Forumsportbenelux

Prullenbak => Prullenbak => Olympische Winterspelen Peking 2022 => Topic gestart door: Rico op januari 18, 2022, 11:16:47 am

Titel: Schaatsen
Bericht door: Rico op januari 18, 2022, 11:16:47 am
Schaatsen is een van de sporten die beoefend gaat worden tijdens de Olympische Winterspelen 2022 in de Chinese hoofdstad Peking. Het schaatsevenement wordt in de National Speed Skating Oval gehouden.

Dezelfde veertien onderdelen staan op het programma als in 2018. Een land mag maximaal 9 vrouwen en 9 mannen afvaardigen – dat is er één per geslacht minder dan vier jaar eerder.

Wedstrijdschema
Zaterdag 5 februari, 9.30 uur (NL tijd): 3000 meter vrouwen
Zondag 6 februari, 9.30 uur (NL tijd): 5000 meter mannen
Maandag 7 februari, 9.30 uur (NL tijd): 1500 meter vrouwen
Dinsdag 8 februari, 9.30 uur (NL tijd): 1500 meter mannen
Donderdag 10 februari, 13.00 uur (NL tijd): 5000 meter vrouwen
Vrijdag 11 februari, 9.00 uur (NL tijd): 10000 meter mannen
Zaterdag 12 februari, 9.00 uur (NL tijd): 500 meter mannen
Zondag 13 februari, 14.00 uur (NL tijd): 500 meter vrouwen
Dinsdag 15 februari, 7.30 uur (NL tijd): ploegenachtervolging mannen & vrouwen
Donderdag 17 februari, 9.30 uur (NL tijd): 1000 meter vrouwen
Vrijdag 18 februari, 9.30 uur (NL tijd): 1000 meter mannen
Zaterdag 19 februari, 8.00 uur (NL tijd): massastart mannen & vrouwen
Titel: Favoriete Schouten in laatste rit op 3 kilometer, De Jong meteen na de dweil
Bericht door: Rico op februari 04, 2022, 10:55:02 am
Favoriete Schouten in laatste rit op 3 kilometer, De Jong meteen na de dweil

Irene Schouten weet precies waar ze aan toe is als ze zaterdag in Peking aan haar olympische missie begint: de favoriete voor het goud komt op de 3 kilometer in het laatste paar aan bod. Schouten, tot dusver ongenaakbaar op de lange afstanden dit seizoen, moet het in de tiende rit opnemen tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Titelverdedigster Carlijn Achtereekte komt op de eerste olympische schaatsdag al in de derde rit in actie tegen de Japanse Miho Takagi, terwijl wereldkampioene Antoinette de Jong vlak na de dweilpauze in rit 6 aan de start verschijnt tegen Ayano Sato, eveneens uit Japan.

Pechsteins achtste
Het bal wordt om 9.30 uur Nederlandse tijd geopend door de Chinese Ahenaer Adake en 'good old' Claudia Pechstein uit Duitsland, die aan haar achtste Olympische Spelen begint en na het brons in 1994 en zilver in 1998 in 2002 in Salt Lake City naar het goud schaatste op de 3 kilometer.

"Schouten heeft het afgelopen anderhalf jaar bijna alles gewonnen op de 3 en 5 kilometer", kijkt schaatscommentator Sebastiaan Timmerman vooruit naar de opening van het schaatstoernooi. "Behalve dan de wereldtitel op de 3 kilometer vorig seizoen. Vooral de manier waarop zij steeds won was indrukwekkend, vaak met seconden voorsprong."

"Ze is de topfavoriete, maar we hebben haar vandaag na de training kort even gesproken en ze maakt wel een heel nerveuze indruk. Nu al, een dag voor de wedstrijd. Ze weet natuurlijk dat de de schaatswereld vooral naar haar kijkt. "

Loting 3 kilometer vrouwen
rit 1   Ahenaer Adake (Chi)   - Claudia Pechstein (Dui)
rit 2   Mia Kilburg (VS)   - Nadezjda Morozova (Kaz)
rit 3   Miho Takagi (Jap)   - Carlijn Achtereekte
rit 4   Nikola Zdrahalova (Tsj)   - Jevgenia Lalenkova (Rus)
rit 5   Valérie Maltais (Can)   - Natalja Voronina (Rus)
dweilpauze      
rit 6   Ayano Sato (Jap)   - Antoinette de Jong
rit 7   Marina Zoejeva (Blr)   - Mei Han (Chi)
rit 8   Martina Sábliková (Tsj)   - Ivanie Blondin (Can)
rit 9   Isabelle Weidemann (Can)   - Ragne Wiklund (Noo)
rit 10   Francesca Lollobrigida (Ita)   - Irene Schouten

Bron: NOS
Titel: Oppermachtige Schouten verovert eerste olympische titel in Peking
Bericht door: Rico op februari 05, 2022, 11:03:51 am
Oppermachtige Schouten verovert eerste olympische titel in Peking

Irene Schouten heeft de eerste gouden medaille voor Nederland veroverd bij de Olympische Winterspelen in Peking.

Op de 3.000 meter was de 29-jarige schaatsster oppermachtig. Schouten was 1,13 seconden sneller dan de Italiaanse Francesca Lollobrigida, die het zilver veroverde. De Canadese Isabelle Weidemann veroverde het brons.

Titelverdedigster Carlijn Achtereekte moest genoegen nemen met de zevende plaats. Wereldkampioene Antoinette de Jong stelde teleur met een achtste plaats.

De verwachtingen waren hooggespannen voor de eerste langebaanwedstrijd op het olympische ijs in Peking, met de dit seizoen nog ongeslagen Schouten, wereldkampioene De Jong en olympisch kampioene Achtereekte als Nederlandse medaillekandidaten.

"Als je in Nederland een enquête houdt over de drie kilometer, dan noemt iedereen jou als grote kanshebber", zei schaatsverslaggever Bert Maalderink in aanloop naar de wedstrijd tegen Schouten.

Hoogspanning
De spanning liep mede daarom hoog op bij de schaatsster uit Andijk, die haar olympisch debuut maakte op een traditionele afstand. Vier jaar gelden kwam ze in Pyeongchang alleen in actie op de massastart, waarbij ze het brons veroverde.

Schouten reed in de slotrit tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida, waardoor ze precies wist welke tijd ze moest rijden om het goud te veroveren. Daarbij waren de statistieken niet in haar voordeel: nog nooit lukte het een schaatsster om in de laatste rit van de 3.000 meter olympisch goud te veroveren.

De 29-jarige Schouten begon behouden, terwijl Lollobrigida sneller van start ging. Met nog twee ronden te gaan reed Schouten haar Italiaanse tegenstander voorbij. De Italiaanse ging goed mee met de topfavoriete, maar de Nederlandse had met 30,8 veruit het beste eindschot van het hele veld.

Met 3.56,93 reed Schouten ook het olympisch record uit 2002 van Claudia Pechstein uit de boeken.

Achtereekte al snel onttroond
Achtereekte kwam al in de derde rit in actie. Vier jaar geleden zorgde ze voor een enorme stunt door al vroeg in het programma een razendsnelle tijd neer te zetten, waar alle favorieten zich op stukbeten.

Zo'n sprookje zat er dit keer niet in; de olympisch kampioene van Pyeongchang wist meteen na haar rit tegen Takagi al dat ze haar titel niet zou prolongeren.

Achtereekte reed bijna de hele race achter achter de snelle Japanse aan. Met nog drie ronden te gaan lukte het haar wel om even te versnellen, maar de sterke Takagi ving haar op de kruising twee keer slim op en hield in de slotfase goed stand op het zware ijs.

Op de streep was de Japanse bijna een halve seconde (4.01,77) sneller dan de 32-jarige Achtereekte, die 4.02,21 noteerde. "Met de kruising kwam ik twee keer in de knoei", baalde ze. "Ik dacht echt: potverdorie, je doet het er gewoon om", aldus Achtereekte, die wel met een positieve noot afsloot. "Dit was wel de beste race van het seizoen, ik ben best wel blij met hoe het ging. Je hoopt op meer, maar dan moet ook alles meezitten."

'Deceptie' voor De Jong
De tijd van Takagi hield lang stand, ook toen Antoinette de Jong op het ijs opkwam. De regerend wereldkampioene, vier jaar gelden goed voor olympisch brons op de drie kilometer, ging in de eerste rit na de dweilpauze van start.

