Auteur Topic: BinckBank Tour  (gelezen 198 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Rico

 • Administrator
 • Legende
 • *****
 • Berichten: 24294
  • Bekijk profiel
BinckBank Tour
« Gepost op: september 29, 2020, 08:50:49 am »
 • Like
 • Dislike
 • Voorbeschouwing: BinckBank Tour 2020

  Verplaatst naar eind september, ingekort tot vijf wedstrijddagen, geen publiek bij start en finish en een verlaten VIP-dorp. Corona had zo zijn gevolgen voor de BinckBank Tour, maar ook in dit bewogen jaar gaat de WorldTour-koers door. 29 september wordt afgetrapt in Blankenberge en vijf dagen later geëindigd in Geraardsbergen. WielerFlits blikt vooruit!

  Historie
  Fietsen, fietsen, fietsen, dat is wat er momenteel gebeurt. Het WK wielrennen in Imola is slechts twee dagen eerder betwist als de BinckBank Tour begint. En tijdens de ronde door Nederland en België staan de Waalse Pijl en de start van de Giro d’Italia geprogrammeerd. In tegenstelling tot de heuvelklassieker, die al 83 keer is verreden, en de Giro (102 edities) heeft de BinckBank Tour nog een korte historie, want pas in 2005 zag deze koers (als de Eneco Tour) het levenslicht.

  Toegegeven, de Eneco Tour bestond al langer als naam voor de Ronde van Nederland. Tot in het jaar 2005 de ProTour werd geďntroduceerd en de Ronde van Nederland en de Ronde van België de handen ineen sloegen bij de totstandkoming van de Ronde van de Benelux (overigens zonder Luxemburg). Die wedstrijd ging de Eneco Tour heten, maar met grote Belgische invloeden. Op 3 augustus werd gestart in Mechelen, zeven dagen later werd gefinisht in Etten-Leur.

  Rik Verbrugghe won de proloog en mocht daardoor de eerste rode trui aantrekken. Een dag later moest hij die echter al afstaan aan Max van Heeswijk, die in Mierlo de massasprint won. De Belg heroverde het tricot twee dagen later in de rit naar Landgraaf, waar Van Heeswijk op achterstand binnenkwam, en na zeven dagen stond hij nog altijd aan de leiding en restte enkel nog de tijdrit door Etten-Leur. Daarin moest hij met name Bobby Julich en Erik Dekker zien te weerstaan.

  Julich was echter heer en meester in de chronoproef. Met een gemiddelde van ruim 50 per uur raasde de Amerikaanse ronderenner van CSC naar de snelste tijd čn de eindoverwinning. Eerder dat jaar had hij ook al Parijs-Nice en het Critérium International achter zijn naam gezet. Dekker werd op 45 seconden derde en moest genoegen nemen met de tweede plaats in het klassement. Verbrugghe eindigde op bijna twee minuten achterstand en zakte naar de zesde plaats.

  In 2006 kreeg de ronde een vreemde ontknoping door de manier waarop Stefan Schumacher de eindzege pakte. In de slotrot sprintte het peloton om de tweede plaats, Schumacher streed met George Hincapie, die het klassement aanvoerde. Totdat de Duitser door een hand uit het publiek werd geraakt, een zwieper maakte en zo de rode trui ten val bracht. Schumacher werd derde en de bonificaties die hij opstreek, volstonden om met een tel voorsprong te winnen.

  In 2007 reed José Ivan Gutierrez op de slotdag Thomas Dekker uit de leiderstrui en een jaar later was de Spanjaard opnieuw winnaar van de Eneco Tour. In de volgende jaren wisten ook Edvald Boasson Hagen in ’09 en ’11 en Tim Wellens in ’14 en ’15 de ronde te winnen. Laurens De Plus werd vorig jaar de derde Belgische eindwinnaar. Met Lars Boom in ’12, Niki Terpstra in ’16 en Tom Dumoulin in ’17 heeft ook Nederland drie overwinningen.

  Tot en met 2016 heette de ronde de Eneco Tour, maar dan kondigde energieleverancier Eneco aan het sponsorschap te beëindigen. Even droeg de rittenkoers door Nederland en België de werktitel Lowlands Tour, tot in april 2017 online beleggersbank BinckBank werd gepresenteerd als nieuwe titelsponsor. Na de eindzeges van Tom Dumoulin, Matej Mohorič en Laurens De Plus wordt de editie van 2020 wordt dus de vierde onder de nieuwe naam.

