Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
EK 2020 / Re: EK onder 21
« Laatste bericht door Miz Gepost op april 01, 2022, 17:57:41 pm »
Als eerste land gekwalificeerd voor het EK u21 in 2023.  :banana:
2
EK 2020 / Re: Groep B
« Laatste bericht door Miz Gepost op april 01, 2022, 17:55:03 pm »
In Qatar zal Vanheusden er sowieso wel bij zijn. Die had er nu ook bijgeweest zonder zijn blessure

Daar ben ik nog zo zeker niet van hoor Ivan.
3
Olympische Winterspelen Peking 2022 / Het laatste goud van Peking is het eerste voor de Finse ijshockeyers
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 20, 2022, 10:56:52 am »
Het laatste goud van Peking is het eerste voor de Finse ijshockeyers

De laatste gouden medaille van de Olympische Spelen van Peking is gewonnen door Finland. De Finnen wonnen zondagochtend het ijshockeytoernooi door het Russisch Olympisch Comitť (ROC) te onttronen: 2-1.

De Finse ijshockeyers, winnaar van het zilver in 1988 en 2006 en de vice-wereldkampioen, pakten voor het eerst de olympische titel. De Russen waren de regerend olympisch kampioenen.

Finland bereikte de finale door in de halve eindstrijd met 2-0 te winnen van Slowakije. Het ROC versloeg Zweden na een spannende shoot-outserie.

Vijftien doelpogingen
In de finale kwamen de Russen na ruim zeven minuten in de eerste van drie periodes op voorsprong door een goal van Mikhail Grigorenko in powerplay (een speler meer op het ijs vanwege een straf voor de tegenstander).

Ondanks vijftien doelpogingen lukte het de Finnen vervolgens niet om de puck langs de in Finland geboren keeper Ivan Fedotov te krijgen.

Drievoudig wereldkampioen
In de tweede periode kwam Finland langszij door een goal van Ville Pokka en dertig seconden na de start van de derde werd het zelfs 2-1. Hannes Bjorninen raakte de ingeschoten puck nog net met z'n schaats en maakte zo zijn eerste goal dit olympische toernooi.

In de slotminuut deden de Russen er nog alles aan om de stand gelijk te trekken, met een kans in de laatste seconden, maar tevergeefs. De Finnen hielden stand en grepen na drie wereldtitels (1995, 2011 en 2019) voor het eerst de olympische ijshockeytitel,

Het brons ging naar Slowakije, dat zaterdag ruim had gewonnen van Zweden (4-0).

De finale van het ijshockey is traditioneel het laatste onderdeel van de Winterspelen. Later op zondag volgt de sluitingsceremonie.

Bron: NOS
4
Na dramatisch individueel toernooi loopt Shiffrin ook in landenwedstrijd medaille mis

Een dramatisch individueel toernooi, onttroond als olympisch kampioen en negatieve berichten via social media. Nee, het waren al niet de Winterspelen van Mikaela Shiffrin. Ook op de slotdag greep de skiester net naast een medaille.

De Amerikaanse verloor zondagnacht met haar drie ploeggenoten de strijd om brons in de landenwedstrijd, die oorspronkelijk gepland stond op zaterdag maar vanwege te harde wind met een dag werd uitgesteld.

Het goud ging naar Oostenrijk, dat in de finale afrekende met Duitsland.

De 26-jarige Shiffrin is tweevoudig olympisch en zesvoudig wereldkampioen, maar deze Spelen was ze geen schim van zichzelf. Op de reuzenslalom, waarop ze vier jaar geleden goud had gewonnen, kwam ze niet in de uitslag voor.

Op de slalom (waarop ze viervoudig wereldkampioene is en in 2014 goud had gepakt) kwam ze ten val, op de Super G finishte ze als negende, op de afdaling als achttiende en op de combinatie (waarop ze regerend wereldkampioene is) ging ze onderuit.

Negatieve berichten op social media
Die slechte resultaten kreeg ze nog maar eens benadrukt via social media. Ze deelde een greep van de negatieve berichten die ze had ontvangen: 'choker, schande, domme blonde, je krijgt wat je verdient, kan niet met de druk omgaan, jouw tijd is over.'