De Jong, die vooraf werd gezien als de grootste uitdager van Schouten, begon minder snel dan gewoonlijk. Onder de zware omstandigheden was haar ritme in het vervolg van haar race te laag. Met 4.02,37 beet de 26-jarige De Jong zich ook stuk op de tijd van Achtereekte. "Een deceptie", zo klonk de conclusie van de schaatscommentatoren.

Bron: NOS
Titel: Kramer al in eerste rit van start bij laatste olympische vijf kilometer
Bericht door: Rico op februari 05, 2022, 14:56:22 pm
Kramer al in eerste rit van start bij laatste olympische vijf kilometer

Sven Kramer gaat zondag bij de laatste olympische vijf kilometer uit zijn loopbaan al in de eerste rit van start. De olympisch kampioen van 2010, 2014 en 2018 rijdt om 9.30 uur tegen de Deen Viktor Hald Thorup. Dat heeft de loting een dag voor de wedstrijd uitgewezen.

De voornaamste medaillekandidaat uit Nederland, vicewereldkampioen Patrick Roest, rijdt in de laatste rit voor de dweilpauze tegen de Italiaan Andrea Giovannini. Jorrit Bergsma gaat in de eerste rit na de dweil van start tegen de Japanner Seitaro Ichinohe.

Topfavoriet Nils van der Poel, de wereldkampioen en wereldrecordhouder die dit seizoen alle wereldbekerwedstrijden met afstand won, rijdt in de laatste rit tegen de Belg Bart Swings.

Loting vijf kilometer mannen
Rit 1   Sven Kramer (Ned)   Viktor Hald Thorup (Den)
Rit 2   Emery Lehman (VS)   Felix Rijhnen (Dui)
Rit 3   Sergei Trofimov (Rus)   Hallgeir Engebraaten (Noo)
Rit 4   Livio Wenger (Zwi)   Ethan Cepuran (VS)
Rit 5   Andrea Giovannini (Ita)   Patrick Roest (Ned)
Dweilpauze      
Rit 6   Jorrit Bergsma (Ned)   Seitaro Ichinohe (Jap)
Rit 7   Patrick Beckert (Dui)   Michele Malfatti (Ita)
Rit 8   Alexander Roemjantsev (Rus)   Davide Ghiotto (Ita)
Rit 9   Roeslan Zakharov (Rus)   Ted-Jan Bloemen (Can)
Rit 10   Nils van der Poel (Zwe)   Bart Swings (Bel)
Voor de Spelen was al duidelijk dat Kramer geen tegenstander van formaat zou loten in Peking. Vanwege zijn matige internationale prestaties werd Kramer ingedeeld in de eerste helft van het schema, waardoor hij waarschijnlijk weinig zal hebben aan zijn tegenstander.

"Dat is niet ideaal, zeker niet", zei Kramer donderdag daarover. Maar erg druk maakte de ervaren Fries zich er niet om. "Naar jezelf kijken is het belangrijkste. Ik moet zorgen dat ik twaalf goede ronden rijd, dan gaan we het zien."

Bij zijn vijfde deelname aan de Olympische Winterspelen richt de 35-jarige Kramer zich vooral op de ploegenachtervolging, waarop hij samen met Roest en Marcel Bosker goud hoopt te behalen.

Op de vijf kilometer behoort hij eerder tot de outsiders voor een medaille. "Natuurlijk zou het mooi zijn als ik podium rijd op de vijf kilometer, dat zou fantastisch zijn. Maar om nu te roepen: ik ga voor goud... Dat zou niet reëel zijn op basis van het voorseizoen", aldus Kramer.

Bron: NOS
Titel: Roest grijpt net naast goud op 5.000 meter na indrukwekkende eindsprint VD Poel
Bericht door: Rico op februari 06, 2022, 11:27:19 am
Roest grijpt net naast goud op 5.000 meter na indrukwekkende eindsprint Van der Poel

Patrick Roest heeft een zilveren olympische medaille veroverd op de vijf kilometer. Op het ijs in Peking moest de vicewereldkampioen na een zinderende ontknoping alleen topfavoriet Nils van der Poel voor zich dulden.

De Zweedse wereldkampioen en wereldrecordhouder was in de slotrit dankzij een indrukwekkende slotronde 0,47 seconde sneller dan de 26-jarige Roest. De Noor Hallgeir Engebråten veroverde verrassend het brons.

Sven Kramer, de koning van de olympische vijf kilometer sinds 2010, eindigde bij zijn vijfde en laatste optreden als negende. Jorrit Bergsma werd vijfde.

Roest kwam al vroeg in het programma in actie en moest zenuwslopend lang afwachten wat zijn tijd waard was. Hij reed in de vijfde en laatste rit voor de dweilpauze tegen de Italiaan Andrea Giovannini.

De 26-jarige Roest is drievoudig wereldkampioen allround en hoort al jaren bij de absolute wereldtop op de 5.000 meter, maar op het belangrijkste moment greep hij steeds mis. Bij de laatste drie wereldkampioenschappen werd hij tweede. Dit seizoen was Roest vastberaden om wél op het juiste moment te pieken.

De Nederlander, die erom bekend staat soms 'als een kip zonder kop' van start te gaan, bouwde zijn race goed op. Na vier rondjes was hij al ruim seconde sneller dan de Noor Engebråten, die tot dat moment de snelste tijd op zijn naam had.

In de laatste twee ronden was goed te zien dat Roest diep moest gaan onder de zware omstandigheden. Zijn tijd liep op en met een slotronde van 30,4 kwam hij tot 6.09,31: een olympisch record. "Dit is geen tijd waar de anderen van schrikken", oordeelde oud-schaatser Leo Visser in de studio.

Nederlands kampioen Bergsma was in de eerste rit na de dweil de eerste die de tijd van Roest aan mocht vallen. De 36-jarige stayer, die in 2014 olympisch brons veroverde op de 5.000 meter, begon voorzichtig. Na 3.000 meter moest hij nog drie seconden goedmaken op zijn landgenoot.

Normaalgesproken kan Bergsma in de slotronden nog wat versnellen, maar dat lukte hem dit keer niet. De Friese specialist op de tien kilometer gaf juist meer toe en strandde op 6.13,18.

Ook Ted-Jan Bloemen kwam in de voorlaatste rit niet aan de tijd van Roest. De winnaar van olympisch zilver in 2018 begon fel en leek in de eerste ronden een bedreiging te gaan vormen voor Roest, maar ook de 35-jarige Canadees gaf veel te veel toe in de laatste ronden. Met 6.19,11 eindigde hij als tiende.

Eindsprint Van der Poel
In de laatste rit reed wereldkampioen Van der Poel tegen de Belg Bart Swings, terwijl Roest vanuit de catacomben gespannen toekeek.

De eigenzinnige Zweed, die een Groningse opa heeft, is al het hele seizoen onaantastbaar op de lange afstanden. Bij de wereldbeker in Salt Lake City verbeterde hij in december het vier jaar oude wereldrecord van Bloemen met 6.01,56. De drie andere wereldbekerwedstrijden won hij ook met overmacht, meestal met meer dan vijf seconden voorsprong op de rest.

In Peking kon Van der Poel in de eerste ronden profiteren van Swings, die sneller van start ging. De Zweed begon zelf een stuk langzamer dan Roest; halverwege lag hij nog anderhalve seconde achter op zijn rivaal. In de laatste ronde moest de Zweed nog een seconde goedmaken voor het goud.

Dat lukte na een indrukwekkende eindsprint; met een knappe slotronde van 28,9 greep Van der Poel zijn eerste olympische titel. Met 6.08,84 noteerde hij een olympisch record, maar het verschil met Roest was niet eerder zó minimaal.

Slechts drie keer in de geschiedenis was het verschil tussen goud en zilver kleiner op de olympische vijf kilometer. De laatste keer was in 1988, toe Van der Poels landgenoot Tomas Gustafson de Nederlander Visser met 0,35 seconden versloeg.

"Dat doet wel echt pijn", reageerde Roest na de ontknoping. "Ik was zó dichtbij en zeker als ik nu kijk naar mijn laatste rondje. Ik had 'm kunnen pakken en dat lukt nu net niet", baalde hij.

Kramer 'gewoon niet goed'
Kramer ging al in de eerste rit van start, omdat hij dit seizoen slechts één wereldbekerwedstrijd over vijf kilometer reed. In november eindigde hij als negende in de B-groep, waarna Kramer besloot om zich met trainingen en marathonwedstrijden voor te bereiden op zijn laatste kunstje.