  Parcours
  Oorspronkelijk zou de BinckBank Tour op 31 augustus van start gaan in Dokkum met een rit in lijn over 170 kilometer door het noordoosten van Friesland. Zeven dagen later moest dan het sluitstuk plaatsvinden in Geraardsbergen. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. De start in Dokkum werd met een jaar uitgesteld, het begin van de ronde werd uitgesteld tot 29 september en tevens werd het aantal etappes ingekort van zeven naar vijf.

  Medio juli werd dan in Kasteel Limbricht in Sittard-Geleen het alternatieve parcours voorgesteld. De ronde begint met een etappe tussen Blankenberge en Ardooie en daags nadien volgt een tijdrit in Vlissingen. De provincie Zeeland is ook het decor voor de start van de derde etappe, die van Philippine naar het Oost-Vlaamse Aalter leidt. Op de voorlaatste dag gaat de koers door Belgisch- en Nederlands-Limburg en de slotrit eindigt op de Vesten van de Muur van Geraardsbergen.

  Gouden kilometer
  Op de route- en profielkaartjes zijn verschillende logo’s te zien. Voor de strijd om de groene trui van het algemeen klassement is de Gouden Kilometer het interessantst. Binnen een afstand van ruwweg een kilometer liggen drie bonificatiesprints, waarbij drie, twee en een seconde aan de eerste drie renners worden toegekend. Overigens zijn ook aan de rituitslag bonificaties verbonden: tien, zes en vier seconden aan de eerste drie renners in de uitslag.

  Naast het groen wordt ook gestreden om de rode puntentrui en de beige strijdlustpuntentrui.

  Dinsdag 29 september, etappe 1: Blankenberge – Ardooie (151,7 km)


  De BinckBank Tour vangt aan bij de aquatische dierentuin Sea Life in de West-Vlaamse kustplaats Blankenberge. Vandaar kronkelt de route zuidwaarts naar de lokale ronde door en rond Ardooie. Deze plaats kennen we van de jaarlijkse Kermiscross en het Kampioenschap van Vlaanderen, dat vorig jaar werd gewonnen door Deceuninck-stagiair Jannik Steimle. Maar ook wordt hier al voor de dertiende keer de aankomstlijn getrokken in deze meerdaagse.

  Na 85,3 kilometer doorkruisen de renners voor de eerste keer de streep, waarna nog drie ronden van 15,6 kilometer moeten worden afgelegd. Na 113,3 kilometer ligt de Gouden Kilometer waarin in drie bonificatiesprints bonificaties zijn te verdienen: drie, twee en een seconden voor de eerste drie renners. De laatste vijf kilometer is vrij rechttoe rechtaan waarna uiteindelijk wordt gefinisht in de Stationsstraat van Ardooie.

  Woensdag 30 september, etappe 2: Vlissingen (ITT, 11 km)


  Op de tweede dag gaat de BinckBank Tour verder in Nederland met een individuele tijdrit over de boulevards van de Zeeuwse havenstad Vlissingen. Het profiel is vrijwel biljartvlak en dus kunnen we de ene na de andere krachtsexplosie verwachten. Gestart wordt op het Beursplein, waarna de renners in westelijke richting kloksgewijs een ronde van elf kilometer afleggen. Uiteindelijk wordt de klok op het Stadhuisplein stilgezet.

  De startvolgorde wordt bepaald op basis van de omgekeerde volgorde van het klassement na de openingsetappe. De renners vertrekken om de minuut, met uitzondering van de laatste tien man die om de twee minuten starten.

  Donderdag 1 oktober, etappe 3: Philippine – Aalter (165,7 km)


  De derde rit begint in de Zeeuwse mosselstad Philippine en trekt dan door het Zeeuws-Vlaamse polderlandschap en door de Sluiskiltunnel de Belgische grens over naar Aalter, waar na 165,7 kilometer de streep ligt. Deze Oost-Vlaamse plaats ontving de BinckBank Tour al vaker, vorig seizoen nog toen Sam Bennett zijn derde etappezege op rij pakte door Dylan Groenewegen in een rechtstreeks duel te kloppen.

