eindklassering haar niet zo veel, vertelde ze. "Ik ben totaal niet bezig met mijn plaats. Ik heb mezelf verbeterd. Dat was mijn doel hier. Voor de rest maakt het me niet meer uit wat een ander doet."

Van Zundert was de eerste Nederlandse kunstrijdster op de Spelen sinds 1976. Ze merkt aan de vele berichten die ze krijgt, en het flink toegenomen aantal volgers op sociale media, dat ze iets los heeft gemaakt. "Ik heb niet alles gelezen nog, dat was echt te veel. Ik moest me nog focussen op de vrije kür. Ik ben hier gekomen met 4.000 volgers en dat zijn er nu al 10.000. Dat is echt snel gegaan. Alleen maar leuk natuurlijk."

Bron: NOS
Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 10