Vooraf was de olympisch kampioen van 2010, 2014 en 2018 al realistisch. Een vijfde olympische medaille - in 2006 veroverde hij al zilver - lag niet in de lijn der verwachtingen, gezien de overmacht van Van der Poel en de veel snellere tijden van Roest en Bergsma. Bovendien kampt Kramer al jaren met rugklachten, waaraan hij zich in mei liet opereren.

De 35-jarige Fries had weinig aan zijn Deense tegenstander Viktor Hald Thorup, die hij meteen na de start al achter zich liet. Halverwege wist Kramer iets te versnellen, maar toen hij na 6.17,04 over de streep kwam schudde hij zijn hoofd. Met al zijn ervaring wist hij dat die tijd niet genoeg zou zijn voor het podium.

"Gewoon niet goed", oordeelde de altijd kritische Kramer na zijn rit. "Ik heb echt geprobeerd om de rondetijden op 29-laag te houden, maar ik moest er te veel voor knokken. Het was vandaag alles of niks, vandaag is het even incasseren", aldus Kramer, die toegaf zich wel een beetje te schamen. "Maar het is niet anders."

In de derde rit doken Engebråten en de Rus Sergei Trofimov als eersten onder de tijd van Kramer. Vooral het optreden van de Noor, winnaar van het brons bij de laatste EK afstanden, was verrassend indrukwekkend. Met 6.09,88 bleef hij slechts 0,12 seconde boven het olympisch record van Kramer.

Bron: NOS
Titel: Nederlandse schaatssters na dweilpauze in actie op 1.500 meter: Wüst treft Blond
Bericht door: Rico op februari 06, 2022, 14:38:20 pm
Nederlandse schaatssters na dweilpauze in actie op 1.500 meter: Wüst treft Blondin

Ireen Wüst rijdt maandag tijdens haar laatste olympische race op de 1.500 meter tegen Ivanie Blondin. De titelverdedigster komt in actie in de twaalfde van in totaal vijftien ritten op de olympische schaatsbaan in Peking.

De 35-jarige Wüst won de 1.500 meter tijdens de Spelen in 2010 en 2018. In Sotsji moest ze genoegen nemen met zilver en op haar eerste Olympische Spelen pakte ze brons op deze afstand (2006 in Turijn).

Zesde olympische titel?
In Peking kan Wüst op jacht naar haar zesde olympische titel. In 2014 werd ze ook olympisch kampioene op de 3.000 meter en de ploegenachtervolging en in 2006 won ze de 3.000 meter. Behalve de 1.500 meter rijdt Wüst in Peking ook nog de 1.000 meter en de ploegenachtervolging, met Antoinette de Jong en Irene Schouten.

Belangrijkste ritten van de 1.500 meter voor vrouwen in Peking
rit 8   Nikola Zdráhalová (Tsj)   Natalia Czerwonka (Pol)
Dweilpauze      
rit 9   Marijke Groenewoud (Ned)   Yin Qi (Chi)
rit 10   Han Mei (Chi)   Nana Takagi (Jap)
rit 11   Antoinette de Jong (Ned)   Nadezjda Morozova (Kaz)
rit 12   Ireen Wüst (Ned)   Ivanie Blondin (Can)
rit 13   Ayano Sato (Jap)   Francesca Lollobrigida (Ita)
rit 14   Brittany Bowe (VS)   Ragne Wiklund (Noo)
rit 15   Elizaveta Goloebeva (Rus)   Miho Takagi (Jap)
De Jong, die zaterdag teleurstelde met de achtste plaats op de drie kilometer, rijdt in de rit voor Wüst tegen Nadezjda Morozova uit Kazachstan. Marijke Groenewoud is de eerste Nederlandse schaatsster die in actie komt op de 1.500 meter.

Groenewoud schaatst in de eerste rit na de dweilpauze tegen Yin Qi uit China. Na Wüst rijdt de Amerikaanse Brittany Bowe tegen Ragne Wiklund uit Noorwegen en in de slotrit komen de Japanse Miho Takagi en Elizaveta Goloebeva uit Rusland nog op de baan.

De 1.500 meter voor vrouwen begint om 9.30 uur Nederlandse tijd.

Bron: NOS
Titel: Re: Schaatsen
Bericht door: Maazou op februari 06, 2022, 19:59:49 pm
Die Van der Poel is dus niet eens een Nederlander? Slecht
Titel: Re: Schaatsen
Bericht door: Rico op februari 06, 2022, 20:04:44 pm
Die Van der Poel is dus niet eens een Nederlander? Slecht
Ja, jammer dat hij mag meedoen!!
Titel: Fenomenale Wüst pakt goud op laatste olympische 1.500 meter en schrijft geschied
Bericht door: Rico op februari 07, 2022, 10:56:26 am
Fenomenale Wüst pakt goud op laatste olympische 1.500 meter en schrijft geschiedenis

Ireen Wüst heeft voor de derde keer in haar loopbaan de olympische titel op de 1.500 meter veroverd. De 35-jarige Wüst, die bezig is aan haar vijfde en laatste Winterspelen, was op de schaatsmijl verrassend 0,44 seconde sneller dan topfavoriete Miho Takagi, die het zilver greep. Antoinette de Jong veroverde het brons.

Voor Wüst is het haar zesde olympische gouden medaille uit haar lange, imposante loopbaan. In totaal heeft ze nu twaalf olympische medailles in haar bezit: met zes keer goud, vijf keer zilver en een keer brons is Wüst veruit de meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden. Ze heeft bovendien op vijf opeenvolgende Spelen een gouden medaille behaald.

Zestien jaar geleden veroverde ze op de 1.500 meter al brons in Turijn (2006) en daarna goud in Vancouver (2010), zilver in Sotsji (2014) en weer goud in Pyeongchang (2018).

Marijke Groenewoud werd bij haar debuut op de Spelen vijfde.

Olympisch record
Wüst ging in de twaalfde rit van start, voor haar grote concurrenten Miho Takagi, Brittany Bowe en wereldkampioene Ragne Wiklund. In haar rit tegen de Canadese Ivanie Blondin legde de titelhoudster de lat meteen bijzonder hoog.

Wüst begon met een goede opening en een snelle eerste ronde. Haar Canadese tegenstander kon goed mee met het tempo, waardoor de Nederlandse even kon profiteren. Met nog een ronde te gaan reed Wüst hard weg bij Blondin en na een sterke slotronde van 30,8 zette ze in haar laatste olympische 1.500 meter een olympisch record op het scorebord: 1.53,28.

De Amerikaanse Bowe, op voorhand een gevaarlijke outsider voor de titel, bleef in de voorlaatste rit ruim tweeënhalve seconden verwijderd van de tijd van Wüst. Ook Wiklund kwam niet aan aan de toptijd van de Nederlandse titelverdedigster, die toen al wist dat ze voor de vijfde keer op het podium zou gaan eindigen.

In de slotrit konden alleen de Japanse topfavoriet Takagi en de Russin Elizaveta Goloebeva Wüst nog van haar zesde olympische goud houden. Bij de bel voor de laatste ronde reed Takagi nog slechts 0,03 seconde boven de tijd van Wüst, maar de slotronde van de Japanse was een stuk minder snel (31,2).

De ontlading was groot bij Wüst, die meteen geëmotioneerd haar begeleidingsstaf knuffelde. "Ik zit behoorlijk vol emotie. Ik heb het idee dat ik in een droom zit, een fantastische film. Het daalt zo langzamerhand in wat ik gedaan heb. Dat is uniek", reageerde Wüst met een trilling in haar stem voor de NOS-camera.

Takagi was de grote favoriet voor het goud in Peking. De 27-jarige Japanse is sinds 2019 de houdster van het wereldrecord (1.49,83) en won dit seizoen alle drie de wereldbekerwedstrijden waar ze aan de start stond. De laatste keer dat Wüst een 1.500 meter won, was alweer twee jaar geleden.

De Jong lacht weer
Antoinette de Jong ging in de rit voor Wüst van start en moest afwachten wat haar tijd (1.54,82) waard was. De Jong kreeg zaterdag een flinke teleurstelling te verwerken na de 3.000 meter, waarop ze als regerend wereldkampioene als achtste eindigde.

Toen De Jong zag dat haar tijd genoeg was voor een bronzen plak, brak eindelijk een lach door bij de 26-jarige Nederlands -en Europees kampioene. Bij die toernooien versloeg ze elke keer Nederlands recordhouder Wüst, maar op de grote toernooien kan de ervaren Wüst vaak iets extra's. De Jong kwam 1,54 seconde tekort voor het goud.