  Door en rond Aalter is een lokale ronde van 22,9 kilometer uitgetekend, die drie keer moet worden afgelegd. Na 104,6 kilometer doorkruisen de renners voor de eerste keer de streep. In de Gouden Kilometer na 159,5 kilometer zijn opnieuw in drie bonificatiesprints bonificaties te verdienen: drie, twee en een seconden voor de eerste drie renners. In de laatste kilometer liggen nog een valse knik naar links en een slinger op vijfhonderd meter van de finish.

  Vrijdag 2 oktober, etappe 4: Riemst – Sittard-Geleen (195,4 km)


  In de vierde rit leidt de route van het Belgische Riemst naar Sittard in Nederland, waar de streep ligt in het Tom Dumoulin Bike Park. Voor het eerst gaan de klimspieren aangesproken worden. De Heiweg (1600m, 4%) is de eerste helling op de route, gevolgd door de Bemelerberg (900m, 4,5%). Via de Cauberg (900m, 7%), de Kleverberg (1100m, 4%), de Sweikhuizerberg (900m, 6%) en Watersley (400m, 4%) wordt na 89 kilometer voor het eerst de streep bereikt.

  Vervolgens keren de renners via de Kastraat (1800m, 4%) en de Sibbergrubbe (1800m, 4%) terug naar Valkenburg, voor de tweede keer Cauberg. Vlak daarna ligt weer de Gouden Kilometer, waar in drie bonificatiesprints bonificaties zijn te verdienen. Via opnieuw de Kleverberg, de Sweikhuizerberg en Watersley wordt opnieuw de finish gepasseerd. Dan rest enkel nog een slotronde van 29,3 kilometer met de Weg langs Stammen (350m, 8%) en weer Watersley.

  Zaterdag 3 oktober, etappe 5: Ottignies-Louvain-la-Neuve – Geraardsbergen (185 km)


  De slotetappe gaat van start in Waals-Brabant, in Ottignies-Louvain-la-Neuve, en eindigt in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen, waar de renners na een aanloop van 76,4 kilometer aankomen. Ze worden dan meteen de beeldbepalende Muur van Geraardsbergen (1100m aan 8,7%) omhoog gestuurd, waar op de Vesten halverwege de beroemde helling voor de eerste keer de aankomstlijn wordt gepasseerd.

  Dan wordt doorgereden naar de kapel op de top en volgen nog vier plaatselijke ronden van 25,6 kilometer met steeds achtereenvolgens de Bosberg (1000m aan 6%), de Denderoordberg (700m aan 7%) en de passage van de mythische Muur. Na 183 kilometer beginnen de renners voor de laatste keer aan de klim en is het nog 600 meter aan 7,6 procent hard door peddelen naar de streep. Wie kroont zich hier tot eindwinnaar?

  Favorieten
  De favorieten voor de 4e BinckBank Tour moeten van alle markten thuis zijn. De wedstrijd behelst namelijk een korte tijdrit, een etappe die aardig op de Amstel Gold Race lijkt en een dag door de heuvels en over de kasseien van Vlaanderen. Maar behalve een goede tijdrit en klimmersbenen komt ook een watervlug onderstel van pas voor de bonificaties onderweg. Want al meer dan eens is de ronde door Nederland en België met klein verschil beslist.

  Bij het zoeken naar de alleskunners in het deelnemersveld komen we al snel uit bij Mathieu van der Poel, die op speciale aandacht van de concurrentie kan rekenen. De Nederlandse kampioen heeft zijn sporen de afgelopen jaren wel verdiend op zowel de golvende wegen van Limburg als de keitjes van Vlaanderen, is snel en kan ook een degelijke tijdrit uit de benen schudden. Zo was hij onlangs veertiende in de tijdrit van Tirreno-Adriatico.

  Zijn ploeg Alpecin-Fenix is bovendien een van de sterkere teams aan het vertrek. Zo heeft het niet alleen de Nederlandse kampioen, maar ook de Belgische driekleur in de gelederen met Dries De Bondt. Daarnaast kan Tim Merlier voor successen zorgen in de massasprints en zegevierde Gianni Vermeersch dit jaar al in de Antwerp Port Epic en eindigde hij bijvoorbeeld in Dwars door het Hageland op het podium.