Ze reageerde er op door een post te plaatsen op Twitter, met de boodschap dat je altijd moet opstaan. Omdat het kan en omdat je het leuk vindt wat je doet. "Falen betekent niet het einde van de wereld", schreef ze.

Dat wilde ze zondagnacht nog maar eens laten zien in de bergen van Yanqing, waar het twintig graden onder nul was. Samen met Paula Moltzan, River Radamus en Tommy Ford.

De Verenigde Staten schakelde achtereenvolgens Slowakije (achtste finales) en ItaliŽ (kwartfinales) uit. Shiffrin versloeg haar Slowaakse tegenstandster, maar verloor van de Italiaanse. Omdat haar ploeggenoten wel wonnen, ging de VS door naar de halve finales.

Die ging echter verloren van Duitsland, mede omdat Shiffrin haar afdaling verloor van Lena Duerr. In de strijd om het brons was de VS vervolgens niet opgewassen tegen Noorwegen, waardoor Shiffrin zonder eremetaal huiswaarts gaat.

Oostenrijk, dat de finale had bereikt door in de halve eindstrijd op tijd te winnen van Noorwegen, ging er met de olympische titel vandoor. In de eindstrijd tegen Duitsland werd het 2-2, maar won het kwartet Katharina Truppe, Katharina Liensberger, Stefan Brennsteiner en Johannes Strolz op basis van de totaaltijd.

Voor Strolz was het de derde olympische medaille op deze Winterspelen. De 29-jarige skiŽr pakte eerder goud op de combinatie en zilver op de slalom.

In de medaillespiegel steeg Oostenrijk naar de zevende plek, direct achter Nederland. Oostenrijk heeft zeven gouden medailles, Nederland acht.

Bron: NOS
5
Nederlandse viermansbob wordt 26ste, Friedrich pakt wťťr goud en schrijft historie

De ambitie was een plek bij de top-12, maar dat bleek een te grote droom voor de Nederlandse viermansbob. Na drie van de vier heats stond piloot Ivo de Bruin met zijn team 26ste, bij lange na niet voldoende om ook in de laatste en beslissende run te mogen afdalen. Daarvoor was een notering in de top-20 nodig.

De Bruin stond samen met Dennis Veenker en de broers Jelen en Janko Franjic na de eerste dag op plaats 25, met een achterstand van 0,83 seconden op de nummer 20: de Braziliaanse piloot Edson Luques Bindilatti.

Dat noemde De Bruin zaterdag "een grote teleurstelling". Zondag lukte het de Nederlandse bob op de Yanqing National Sliding Centre in de derde heat niet om een snellere tijd neer te zetten. De achterstand op de Braziliaanse nummer 20 liep juist op naar 1,13 seconden.

Het is voor De Bruin en zijn team de eerste keer dat ze deelnamen aan de Olympische Spelen. De ploeg voldeed niet aan de plaatsingseisen van NOC*NSF, maar de sportkoepel maakte later een uitzondering omdat het team wel voldeed aan de internationale eisen.

Trotse 'knokkers'
Na afloop is De Bruin "heel trots" dat de ploeg "na alle ups en downs" op de Spelen mocht staan. "We wilden heel graag de top-20 in", vertelde De Bruin. "Daar hebben we voor geknokt. We hebben alles gegeven, maar het is niet gelukt. Jammer."

Hoe dat komt, weet de ploeg niet, zegt Veenker. "Aan het harde werken ligt het in ieder geval niet. We hebben alles nagekeken, maar we weten het niet." Janko Franjic: "We zijn knokkers, vechters. Jammer dat het niet mooi heeft uitgepakt, maar ik denk dat we met zijn allen tevreden mogen zijn."

Zijn broer Jelen, die als remmer eerder deze Spelen met De Bruin in de tweemansbob 23ste werd, zegt onder de indruk te zijn van de olympische ervaring. "Het is uiteindelijk mooier geworden dan verwacht", vertelt hij.

"De algemene ervaring, de mensen die je ontmoet, de dingen die je ziet. En natuurlijk omdat je uitkomt voor Nederland. Dat allemaal samen is een ontzettend mooi gevoel."

Friedrich weer olympisch kampioen
De Duitser Francesco Friedrich is voor de tweede keer op rij olympisch kampioen geworden in de viermansbob, het meest prestigieuze onderdeel van het bobsleeŽn. Het was bovendien zijn tweede gouden medaille in Peking, nadat hij ook al de titel in de tweemansbob had veroverd.