Debuut Groenewoud
De 23-jarige Marijke Groenewoud was eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi de grote verrassing van de 1.500 meter, waarop ze zich als derde Nederlandse plaatste voor de Spelen. In Peking behoorde de wereldkampioene op de massastart niet tot de favorieten, maar ook op het Chinese ijs wist Groenewoud te verrassen.

Jevgenija Lalenkova, winnares van brons bij de laatste WK afstanden zette met 1.55,74 veruit de snelste tijd voor de dweilpauze neer. Groenewoud was na de dweil de eerste die de tijd van de Russin aan mocht vallen.

De 23-jarige Nederlandse dook met 1.54,97 ruim onder de tijd van Lalenkova, en zag naast Wüst, Takagi en De Jong ook de Japanse Ayano Sato nog onder haar tijd duiken.

Bron: NOS
Titel: Re: Schaatsen
Bericht door: TNFke op februari 07, 2022, 11:45:12 am
Die Van der Poel is dus niet eens een Nederlander? Slecht
Van der Poel:
Afk: VDP
ww: Van Der Poelen
1. Finale instinct.
2. Finale comeback.
3. Iedereen op een hoopje rijden in de laatste 500m.
Titel: Re: Schaatsen
Bericht door: Leko op februari 07, 2022, 14:40:14 pm
Die Van der Poel is dus niet eens een Nederlander? Slecht
Van der Poel:
Afk: VDP
ww: Van Der Poelen
1. Finale instinct.
2. Finale comeback.
3. Iedereen op een hoopje rijden in de laatste 500m.
(https://www.cyclingonline.nl/image/sf180701-30016.jpg)

 :clown2: :zwaai:
Titel: Titelverdediger Nuis op 1.500 meter tegen sterke Kim, Krol in de rit daarvoor
Bericht door: Rico op februari 07, 2022, 15:20:48 pm
Titelverdediger Nuis op 1.500 meter tegen sterke Kim, Krol in de rit daarvoor

Titelhouder Kjeld Nuis rijdt dinsdag op de olympische 1.500 meter tegen de sterke Koreaan Kim Min-seok. Wereldkampioen Thomas Krol gaat in de rit daarvoor om 12.26 uur van start tegen de Noor Peder Kongshaug. Dat heeft de loting na de derde olympische schaatsdag uitgewezen.

Voor wereldrecordhouder Nuis is het om 12.30 uur alles of niets in Peking. Vier jaar geleden veroverde hij in Pyeongchang goud op de 1.500 en de 1.000 meter, maar op die laatste afstand wist hij zich bij het OKT in december niet te plaatsen.

Nuis heeft een moeizaam voorseizoen achter de rug. Bij de wereldbekers eindigde hij als zesde, zevende en elfde op de 1.500 meter, nadat hij in februari vorig jaar de wereldtitel aan Krol had moeten laten. In januari veroverde Nuis wel de Europese titel, Krol werd daar tweede.

Bosker eerste Nederlander

De 1.500 meter begint dinsdagochtend om 11.30 uur in Peking. Marcel Bosker is om 11.42 uur de eerste Nederlander die in actie komt. Hij rijdt in de vierde rit tegen Cornelius Kersten, de in Nederland geboren schaatser die voor Groot-Brittannië uitkomt.

Belangrijkste ritten 1.500 meter mannen
Rit 4   Cornelius Kersten (GBr)   Marcel Bosker (Ned)
Dweilpauze      
Rit 10   Thomas Krol (Ned)   Peder Kongshaug (Noo)
Rit 11   Kim Minseok (Kor)   Kjeld Nuis (Ned)
Rit 12   Kristian Ulekleiv (Noo)   Bart Swings (Bel)
Rit 13   Seitaro Ichinohe (Jap)   Joey Mantia (VS)
Rit 14   Takuro Oda (Jap)   Zhongyan Ning (Chi)
Rit 15   Allan Dahl Johansson (Noo)   Connor Howe (Can)
Bosker eindigde bij het olympisch kwalificatietoernooi als vijfde, maar omdat hij door de selectiecommissie van de KNSB werd aangewezen voor de ploegenachtervolging, besloot de bond hem ook de 1.500 meter te laten rijden. Tot groot ongenoegen van Patrick Roest, die vier jaar gelden nog olympisch zilver veroverde en ook graag had willen starten in Peking.

Flinke concurrentie
De Amerikaan Joey Mantia en de Chinees Zhongyan Ning zijn op papier de grootste uitdagers van de Nederlanders. Mantia won twee wereldbekers, Ning won er een en werd twee keer tweede. Krol is de enige Nederlander die dit seizoen het wereldbekerpodium wist te halen: in Salt Lake City pakte hij brons.

De tegenstander van Nuis, de 22-jarige Kim, stond vier jaar geleden in Pyeongchang naast de Nederlandse kampioen op het podium met brons. Dit seizoen won hij de eerste wereldbeker in Polen.

Bron: NOS
Titel: Nuis prolongeert olympische titel op 1.500 meter, zilver voor Krol
Bericht door: Rico op februari 08, 2022, 12:57:46 pm
Nuis prolongeert olympische titel op 1.500 meter, zilver voor Krol

Kjeld Nuis heeft zijn olympische titel op de 1.500 meter op indrukwekkende wijze geprolongeerd. Bij de Olympische Spelen in Peking bleef Nuis zijn grote concurrent Thomas Krol met 0,34 seconde voor.

De 29-jarige Krol moest als regerend wereldkampioen genoegen nemen met het zilver. Het brons ging net als vier jaar geleden naar de Koreaan Kim Minseok.

De afgelopen jaren vocht Nuis al veel boeiende gevechten uit met Krol. In Peking zag de titelverdediger zijn grote concurrent in de rit voor hem na een razendsnelle opening naar een olympisch record rijden.

Nuis begon met 23,4 en 25,1 een stuk langzamer dan Krol, maar de wereldrecordhouder had met 28,4 een betere slotronde. Met 1.43,21 zette ook hij een nieuw olympisch record op het scorebord.

Meer kanshebbers
Krol en Nuis behoorden in Peking tot de topfavorieten op het koningsnummer, maar de lijst met kanshebbers was veel langer.

Op basis van het voorseizoen werden de Amerikaan Joey Mantia en de Chinees Ning Zhongyan als grootste concurrenten van de Nederlanders gezien. Ook de Noor Allan Dahl Johansson en de Koreaan Kim Minseok waren vooraf gevaarlijke outsiders.

In de vier laatste ritten kwamen zij zelfs niet in de buurt van de tijd van de ijzersterke Nederlanders. De Amerikaan en de Chinees waren ruim twee seconden langzamer dan de oppermachtige Nuis, die de derde olympische gouden medaille uit zijn loopbaan veroverde.

Goede rit Bosker
Marcel Bosker kwam als eerste Nederlander in actie, maar hij verwachtte bij zijn olympische debuut niet mee te doen om de medailles. Met 1.45,42 reed hij wel een goede rit, waaruit hij veel vertrouwen kan putten voor de ploegenachtervolging. Na een sterke slotronde (27,8) reed de tevreden Bosker juichend over de baan.

"Dit was gewoon een hele goede rit en daar ben ik hartstikke blij mee", reageerde de 25-jarige Bosker.

Bron: NOS
Titel: Re: Schaatsen
Bericht door: TNFke op februari 08, 2022, 15:37:34 pm
Die Van der Poel is dus niet eens een Nederlander? Slecht
Van der Poel:
Afk: VDP
ww: Van Der Poelen
1. Finale instinct.
2. Finale comeback.
3. Iedereen op een hoopje rijden in de laatste 500m.
(https://www.cyclingonline.nl/image/sf180701-30016.jpg)

 :clown2: :zwaai:
Toch vreemd dat die altijd afwezig is in de koers als er een grotere schaatswedstrijd is.
Titel: Schouten is koningin van de lange afstanden in Peking: ook goud op vijf kilomete
Bericht door: Rico op februari 10, 2022, 14:16:05 pm
Schouten is koningin van de lange afstanden in Peking: ook goud op vijf kilometer

Irene Schouten is de koningin van de lange schaatsafstanden bij de Olympische Spelen in Peking.

Op de vijf kilometer veroverde de 29-jarige schaatsster haar tweede gouden medaille door de Canadese Isabelle Weidemann voor te blijven. Zaterdag veroverde Schouten met overmacht haar eerste olympische titel op de drie kilometer.