  Ook Sřren Kragh Andersen en zijn Team Sunweb kunnen op extra attentie rekenen na hun sterke optreden in de Tour de France. De Deen zorgde met zeges in Lyon en Champagnole voor liefst twee van de drie dagsuccessen van de ploeg en verkeert in hoogvorm. Voor hem is de BinckBank Tour geen onbekende wedstrijd, want ook de afgelopen vier jaar was hij van de partij. In 2019 leek hij op weg naar zijn tweede top 10-klassering, maar moest hij opgeven in de slotrit.

  Behalve Kragh Anderson heeft Team Sunweb met Jasha Sütterlin nog een kaart in de hand, terwijl Alberto Dainese voor zijn kans mag rijden in de sprintetappes. Voor Nils Eekhoff, de nummer twee van het Nederlands kampioenschap op de VAM-berg is een dienende rol weggelegd.

  20e, 2e, 5e, 19e en 2e: de resultaten van Oliver Naesen sinds 2015 in de BinckBank Tour maken de Belgische klassiekerspecialist van AG2R La Mondiale al automatisch een kanshebber voor de eindwinst. Vorig jaar maakte hij in de slotetappe met Greg Van Avermaet en Laurens De Plus deel uit van de beslissende vlucht, wat hem niet alleen etappewinst maar ook het podium opleverde. Met de klassiekers op komst moet zijn hoogvorm er normaal nu aankomen.

  Bij Lotto Soudal is Philippe Gilbert de meest in het oog springende naam. De wereldkampioen van Valkenburg (2012) moest de Tour de France voortijdig verlaten door een gebroken knieschijf, maar zit sinds de Ronde van Luxemburg weer op de fiets. Sindsdien reed hij ook de Gooikse Pijl en het Belgisch kampioenschap, waar hij nog wel last van zijn knie had. Normaal is de BinckBank Tour hem op het lijf geschreven; drie keer eerder eindigde hij al in de top vijf.

  Een gevaarlijke klant voor eindwinst is Stefan Küng, die al weken in topvorm verkeert. De Zwitser was al vroeg in het seizoen negende in Omloop Het Nieuwsblad en brengt als Europees kampioen tijdrijden de wit-blauwe sterren trui mee naar de BinckBank Tour. In de chronoproef in Vlissingen kan de tijdritspecialist van Groupama-FDJ al een belangrijke slag slaan. Een jaar geleden was hij al achtste in het eindklassement.

  Deceuninck-Quick Step is altijd een factor om rekening mee te houden in de ronde die deels door het thuisland gaat. Zdenĕk Štybar wist de (toen nog) Eneco Tour al eens te winnen in 2013, nadat hij in de slotetappe Tom Dumoulin uit de leiderstrui reed. De Tsjech deelt het kopmanschap in de ploeg met Yves Lampaert, die een deel van het seizoen moest missen door een sleutelbeenbreuk die hij overhield aan Milaan-Turijn.

  We houden echter ook rekening met de jonge Jannik Steimle. De Duitser rondde vorig najaar zijn stage af met een dikke voldoende na zijn zege in het Kampioenschap van Vlaanderen en is bezig aan zijn eerste volledige profseizoen. Dat zijn overwinning in de Belgische eendagswedstrijd geen toevalstreffer was, bewees hij onlangs nog in de Ronde van Slowakije. Na vier dagen stond hij namelijk maar mooi op het hoogste treetje van het eindpodium.

  In het wit-blauwe tricot van Circus-Wanty Gobert is Aimé De Gendt aan een respectabel seizoen bezig. Aan het begin van het jaar was de Belg al achtste in de Ster van Bessčges en moest hij in de lastige eendaagse Le Samyn enkel Hugo Hofstetter voor zich dulden. Sinds de coronabreak eindigde hij vierde in de Bretagne Classic en reed hij achter Diego Ulissi en Markus Hoelgaard naar de derde positie in de heuvelachtige Ronde van Luxemburg.

  Supertalent Ethan Hayter willen we ook zeker noemen in het lijstje favorieten. De baanspecialist had aanvankelijk de focus op de Olympische Spelen van Tokio liggen dit jaar, dus als gevolg van de coronacrisis kwam hij pas in augustus voor het eerst in actie voor INEOS Grenadiers. Sinds zijn entree in het peloton rijgt hij de topresultaten aan elkaar: derde in de Memorial Marco Pantani en de Giro della Toscana en winst in de Giro dell’Appennino. Dat belooft wat!