Zodoende prolongeerde hij twee olympische titels; ook in Pyeongchang sloeg Friedrich een dubbelslag. Hij is de eerste met titelprolongatie in zowel de tweemans- als de viermansbob. Met zijn vier gouden bobsleemedailles evenaart hij de Duitse recordhouders Kevin Kuske en Andrť Lange.

Friedrich was met 3.54,30 de snelste op de Yanqing National Sliding Centre. Zijn landgenoot Johannes Lochner volgde op 0,37 seconden. Het brons was voor de Canadees Justin Kripps (+0,79).

Bron: NOS
6
Olympische Winterspelen Peking 2022 / 'Noorse Schouten' bezorgt Noorwegen zestiende gouden medaille in Peking
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 20, 2022, 10:53:25 am »
'Noorse Schouten' bezorgt Noorwegen zestiende gouden medaille in Peking

De Noorse langlaufster Therese Johaug heeft haar derde gouden medaille op de Olympische Spelen veroverd. Ze won zondag de 30 kilometer massastart.

Noorwegen eindigt als koploper in het medailleklassement in Peking met zestien gouden plakken. Hiervoor kwam Noorwegen niet verder dan veertien keer goud op ťťn Winterspelen.

De Noren veroverden de meeste gouden medailles bij het langlaufen en biatlon (5x).

Drie keer goud
De 33-jarige Johaug pakte haar eerste medaille op de skiatlon over 15 kilometer. Skiatlon is een combinatie van 7,5 kilometer klassieke stijl en 7,5 kilometer vrije stijl. De veertienvoudig wereldkampioene schreef vervolgens ook de 10 kilometer klassieke stijl op haar naam.

Johaug won op de Spelen in Vancouver (2010) al eens eerder een gouden olympische medaille. Dat was op de 4x 5 kilometer estafette voor vrouwen. Vanwege een dopingschorsing was ze vier jaar geleden niet van de partij op de Spelen in Pyeongchang.

Bron: NOS
7
Olympische Winterspelen Peking 2022 / Curlingvrouwen bezorgen Groot-BrittanniŽ eerste gouden medaille in Peking
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 20, 2022, 10:52:49 am »
Curlingvrouwen bezorgen Groot-BrittanniŽ eerste gouden medaille in Peking

De Britse curlingvrouwen zijn op de slotdag in Peking olympisch kampioen geworden. Groot-BrittanniŽ klopte Japan in de finale met ruime cijfers: 10-3. Het betekende het eerste Britse goud op deze Winterspelen.

Het was ook het eerste Britse curlinggoud sinds 2002, toen de vrouwenploeg in Salt Lake City onder leiding van skip Rhona Martin de olympische titel veroverde. Bij de mannen, die zaterdag de finale hadden verloren van Zweden, dateert het laatste curlinggoud van 1924.

In Peking maakten de nummers acht en zeven van de wereld, die zich kwalificeerden op het OKT in Leeuwarden, er een eentonig duel van. De Britse ploeg, met skip Eve Muirhead, controleerde het duel en pakte in het eerste end de voorsprong: 2-0.

Grote slag van vier punten
Muirhead, die sinds 2010 de skip is en de Britse ploeg in 2014 naar olympisch brons leidde, sloeg in het zevende end toe. Japan ging met zijn slotsteen in de fout, waarna Groot-BrittanniŽ met vier punten Japan de nekslag toebracht.

Na het negende was de ploeg niet meer te achterhalen en waren er de felicitaties van Japan.

Vier jaar geleden bij de Spelen van Pyeongchang versloeg die ploeg, met skip Satsuki Fujisawa, de Britten nog in de strijd om het brons.

Brons voor Zweden
Zaterdag hadden de Zweedse curlingvrouwen al brons gepakt. De vier, in 2018 samen nog goed voor goud, waren met 9-7 te sterk voor wereldkampioen Zwitserland. Zweden maakte het verschil in het zesde end. Het profiteerde van zwakke stenen van Alina Pštz en liep uit van 3-2 naar 6-2.