Sanne in 't Hof eindigde bij haar olympisch debuut als zevende.

Schouten is de derde Nederlandse vrouw die de olympische titel op de 5.000 meter wist te veroveren. Alleen Yvonne van Gennip (1988) en Esmee Visser (2018) gingen haar voor.

Schouten stond als topfavoriete aan de start. Vorig jaar veroverde ze haar eerste wereldtitel op de vijf kilometer en dit seizoen is de Noord-Hollandse ongeslagen op lange afstanden.

Vooraf vreesde Schouten vooral voor de Canadese Isabelle Weidemann, die zaterdag het brons veroverde op de 3.000 meter. Maar in de vierde rit werd duidelijk dat ook outsider Martina Sáblíková een gooi zou kunnen doen naar de medailles.

De Tsjechische, tweevoudig olympisch kampioene en tienvoudig wereldkampioene op de 5.000 meter, reed in een sterke race naar 6.50,09.

Sterke Weidemann
In de rit daarna dook Weidemann dankzij een sterke slotfase met 6.48,18 ruim onder de tijd van de 34-jarige Sáblíková, waarna Schouten precies wist wat ze moest rijden om het goud te pakken.

Net als bij haar gouden drie kilometer reed Schouten in de slotrit tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Beide schaatssters begonnen sneller dan Weidemann en halverwege de race nam Schouten afstand van Lollobrigida, nadat ze op de kruising nog even had kunnen profiteren van de Italiaanse.

Schouten kan meestal in de laatste ronden nog versnellen en dat lukte haar in Peking ook.

In 't Hof rijdt 'degelijk'
De 24-jarige In 't Hof reed in de Chinese schaatshal pas haar tweede internationale vijf kilometer uit haar loopbaan.

In derde rit tegen wereldrecordhoudster Natalia Voronina zag ze haar Russische tegenstander snel afstand nemen. De Nederlandse reed een stabiele race met weinig verval, maar bij Voronina kwam ze ondanks haar sterkere slotronden niet meer in de buurt.

Met 6.59,77 gaf In 't Hof 2,78 seconden toe op de tijd van de Russin. Na de dweilpauze doken er nog zes vrouwen onder de tijd van de Nederlandse debutante.

"Ze heeft een degelijke rit gereden, maar ze is niet boven zichzelf uit gestegen", oordeelde Annouk de Rijk, de nummer vier van de vorige Winterspelen.

In 't Hof, die als junior stage liep bij de sterrenploeg van Jumbo-Visma, brak aan het begin van dit seizoen pas door op het hoogste niveau. Bij de NK afstanden greep ze onder de vlag van Gewest Friesland verrassend het zilver achter Schouten, nadat ze haar persoonlijk record met tien seconden had verbroken.

Daarna mocht ze voor het eerst deelnemen in het wereldbekercircuit. In november reed ze haar eerste vijf kilometer op het hoogste internationale niveau. Bij het olympisch kwalificatietoernooi plaatste zich op het nippertje voor haar eerste Winterspelen door Carlijn Achtereekte met slechts 0,03 seconde voor te blijven.

Bron: NOS
Titel: Onnavolgbare Van der Poel pakt goud met wereldrecord, zilver Roest op 10.000 met
Bericht door: Rico op februari 11, 2022, 10:55:22 am
Onnavolgbare Van der Poel pakt goud met wereldrecord, zilver Roest op 10.000 meter

De Zweed Nils van der Poel heeft op de 10.000 kilometer met een wereldrecord het goud veroverd. Met 12.30,74 was de onnavolgbare Zweed maar liefst 13,85 seconde sneller dan Patrick Roest, die zich opnieuw moest neerleggen bij een tweede plaats.

Het brons ging verrassend naar de Italiaan Davide Ghiotto.

Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen van 2014, eindigde als vierde.

Van der Poel steekt al het hele seizoen met kop en schouders boven de rest uit en in Peking is dat niet anders. Zondag veroverde hij het goud op de vijf kilometer door Patrick Roest 0,47 seconde voor te blijven.

Roest weer tweede
Roest was ook op de tien kilometer de beste Nederlander. Vastberaden om zichzelf niet meteen op te blazen met een snelle start, begon Roest in de tweede rit opvallend voorzichtig aan zijn eerste olympische tien kilometer.

"Vaak begint hij te snel, maar dit is te langzaam", oordeelde commentator Martin Hersman na twee rondjes van 31,2 seconden.

Halverwege de rit werd het plan van Roest duidelijk: in de laatste vijf kilometer probeerde hij zijn rondetijden af te bouwen. Na een zware slotronde, waarin Roest tot het gaatje ging, kwam hij tot een tijd van 12.44,59.

Bergsma net naast podium
Bergsma reed in de vierde rit tegen de Rus Alexander Roemjantsev, vlak voor Van der Poel. Een voordeel, vond Bergsma, want zo kon hij zonder afleiding het beste uit zichzelf halen.

Toch kwam de Nederlands kampioen niet aan de tijd van Roest. Bergsma ging wel sneller van start, maar in de laatste ronden kon de olympisch kampioen van 2014 niet zo versnellen als zijn landgenoot. Met 12.48,94 gaf de drievoudig wereldkampioen 4,35 seconden toe op Roest.

Eigen wereldrecord
Van der Poel pakte in zijn rit tegen de Italiaan Davide Ghiotto zijn winst op Roest vooral in de eerste ronden. Halverwege de race had de houder van het wereldrecord zijn voorsprong uitgebouwd naar negen seconden. In de tweede helft van de rit bleef de Zweed maar versnellen en met twee indrukwekkende slotronden (28,9 en 28,6) reed hij zijn eigen wereldrecord (12.32,95) uit de boeken.

De strijd tussen Van der Poel en de Nederlanders lag onder een vergrootglas, ook omdat de Zweed woensdag verbaal de aanval opende op de Nederlandse schaatsbond. Hij beschuldigde de KNSB van corruptie, omdat de bond met een bewegingswetenschapper een dagelijkse lobby zou voeren in een poging ijsmeester Mark Messer te beïnvloeden.

"Het grootste schandaal in de schaatssport, erger nog dan doping", noemde Van der Poel het.

Twee dagen later liet de Zweed zijn benen weer spreken.

Ploegenachtervolging
Roest kan zich nu opmaken voor de ploegenachtervolging, waarop hij dinsdag samen met Sven Kramer en Marcel Bosker goud hoopt te veroveren. Bergsma rijdt nog de massastart.

Bron: NOS
Titel: Nederlanders komen tekort in olympisch sprintgeweld, Gao grijpt goud op 500 mete
Bericht door: Rico op februari 12, 2022, 11:22:18 am
Nederlanders komen tekort in olympisch sprintgeweld, Gao grijpt goud op 500 meter

De Chinees Tingyu Gao heeft in eigen land olympisch goud veroverd op de 500 meter.

De Nederlandse sprinters kwamen in Peking duidelijk tekort in het sprintgeweld. Merijn Scheperkamp was de beste Nederlander op de twaalfde plaats, Kai Verbij eindigde als veertiende. Thomas Krol kwam niet verder dan de achttiende tijd.

Erg verrassend was dat niet. De kortste afstand werd dit seizoen bij de wereldbekers gedomineerd door de Aziatische schaatsers (de Japanners Yuma Murakami, Tatsuya Shinhama, Wataru Morishige en Gao) en de Canadese wereldkampioen Laurent Dubreuil. Ook de Russen Artem Arefjev en Viktor Moesjtakov hoorden bij de kanshebbers in Peking.

Thuispubliek
Tingyu Gao kreeg het thuispubliek in de zevende rit op de banken. De Chinees, die eerder in het seizoen al indruk maakte met de snelste opening ooit (9,32), noteerde voor eigen publiek na een opening van 9,42 een olympisch record: 34,32.

In de ritten daarna kwam de Koreaan Min Kyu Cha het dichtst bij de tijd van Gao. De winnaar van olympisch zilver in 2018 kwam 0,07 seconde tekort voor de eerste plaats. Gao was vier jaar geleden al goed voor brons.

In de slotrit konden alleen Dubreuil en Shinhama de 24-jarige Chinees nog van goud houden. Na een valse start maakte Shinhama een aantal missers, waarna Dubreuil het alleen moest doen. De Canadees miste het podium op 0,03 seconde. Het brons ging naar de Japanner Wataru Morishige.