  De laatste ster delen we uit aan Mads Pedersen, die afscheid nam van zijn regenboogtrui van Yorkshire (2019). De Deen reed erg sterk in de Tour de France en kwam zelfs als tweede over de streep op de prestigieuze Champs-Élysées van Parijs. Mogelijk kan hij zijn goede vorm naar de BinckBank Tour doortrekken. Hij wordt omringd door onder meer Matteo Moschetti, Emīls Liepiņš en Alex Kirsch.

  Bij Jumbo-Visma is het uitkijken naar Mike Teunissen, die in Tirreno-Adriatico terugkeerde in het peloton na een knieblessure. De Nederlandse ploeg brengt ook Pascal Eenkhoorn aan het vertrek, die onlangs vierde eindigde in het NK wielrennen op de VAM-berg en zesde werd in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. Daarnaast kan het team ook gokken op Amund Grřndahl Jansen. Titelverdediger Laurens De Plus ontbreekt.

  Bij CCC geen Greg Van Avermaet; de Poolse ploeg gaat van start met onder anderen Nathan Van Hooydonck. Bij Total Direct Energie staat Niki Terpstra aan het vertrek. De Nederlander won vier jaar geleden de (toen nog) Eneco Tour al eens, maar was eerder dit jaar enige tijd uitgeschakeld na een zware trainingscrash. EF Pro Cycling heeft Sep Vanmarcke in huis, Bahrain-McLaren start met Iván García. Dion Smith is een interessante naam bij Mitchelton-Scott.

  Sprinters
  Meerdere snelle mannen staan op de deelnemerslijst voor de BinckBank Tour. Pascal Ackermann is op papier de grootste naam. De Duitser won pas nog twee ritten in de Tirreno. Giacomo Nizzolo staat op het startvel, maar of we de Europese kampioen, die kampt met fysieke problemen, nog in actie zien dit seizoen is de vraag. Tim Merlier is de snelle man bij Alpecin-Fenix, Rudy Barbier is de pion van Israel Start-Up Nation in de spurts.

  Andere sprinters aan het vertrek zijn Andrea Pasqualon (Circus-Wanty Gobert), Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick Step), Max Walscheid (NTT Pro Cycling), Jasper Philipsen (UAE Emirates) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

  De volledige startlijst: https://www.procyclingstats.com/race/binckbank-tour/2020/gc/startlist

  Favorieten volgens WielerFlits
  **** Mathieu van der Poel
  *** Sřren Kragh Andersen, Oliver Naesen
  **Philippe Gilbert, Stefan Küng, Zdenĕk Štybar
  * Aimé De Gendt, Ethan Hayter, Mads Pedersen, Jannik Steimle

  Bron: Wielerflits

  Online Rico

  • Administrator
  • Legende
  • *****
  • Berichten: 24294
   • Bekijk profiel
  Philipsen zegeviert in openingsrit na chaotische finale
  « Reactie #1 Gepost op: september 30, 2020, 08:39:43 am »
 • Like
 • Dislike
 • Philipsen zegeviert in openingsrit na chaotische finale

  De openingsetappe van de BinckBank Tour is gewonnen door Jasper Philipsen. De Belg van UAE Emirates bleek de snelste sprinter in de straten van Ardooie. Philipsen wist na een chaotische finale met een ultieme jump Mads Pedersen en Pascal Ackermann te vloeren.

  In Blankenberge ging vandaag de BinckBank Tour van start. Vandaar kronkelde de route zuidwaarts naar de lokale ronde door en rond Ardooie, om vervolgens nog drie ronden van 15,6 kilometer af te leggen. Het was uitkijken naar een eerste sprintconfrontatie tussen rappe mannen als Pascal Ackermann, Tim Merlier en voormalig wereldkampioen Mads Pedersen.

  Robeet en Willems vormen de vroege vlucht
  Het startsein werd gegeven om 13.30 uur en al vrij snel wisten Ludovic Robeet (Bingoal-Wallonie Bruxelles) en Thimo Willems (Sport Vlaanderen-Baloise) een mooie bonus bij elkaar te fietsen. De voorsprong van de twee Belgen liep in miezerige omstandigheden op tot maximaal drie minuten. In het peloton zagen we renners van NTT Pro Cycling, CCC en BORA-hansgrohe de boel controleren.