De Zwitserse leek haar fouten een end later goed te maken. Met een mooie voorlaatste steen positioneerde ze drie Zwitserse stenen dicht bij de dolly, maar door weer een zwakke laatste steen liep ze 'slechts' twee punten in.

Doordat Zweden daarna verder uitliep, waren de drie punten in het negende end voor de Zwitsers weinig meer waard.

De mannen van Zweden waren in Peking olympisch kampioen geworden. In de finale op zaterdag waren ze na elf ends met 5-4 te sterk voor Groot-BrittanniŽ. Het Britse team trad net als de vrouwen met vier Schotse spelers aan. In 2021 speelden zij namens Schotland in de WK-finale ook al tegen Zweden. De ScandinaviŽrs wonnen toen met 10-5.

Op het EK van 2021 waren de rollen omgedraaid: de Schotten gingen dankzij een 8-5 zege met het goud aan de haal. In de olympische finale begon Zweden voortvarend. In het tweede end pakte het twee punten en in het derde end voegden de Zweden, hoewel Groot-BrittanniŽ het voordeel had van de laatste steen, een derde punt aan hun totaal toe.

Na de Britse 3-2 speelden de Zweden voor het behoud van de hammer (het voordeel van de laatste steen), maar dat leverde uiteindelijk een punt voor de Britten op. Zij hielden met vijf guards de Zweedse slotsteen buiten het huis.

Extra end nodig
Nadat beide landen nog een punt hadden gepakt, bleek een extra end nodig. Daarin mocht Zweden de laatste steen spelen, maar dat was door een misser van skip Bruce Mouat niet eens nodig. Zweden pakte, na het zilver van 1924 en 2018,voor het eerst olympisch goud bij het curling voor heren.

Groot-BrittanniŽ veroverde de titel al in 1924 (daarna stond curling tot 1998 niet meer op het programma) en won zilver in 2014.

Bron: NOS
8
Olympische Winterspelen Peking 2022 / Weer goud voor Duitsland in bobslee
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 19, 2022, 15:34:28 pm »
Weer goud voor Duitsland in bobslee

Het goud bij de tweemansbob voor vrouwen is naar Laura Nolte en Deborah Levi. In de vierde run leverden ze een honderdste van een seconde in op hun landgenoten Mariama Jamanka en Alexandra Burghardt, de nummer elf op de 100 meter bij de Olympische Zomerspelen in Tokio, maar de marge na drie runs was ruim genoeg: 0,77.

De 37-jarige Amerikaanse Elana Meyers-Taylor neemt afscheid van de Spelen met twee medailles. De winnares in de monobob stuurde met remster naar het brons. Meyers-Taylor zal morgen nog een keer schitteren als vlaggendraagster van de Amerikaanse ťquipe.

Jennifer Onasanya eindigde met haar Oostenrijkse pilote Katrin Beierl als tiende.

Bron: NOS
9
Olympische Winterspelen Peking 2022 / Sui en Han grijpen goud, voor drie Russische paren
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 19, 2022, 15:34:10 pm »
Sui en Han grijpen goud, voor drie Russische paren

Het is feest in Peking! Want kunstrijders Sui Wenjing en Han Cong zijn er in geslaagd om het goud veilig te stellen in het paarrijden. Omdat de vrije kŁr van het Chinese paar niet vlekkeloos was, werd het razend spannend. Maar uiteindelijk bleek het Chinese koppel bestand tegen de enorme druk van het thuispubliek en bleef de concurrentie uit Rusland net voor.

Jevgenia Tarasova en Vladimir Morozov eindigden als tweede, Anastasija Misjima en Aleksandr Galliamov veroverden het brons.

Bron: NOS
10
Olympische Winterspelen Peking 2022 / Curlinggoud voor Zweden
« Laatste bericht door Rico Gepost op februari 19, 2022, 15:33:29 pm »
Curlinggoud voor Zweden

De Zweedse curlingmannen hebben goud veroverd. In de finale waren ze na elf ends met 5-4 te sterk voor Groot-BrittanniŽ.

In de olympische finale begon Zweden voortvarend. In het tweede end pakte het twee punten en in het derde end voegden de Zweden, hoewel de Britten het voordeel hadden van de laatste steen, een derde punt aan hun totaal toe.

Bron: NOS
Pagina's: [1] 2 3 ... 10