Scheperkamp beste Nederlander
Waar in 2014 het podium op de 500 meter in Sotsji nog helemaal oranje kleurde met Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder, moesten de Nederlandse mannen in Peking genoegen nemen met een plek in de middenmoot. Scheperkamp bleef met zijn tijd (34,73) 0,24 seconde verwijderd van het podium.

De 21-jarige Scheperkamp ontwikkelde zich de laatste maanden stormachtig. In november maakte hij zijn wereldbekerdebuut en een maand later plaatste hij zich bij het olympisch kwalificatietoernooi met de snelste tijd (34,45) voor Peking.

Vorige maand miste hij op één honderdste de Europese titel. En dat terwijl hij nog voor de opleidingsploeg van Jumbo-Visma rijdt. In zijn rit tegen de Chinees Yang Tao wist Scheperkamp zich niet opnieuw te verbeteren.

Verbij en Krol nog op 1.000 meter
Kai Verbij, de regerend wereldkampioen op de 1.000 meter, kwam in zijn rit tegen de Russische oud-wereldkampioen Roeslan Moerasjov tot 34,87.

De 29-jarige Krol, die eerder deze week het zilver veroverde op de 1.500 meter, zag zijn race vooral als een opmaat naar de 1.000 meter. Op die afstand hoort hij net als Verbij bij de topfavorieten voor het goud.

Op de 500 meter hoopte Krol op een tijd onder de 35 seconden. Dat lukte met 35,06 net niet.

Krol kreeg zijn startplek op de 500 meter in zijn schoot geworpen. Bij het olympisch kwalificatietoernooi eindigde hij niet op het podium. Omdat Dai Dai N'tab de selectie uiteindelijk niet haalde, mocht Krol zijn plek innemen.

Bron: NOS
Titel: Re: Schaatsen
Bericht door: TNFke op februari 12, 2022, 13:30:51 pm
Van der Poel! :tranen:

Dit is toch al effe geleden dat het schaatsen zo’n magere opbrengst was voor jullie?
Titel: Re: Schaatsen
Bericht door: Rico op februari 12, 2022, 13:50:45 pm
Van der Poel! :tranen:

Dit is toch al effe geleden dat het schaatsen zo’n magere opbrengst was voor jullie?
Volgens mij tot nu toe slechtste sinds 2010 ja.
Wel enorm jammer dat die van der Poel wss al gaat stoppen.
Titel: Jackson sluit Amerikaans sprookje af met olympisch goud op 500 meter
Bericht door: Rico op februari 13, 2022, 19:03:47 pm
Jackson sluit Amerikaans sprookje af met olympisch goud op 500 meter

Erin Jackson heeft in Peking de olympische 500 meter gewonnen. De 29-jarige Amerikaanse sprintster was met 37,04 razendsnel en veroverde haar eerste gouden olympische medaille. Voor het eerst sinds de titel van Shani Davis op de 1.000 meter in 2010 was er weer olympisch schaatsgoud voor de Verenigde Staten.

De Nederlandse sprintsters, Jutta Leerdam, Michelle de Jong en Femke Kok, kwamen tekort bij hun olympische debuut. Leerdam was de beste Nederlandse schaatsster op de vijfde plaats. Het was de eerste afstand in Peking bij de vrouwen die niet werd gewonnen door een Nederlandse schaatsster.

De 500 meter werd in het begin van het seizoen gedomineerd door één vrouw: de pas dit jaar doorgebroken Erin Jackson uit de Verenigde Staten won vier van de acht wereldbekerraces. Jackson deed aanvankelijk aan skeeleren en is pas vijf jaar actief als schaatsster, maar maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling door.

Op de Spelen in Pyeongchang werd ze nog 24ste van de 31 deelnemers. "Het is een droom die uitkomt, dit had ik een jaar geleden nog niet aan zien komen. Ik ben gewoon heel dankbaar dat het zo gelopen is", aldus Jackson, die vijf jaar geleden met de Nederlandse Bianca Roosenboom in Dronten haar eerste meters op het ijs maakte.

Jackson miste deze winter in eerste instantie de Spelen na een enorme misslag tijdens de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden, maar haar vriendin Brittany Bowe gaf haar startplek op zodat ze toch mee kon doen.

Bowe is trots
Omdat een aantal andere landen olympische startplekken niet konden opvullen, kregen de Verenigde Staten een extra startplek op de 500 meter en kon Bowe, specialiste op de 1.000 en 1.500 meter, toch in actie komen op de kortste afstand. Ze eindigde als zestiende in 38,04 en juichte na afloop uitbundig voor haar vriendin.

"Ik ben zó trots op haar", vertelde Bowe. "Dit is honderd procent haar medaille, het was een eer om haar deze kans te geven. Dit moment gaat om haar en ze moet hiervan genieten. Het maakt me trots dat ik haar teamgenoot ben. Dit is ongelooflijk en heel mooi voor het Amerikaanse schaatsen."

Miho Takagi verraste door vroeg in de wedstrijd 37,12 te noteren. De Japanse schaatsster pakte zilver op de 1.500 meter achter Ireen Wüst en ze gold vooraf niet als een medaillekandidaat. Ze moest ook nu genoegen nemen met de zilveren medaille.

De Russische wereldkampioene Angelina Golikova en de Japanse titelverdedigster Nao Kodaira beten zich vervolgens stuk op de tijd van Takagi. Golikova pakte met 37,21 nog wel de bronzen medaille. Kodaira stelde teleur met de zeventiende plaats (38,09).

Leerdam beste Nederlandse sprintster
Nederland won bij de vrouwen nog nooit goud op de 500 meter: de beste Nederlandse prestatie was de bronzen medaille van Margot Boer in 2014.

Leerdam, regerend Nederlands kampioene op deze afstand, kwam als eerste Nederlandse sprintster in actie tegen Jin Jingzhu uit China. Ze reed een keurige race, klokte 37,34 en eindigde daarmee als vijfde.

Bron: NOS
Titel: Re: Schaatsen
Bericht door: TNFke op februari 14, 2022, 11:09:33 am
Van der Poel! :tranen:

Dit is toch al effe geleden dat het schaatsen zo’n magere opbrengst was voor jullie?
Volgens mij tot nu toe slechtste sinds 2010 ja.
Wel enorm jammer dat die van der Poel wss al gaat stoppen.
Hij gaat een jaartje wisselen van sport met Mathieu. :clown:
Titel: Nederlandse schaatsers grijpen voor het eerst naast medailles op ploegenachtervo
Bericht door: Rico op februari 15, 2022, 10:13:06 am
Nederlandse schaatsers grijpen voor het eerst naast medailles op ploegenachtervolging

Het is Sven Kramer, Parick Roest en Marcel Bosker niet gelukt om een medaille te veroveren op de ploegenachtervolging in Peking. In de troostfinale waren de Verenigde Staten meer dan drie seconden sneller dan het Nederlandse trio en veroverden Casey Dawson, Emery Lehman en Joey Mantia het brons.

De Verenigde Staten, de wereldrecordhouder op dit onderdeel, gingen razendsnel van start. Kramer, Roest en Bosker reden vanaf de start achter de feiten aan en zagen het gat met het Amerikaanse trio alleen maar groter worden. Nederland reed met 3.41,61 zelfs langzamer dan in de kwart- en halve finales.

Nederland won de afgelopen vier edities altijd een olympische medaille op de ploegenachtervolging. In 2014 was er goud, de andere edities moest Oranje genoegen nemen met brons. In Peking prolongeerde Noorwegen de olympische titel en verwees daarmee de Russische schaatsers naar het zilver.

Niet snel genoeg
De Nederlandse schaatsers plaatsten zich zondag met 3.38,90, de vierde tijd, voor de halve finales. Ze waren toen bijna anderhalve seconde langzamer dan Noorwegen (3.37,47). In de halve finales was het verschil kleiner, maar de Noorse trein liep soepeler dan die van Kramer, Roest en Bosker.

Bron: NOS
Titel: Brons op ploegenachtervolging schrale troost voor Nederlandse schaatssters
Bericht door: Rico op februari 15, 2022, 10:14:00 am
Brons op ploegenachtervolging schrale troost voor Nederlandse schaatssters

De Nederlandse schaatssters hebben op de ploegenachtervolging een bronzen medaille veroverd. Ireen Wüst, Marijke Groenewoud en Irene Schouten versloegen Rusland in de troostfinale, waardoor het Oranje-trio een teleurstellend toernooi toch nog met eremetaal afsloot.