  In de bevoorrading werd het peloton even opgeschrikt door een valpartij van de Colombiaan Brandon Rivera en de Franse sprinter Clément Venturini, maar beide renners zaten al snel weer op de fiets. Er viel verder weinig te beleven in deze openingsrit naar Ardooie. De vluchters werden aan het lijntje gehouden door het peloton en we leken dan ook af te stevenen op een massasprint.

  Gouden kilometer

  Met nog dertig kilometer te gaan reden Robeet en Willems nog een minuutje voor het peloton uit, tien kilometer verder waren de vluchters eraan voor de moeite. Ondertussen gingen opnieuw enkele renners tegen de grond, maar de gevallen coureurs stonden ook dit keer weer snel recht. In het peloton maakten de renners zich op voor de Gouden Kilometer waarin in drie sprints bonificaties te verdienen waren.

  De Nederlandse kampioen en topfavoriet voor de eindzege, Mathieu van der Poel, was bij de pinken en wist bij de eerste sprint drie bonificatieseconden mee te graaien. In de tweede en derde sprint kwamen Mike Teunissen en Yves Lampaert als eerste over de streep. Na die laatste sprint was er een moment van windstilte in het peloton en daar wisten Adrien Petit en Amund Grřndahl Jansen optimaal van te profiteren.

  Hergroepering is een feit, halve peloton gaat tegen de vlakte
  De Fransman en Noor begonnen met een beperkte voorsprong aan de laatste ronde in en rond Ardooie, maar wisten in de daaropvolgende kilometers nog wat verder weg te rijden. Het verschil liep op tot een vijftiental seconden, reden genoeg voor de mannen van Mitchelton-Scott om het tempo nog wat te verhogen in het peloton. Dit bleek funest voor de winstkansen van Grřndahl Jansen en Petit.

  Met nog negen kilometer te gaan werden de twee late aanvallers ingerekend en konden we ons gaan opmaken voor een massaspurt, al probeerde Sean De Bie het nog met een ultieme aanval. De Belg van Bingoal-Wallonie Bruxelles wist zijn inspanning echter niet door te trekken en werd weer ingerekend met nog twee kilometer te gaan. Het peloton was inmiddels gehalveerd door een massale valpartij.

  Onder meer Belgisch kampioen Dries De Bondt, Koen de Kort, Oliver Naesen, Stijn Steels en Luke Durbrigde kwakten tegen het asfalt. Een eerste groep (van zo’n veertig renners) kon door en reed in een rotvaart naar de laatste kilometer. Geen enkele ploeg slaagde erin om een ideale lead-out te organiseren, waardoor we een chaotische sprint kregen richting de meet.

  Philipsen snelt naar de zege
  De strijd om de ritzege leek te gaan tussen Ackermann en Pedersen, maar het was Philipsen die de twee rappe mannen nog wist te verrassen met een ultieme versnelling. Het is voor de renner van UAE Emirates zijn tweede zege van het seizoen. Pedersen moest genoegen nemen met de tweede plaats, Ackermann werd derde en Danny van Poppel kwam als vierde over de streep. Mathieu van der Poel wist zonder kleerscheuren de finish te bereiken en spurtte zelfs nog naar een negende plek. Vervolgens was het wachten op de gevallen renners. Zo kwamen Belgisch kampioen Dries De Bondt en Naesen gezamenlijk over de finish. Die laatste had duidelijk last van zijn knie en werd in de slotkilometers geholpen door De Bondt.

  Uitslag
  1    Jasper Philipsen   CCC   02:59:26
  2    Mads Pedersen   FDJ   ,,
  3    Pascal Ackermann   INEOS   ,,
  4    Danny van Poppel   CCC   ,,
  5    Stefan Bissegger      ,,
  6    Alberto Dainese   Riwal   ,,
  7    Nils Eekhoff      ,,
  8    Lorrenzo Manzin      ,,
  9    Mathieu van der Poel   Sunweb   ,,
  10    Tim Merlier   BORA   ,,

  Volledige uitslag: https://www.procyclingstats.com/race/binckbank-tour/2020/stage-1

  Bron: Wielerflits  Hoera voor mijn grote vriend @Gilles_FCB, die mijn andere grote vriend @Maazou klopt.