In de halve finales verspeelden Wüst, Schouten en Antoinette de Jong vanochtend de kans op goud door van Canada te verliezen. De Canadese vrouwen waren 0,96 seconde sneller dan de Nederlandse wereldkampioenen en plaatsten zich voor de finale.

Japan valt, Canada wint goud
In de strijd om het goud versloegen Ivanie Blondin, Valerie Maltais en Isabelle Weidemann de Japanse vrouwen, nadat Nana Takagi in de laatste bocht onderuit was gegaan. De Japanse ploeg van Nederlander Johan de Wit lag tot dat moment nog met 0,3 seconde voor, maar de titel ging naar de Canadese vrouwen van Remmelt Eldering uit Friesland.

Voor de strijd om het brons besloot bondscoach Jan Coopmans om De Jong te vervangen door Groenewoud, die haar debuut maakte op het onderdeel. Met vers bloed in de ploeg was het Nederlandse treintje 1,79 seconde sneller dan de Russische vrouwen.

Voor Wüst was het haar dertiende olympische medaille, nadat ze vorige week met historisch goud op de 1.500 meter voor haar vijfde Spelen op rij een olympische titel had veroverd.

Twee dagen geleden plaatsten Wüst, Schouten en De Jong zich met de derde tijd voor de halve finales.

Vooral het verschil met de nummer één en twee, Japan en Canada, was toen al zorgwekkend. De Japanse titelverdedigsters en de Canadese vrouwen, die dit seizoen alle wereldbekers wonnen, waren beiden ruim drie seconden sneller dan het Nederlandse trio.

Na de wedstrijd ontaardde het interview voor de NOS-camera in een ongemakkelijk gesprek over de teamgeest in de ploeg, die ver te zoeken leek.

In aanloop naar de Spelen ontstond er onrust in de vrouwenploeg. De aanleiding: een video over de schaatsploeg van Schouten, waarin kritiek klonk op de rol die Wüst speelde in de ploegenachtervolging. Ook bondscoach Jan Coopmans kreeg het te verduren.

"We hebben de problemen uitentreuren besproken", benadrukte Coopmans vanochtend nog maar eens.

De bondscoach besloot in eerste instantie ook om niets aan de opstelling te veranderen: Wüst begon de halve finale met anderhalve ronde, daarna reed De Jong anderhalf keer rond en Schouten sloot af met drie ronden.

Sneller begin tegen Canada
Het Nederlandse trio begon wel sneller dan Canada, maar halverwege de race raakte het de voorsprong kwijt. Schouten moest met drie snelle slotronden het verschil weer goedmaken, maar dat lukte niet. Wüst, Schouten en De Jong waren met 2.55,93 wel 1,3 seconde sneller dan in de kwartfinales.

Bron: NOS
Titel: Leerdam pakt olympisch zilver na misser op 1.000 meter, eerste goud voor Takagi
Bericht door: Rico op februari 17, 2022, 10:55:15 am
Leerdam pakt olympisch zilver na misser op 1.000 meter, eerste goud voor Takagi

Miho Takagi heeft in Peking voor het eerst olympisch goud gewonnen op de 1.000 meter. De Japanse schaatsster, dit seizoen ook al in vorm in de wereldbekerwedstrijden, reed met 1.13,19 bovendien een olympisch record.

Ze was meer dan een halve seconde sneller dan Jutta Leerdam, die na een flinke misser genoegen moest nemen met de zilveren medaille. Het brons ging naar de Amerikaanse wereldkampioene Brittany Bowe (1.14,61).

Takagi verraste al met de zilveren medaille op de 500 meter. Ze pakte in Peking ook op de 1.500 meter zilver en met de Japanse ploegenachtervolging werd het ook zilver na een val van haar zus Nana in de laatste bocht. Ze is nu de eerste Japanse schaatsster met een olympische titel op de 1.000 meter.

Flinke misser voor Leerdam
Leerdam, een van de favorieten voor het goud, kwam in de tweede rit na de dweilpauze in actie tegen de Amerikaanse schaatsster Kimi Goetz. De 23-jarige sprintster had een flinker misser in de eerste volle ronde, maar ze behield uiteindelijk genoeg snelheid en finishte in 1.13,83.

In 2020 veroverde Leerdam de wereldtitel op deze afstand en afgelopen januari prolongeerde ze haar Europese titel. Vorig jaar moest ze op de WK genoegen nemen met het zilver achter Bowe.

Ireen Wüst kon haar laatste olympische race niet afsluiten met een veertiende medaille. De 35-jarige schaatsster, die al goud won op de 1.500 meter in Peking en brons pakte met de ploegenachtervolging, noteerde met 1.15,11 de zesde tijd.

In Peking greep Wüst donderdag ook nog naast een plaats in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité. Ze sloot de Spelen af met dertien olympische medailles, nadat ze vorige week met historisch goud op de 1.500 meter voor haar vijfde Spelen op rij een olympische titel had veroverd.

Vijfde plaats voor De Jong
Antoinette de Jong, deze Spelen goed voor brons op de 1.500 meter en de ploegenachtervolging, kwam al vroeg in actie op de 1.500 meter en zette voor de dweilpauze de snelste tijd op het scorebord: 1.14,92. De nummer twee van het olympisch kwalificatietoernooi reed een goede slotronde en eindigde uiteindelijk als vijfde.

Bron: NOS
Titel: Soevereine Krol grijpt olympisch goud op 1.000 meter, teleurstelling Verbij en O
Bericht door: Rico op februari 18, 2022, 11:24:37 am
Soevereine Krol grijpt olympisch goud op 1.000 meter, teleurstelling Verbij en Otterspeer

Thomas Krol heeft op de 1.000 meter op indrukwekkende wijze olympisch goud veroverd.

De sterke Nederlander maakte zijn favorietenrol op de laatste traditionele afstand in Peking als enige helemaal waar: de 29-jarige Krol was 0,40 seconde sneller dan de Canadees Laurent Dubreuil, die verrassend het zilver greep.

Kai Verbij had in de slotrit tegen Dubreuil nog zicht op minstens een podiumplaats, maar in de laatste ronde stopte hij met rijden omdat hij anders op de kruising in botsing zou komen met de Canadees. Hein Otterspeer eindigde bij zijn olympisch debuut als tiende.

Het brons ging naar de Noor Håvard Lorentzen.

Drie Nederlandse favorieten
De drie Nederlanders waren allemaal favoriet voor de medailles, want de 1.000 meter wordt al het hele seizoen gedomineerd door de Nederlandse sprinters.

Bij de drie wereldbekers waar Krol, Verbij en Otterspeer aan meededen, eindigde de kilometer steevast in een Nederlands 1-2-3'tje. Dat het podium ook in Peking helemaal oranje zou kleuren, werd vooraf dan ook als een realistisch scenario gezien.

Krol stond dit seizoen het vaakst op de hoogste trede: hij won twee wereldbekers en veroverde in januari de Europese titel.

In Peking ging Krol, die vorige week al olympisch zilver veroverde op de 1.500 meter, als eerste Nederlander van start. In zijn rit tegen Lorentzen kwam Krol tot een tijd van 1.07,92. De snelste tijd op dat moment, maar in de opening leek nog ruimte te liggen voor de concurrentie.

De tijd van Krol was niet onhaalbaar voor wereldkampioen Verbij. Hij reed in de laatste rit tegen de Dubreuil, de regerend wereldkampioen op de 500 meter.

Verbij leek op weg naar een goede tijd, hoewel het gat met Dubreuil bij ingang van de laatste ronde wel groot was. Bij de laatste kruising moest de Nederlander echter inhouden, omdat hij anders Dubreuil uit de baan zou rijden. Verbij kwam omhoog en reed zijn rit rustig uit, waarna hij als dertigste en laatste eindigde.

Ondertussen vierde de geëmotioneerde Krol zijn eerste olympische titel op het middenterrein.

De 33-jarige Otterspeer maakte in de voorlaatste rit zijn olympisch debuut tegen de Chinees Ning Zhongyan, op papier de grootste uitdager van de Nederlandse sprinters. Beide mannen kwamen echter niet in de buurt van de tijd van Krol.

Tiende in jongensdroom
"Een jongensdroom van een oude man." Dat zei Otterspeer eind december, toen het hem bij zijn derde poging eindelijk gelukt was om zich te plaatsen voor de Winterspelen.