  Online Rico

  • Administrator
  • Legende
  • *****
  • Berichten: 24294
   • Bekijk profiel
  Nederlandse ritten BinckBank Tour geschrapt, organisatie zoekt oplossingen
  « Reactie #2 Gepost op: september 30, 2020, 08:40:32 am »
 • Like
 • Dislike
 • Nederlandse ritten BinckBank Tour geschrapt, organisatie zoekt oplossingen

  De tijdrit van woensdag in Vlissingen tijdens de BinckBank Tour gaat niet door. Ook de start van de donderdagrit (Philippine) en de etappe van vrijdag met aankomst in het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen zijn geschrapt. Reden daarvoor zijn de verscherpte corona-maatregelen in Nederland. De organisatie zoekt naar oplossingen voor de etappes van donderdag en vrijdag.

  Op basis van noodverordeningen
  “Het besluit is genomen naar aanleiding van de aangepaste Nederlandse maatregelen vanwege het coronavirus die op maandag 28 september zijn aangekondigd”, klinkt het in de officiële mededeling.

  “Deze maatregelen zijn bekrachtigd in de nieuwe noodverordeningen van zowel Veiligheidsregio Zuid-Limburg als Veiligheidsregio Zeeland. Op basis van deze noodverordeningen hebben de burgemeesters besloten dat het evenement niet door kan gaan. Het is niet mogelijk om aan de aangescherpte maatregelen te voldoen.”

  “In de noodverordening staat dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden en/of trainingen. Daarnaast zijn er nog andere regels waar rekening mee gehouden moet worden, zoals het maximum aantal personen dat aanwezig mag zijn als groep en de sporters en organisaties vanuit landen waarbij een code oranje of rood van kracht is.”

  ‘Vervelend om het zo laat op de avond nog te horen’
  “Het heeft te maken met de situatie die zich in Nederland aan het voltrekken is”, voegt Gert Van Goolen namens organisator Golazo daar aan toe op NPO Radio 1. “De volksgezondheid gaat voor ons ook voor en we hadden al heel veel maatregelen genomen. Bijvoorbeeld geen publiek aan start en aankomst, dat was in Blankenberge en Ardooie goed verlopen. We hebben ook nog extra steun aangeboden om het meer te verzekeren, maar dat heeft niet gewerkt.”

  “Dan is het voor ons bijzonder vervelend om zo laat op de avond, wanneer eigenlijk iedereen klaar is en als de renners al bijna in bed liggen voor de dag van morgen, te moeten vernemen dat we morgen met lege handen te staan”, aldus Van Goolen dinsdagavond.

  Geen oplossing voor tijdrit van woensdag
  “Het was een pijnlijke, maar wel noodzakelijke beslissing om de verspreiding van het virus tegen te gaan,” zegt Bas van den Tillaar, burgemeester van de gemeente Vlissingen.

  “Helaas hebben we dit moeilijke besluit moeten nemen, hoe graag we ook dit sportevenement doorgang hadden gegeven,” aldus burgemeester Hans Verheijen van gemeente Sittard-Geleen.

  Burgemeester Jan Lonink gemeente Terneuzen vult aan: “Het is helaas niet mogelijk om deze wielerwedstrijd nu door te laten gaan. Dat is natuurlijk ontzettend spijtig voor de sporters, organisatie en alle betrokkenen.”

  Zoektocht naar alternatieven: Circuit Zolder niet beschikbaar
  Voor woensdag wordt géén oplossing meer gevonden en dus staat een noodzakelijke rustdag op de agenda. De zoektocht naar alternatieven voor de andere etappes gaat wel door. Voor de donderdag moet een nieuwe startplaats gevonden worden, en vrijdag hoopt de organisatie een tijdrit in te kunnen plannen. Even werd gedacht aan een chrono op het circuit van Zolder, maar die optie is niet mogelijk. Het circuit is namelijk bezet.

  De BinckBank Tour is dus in ieder geval van plan om tot en met zaterdag – als een etappe met finish in Geraardsbergen gepland staat – door te gaan.