Maar die jongensdroom kreeg niet de gewenste uitkomst voor Otterspeer. Hij maakte een klein missertje bij de start en in de slotronde verloor hij te veel snelheid, waarna de Chinees nog onderdoor kwam. Met 1.08,80 eindigde Otterspeer als tiende.

Krol is de opvolger van Kjeld Nuis, die zich niet wist te plaatsen voor de 1.000 meter in Peking. Hij stond dit seizoen drie keer op het wereldbekerpodium en veroverde EK-zilver, maar bij het olympisch kwalificatietoernooi werd Nuis het eerste slachtoffer van het hoge niveau op de 1.000 meter in Nederland.

Nuis veroverde bij het OKT wel een plek op de 1.500 meter. Vorige week werd hij op die afstand voor de tweede keer op rij olympisch kampioen.

Krol is de derde olympisch kampioen over 1.000 meter uit Nederland op rij. In 2014 veroverde Stefan Groothuis de titel.

Wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov eindigde bij zijn olympische debuut als elfde. De 27-jarige Rus, die jarenlang de meest dominante sprinter ter wereld was, kwam niet verder dan 1.08,87.

Koelizjnikov veroverde in 2015 zijn eerste wereldtitel op de 500 meter, maar een jaar eerder mocht hij vanwege een dopingstraf niet naar de Spelen in Sotsji. Gesjoemel met dopingtests tijdens die Spelen in 2014 kostte hem ook een optreden in Pyeongchang in 2018, omdat hij behoorde tot de groep Russische sporters met een dopingverleden.

Uitgerekend in zijn olympische debuutseizoen was de vorm van Koelizjnikov ver te zoeken. In 2020 veroverde hij zijn laatste wereldtitels op de 500 en 1.000 meter, maar dit jaar eindigde hij bij de wereldbekers steevast in de achterhoede.

Bron: NOS
Titel: Swings bezorgt België historisch goud op massastart, Bergsma en Kramer in achter
Bericht door: Rico op februari 19, 2022, 10:02:06 am
Swings bezorgt België historisch goud op massastart, Bergsma en Kramer in achterhoede

Favoriet Bart Swings heeft de olympische titel op de massastart bij de mannen veroverd. Met zijn overwinning pakte Swings het eerste goud op de Winterspelen voor België sinds 1948.

De Belg was duidelijk de sterkste op de laatste schaatsafstand van de Spelen: in de sprint versloeg hij de Zuid-Koreanen Jaewon Chung en Seung-Hoon Lee, nadat hij eerder in de wedstrijd een aantal Nederlandse demarrages had geneutraliseerd.

Outsiders Sven Kramer en Jorrit Bergsma probeerden met meerdere aanvallen iets te forceren in de finale, maar in het sprintgeweld kwamen de twee ervaren stayers duidelijk tekort.

Kramer laatste, Bergsma negende
Kramer sloot zijn imposante, rijke loopbaan daardoor niet af met een tiende olympische medaille. Het 35-jarige schaatsicoon eindigde bij zijn laatste olympische optreden als laatste. Jorrit Bergsma werd negende.

Kramer veroverde sinds 2006 vier keer goud, twee keer zilver en drie keer brons, maar bij zijn vijfde en laatste Spelen lukte het hem niet om daar nog een plak aan zijn uitpuilende prijzenkast toe te voegen. Op de vijf kilometer eindigde hij als negende en op de ploegenachtervolging werd hij met Marcel Bosker en Patrick Roest vierde.

De twee Nederlanders hoorden in de finale niet bij de favorieten. Die rollen waren weggelegd voor Europees kampioen Swings, de Amerikaanse wereldkampioen Joey Mantia en olympisch kampioen Lee uit Zuid-Korea, die allemaal een ijzersterk eindschot in de benen hebben.

Kramer en Bergsma moeten het doorgaans niet hebben van hun sprint, waardoor ze er in Peking een aanvallende wedstrijd van wilden maken.

Versnellingen
Vlak na de eerste tussensprint versnelde Kramer voor de eerste keer, vlak nadat Bergsma het tempo had verhoogd. Favoriet Swings reed het gaatje dicht en meteen daarna plaatste Bergsma weer een versnelling. Op die manier probeerden de Nederlanders de concurrentie te slopen.

Ook Bergsma werd weer teruggehaald, maar het duurde niet lang voordat Kramer weer op het gaspedaal trapte. Ook die aanval werd snel weer geneutraliseerd, waarna de tank bij de 35-jarige Fries leeg was. Kramer liet lopen, terwijl Bergsma zich met nog drie ronden te gaan naar voren wurmde.

Met nog twee ronden te gaan verhoogde Bergsma het tempo, met alle favorieten in zijn rug. Bij de bel voor de laatste ronde werd hij echter hard voorbij gereden door de sterke sprinters, waarna hij net buiten de topacht eindigde.

Nipt naar finale
Eerder op de dag plaatsten Bergsma en Kramer zich na een spannende strijd nipt voor de olympische finale.

Vooral Bergsma moest flink aan de bak. De 36-jarige stayer raakte al vroeg in de wedstrijd de controle kwijt. Twee concurrenten reden weg en in het peloton keek iedereen naar de sterke Nederlander, maar die weigerde om in zijn eentje het gat dicht te rijden.

De ervaren Bergsma moest daarna alles uit de kast halen in de eindsprint, waarin hij zijn schaats nét als zesde over de streep wist te duwen. Daarmee verdiende hij net genoeg punten om als achtste de finale te halen.

In de andere halve finale reed Kramer voor de tweede tussensprint met een bekeken versnelling weg bij zijn tegenstanders. Kramer kwam daardoor als eerste over de streep en sprokkelde drie punten bijelkaar. Daarna wachtte hij rustig af tot de eindsprint, waarbij hij geen punten pakte maar zich wel verzekerde van de finale.

Met Bergsma en Kramer stond Nederland net als Zuid-Korea, Japan en Canada met twee rijders aan de start in de finale. Maar Bergsma en Kramer zijn geen goed op elkaar ingespeeld duo. De twee ervaren langebaanschaatsers hadden tot vandaag nog nooit samen een massastart gereden.

Kramer deed een keer eerder mee aan het onderdeel: vier jaar geleden, bij de Spelen in Pyeongchang, eindigde hij als laatste. Bergsma is wel een ervaren rijder op de massastart. Sinds 2015, toen het onderdeel voor het eerst op het programma stond bij de WK afstanden, vormde hij een succesvol duo met Arjan Stroetinga. In 2020 veroverde Bergsma zelf de wereldtitel.

Tweede keer op de Spelen
Het is pas de tweede keer dat het relatief nieuwe onderdeel op het programma staat bij de Olympische Spelen. Vier jaar geleden ging de Koreaan Lee er in eigen land met de titel vandoor. Swings werd tweede, voor Koen Verweij.

Bron: NOS
Titel: Oppermachtige Schouten voltooit olympische trilogie met goud op massastart
Bericht door: Rico op februari 19, 2022, 10:15:46 am
Oppermachtige Schouten voltooit olympische trilogie met goud op massastart

rene Schouten heeft met groot vertoon van macht de olympische massastart gewonnen. De regerend Europees kampioene was in de finale een klasse apart en veroverde haar derde gouden medaille in Peking. Marijke Groenewoud ging met nog vijf rondjes te schaatsen onderuit en was kansloos voor de medailles.

Schouten, die in Peking al goud won op de 3.000 en 5.000 meter en met Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Groenewoud brons pakte op de ploegenachtervolging, was de grote favoriete voor het goud.

Oppermachtig
Ze werd in 2015 en 2019 wereldkampioene op dit onderdeel en won de afgelopen jaren elf keer de massastart in wereldbekerwedstrijden. De 29-jarige Schouten is nu de derde Nederlandse schaatser met drie gouden medailles op één editie van de Spelen na Ard Schenk (in 1972) en Yvonne van Gennip in 1988.

In haar halve finale liet Schouten haar goede vorm al zien. Ze won de eerste tussensprint en eindigde uiteindelijk als vierde.

Concurrentie voor Schouten en Groenewoud kwam in de finale van meervoudig wereldkampioene Ivanie Blondin uit Canada en Francesca Lollobrigida uit Italië. De Japanse titelverdedigster Nana Takagi kwam in de halve finales ten val en was al uitgeschakeld.

Bij haar olympische debuut, vier jaar geleden, moest Schouten nog genoegen nemen met brons achter Takagi en Bo-Reum Kim uit Zuid-Korea.

Bron: NOS