  Bron: Wielerflits

  Offline Maazou

  • Global Moderator
  • Wereldkampioen
  • *****
  • Berichten: 7779
   • Bekijk profiel
  Re: BinckBank Tour
  « Reactie #3 Gepost op: september 30, 2020, 10:54:00 am »
 • Like
 • Dislike
 • Kan je een 2e plaatsen stand maken? Mijn team zou daar best hoog in scoren denk ik :(

  Offline Gilles_FCB

  • Vedette
  • *****
  • Berichten: 12394
   • Bekijk profiel
  Re: BinckBank Tour
  « Reactie #4 Gepost op: september 30, 2020, 23:05:24 pm »
 • Like
 • Dislike
 • eindelijk gewonnen

  Online Rico

  • Administrator
  • Legende
  • *****
  • Berichten: 24294
   • Bekijk profiel
  BinckBank Tour krijgt vrijdag tijdrit in Riemst
  « Reactie #5 Gepost op: oktober 01, 2020, 08:29:27 am »
 • Like
 • Dislike
 • BinckBank Tour krijgt vrijdag tijdrit in Riemst

  Het blijft bij één noodgedwongen rustdag in de BinckBank Tour. Na het nieuws gisteravond dat de burgemeesters van Vlissingen, Terneuzen en Sittard geen toestemming gaven voor de ritten op Nederlands grondgebied, heeft organisator Golazo binnen 24 uur een nieuw etappeschema gepresenteerd.

  Nadat eerder vandaag al bekend werd dat de etappe van donderdag start en finisht in Aalter, is nu ook bekend geworden dat er vrijdag in en rond Riemst een 8,14 kilometer lange individuele tijdrit wordt georganiseerd.

  De rit tegen de klok vervangt de oorspronkelijk geplande tijdrit in Vlissingen, die vandaag verreden had moeten worden. De tijdrit in Riemst wordt verreden over een golvend parcours. Vanuit de start onder de brug in Kanne, gaat het direct de Slingerberg op. De 600 meter lange klim heeft negen bochten en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. Vanaf de top gaat het richting de brug van Vroenhoven. Via de Muizenberg gaat het bergaf naar de finish op het Statieplein in Kanne.

  Nieuw etappeschema BinckBank Tour 2020
  di 29.09: Blankenberge – Ardooie: Jasper Philipsen
  wo 30.09: / (noodgedwongen rustdag)
  do 01.10: Aalter – Aalter (157 km)
  vr 02.10: tijdrit Riemst (8,14 km)
  za 03.10: Ottignies-Louvain-la-Neuve – Geraardsbergen (183,6 km)

  Bron: Wielerflits

  Offline Maazou

  • Global Moderator
  • Wereldkampioen
  • *****
  • Berichten: 7779
   • Bekijk profiel
  Re: BinckBank Tour
  « Reactie #6 Gepost op: oktober 01, 2020, 19:17:03 pm »
 • Like
 • Dislike
 • Mads :banana:

  Online Rico

  • Administrator
  • Legende
  • *****
  • Berichten: 24294
   • Bekijk profiel
  Mads Pedersen snelt naar de zege in BinckBank Tour
  « Reactie #7 Gepost op: oktober 02, 2020, 08:49:35 am »
 • Like
 • Dislike
 • Mads Pedersen snelt naar de zege in BinckBank Tour

  De derde etappe van de BinckBank Tour is gewonnen door Mads Pedersen. De Deen van Trek-Segafredo bleek in een regenachtig Aalter de snelste sprinter, voor Jasper Philipsen en Pascal Ackermann. Pedersen neemt ook de leiderstrui over van Philipsen.

  Na een noodzakelijke rustdag op woensdag ging de BinckBank Tour vandaag verder met de derde etappe. De organisatie moest in extremis het parcours van de derde rit flink aanpassen, omdat de geplande start in het Zeeuwse Philippine niet door kon gaan vanwege de Nederlandse coronamaatregelen. Finishplaats Aalter was meedenkend en verzorgde ook de start van de etappe.

  Alpecin-Fenix in de aanval
  Er werd na de start al snel een vroege vlucht gevormd met Kenneth Van Rooy, Pim Ligthart en Oscar Riesebeek. Deze drie aanvallers wisten al snel een minuut uit te lopen op het peloton, maar toch probeerden Jonas Rickaert en Adrien Petit nog de oversteek te maken. De twee tegenaanvallers slaagden in hun opzet en de vijf vluchters kregen de zegen van het peloton.

  De voorsprong van de kopgroep liep al snel op tot ongeveer drie minuten. Kenneth Van Rooy moest als eenling van Sport Vlaanderen-Baloise op zijn hoede zijn, aangezien hij op pad was met twee renners van Total Direct Energie (Ligthart en Petit) en twee coureurs van Alpecin-Fenix met Rickaert en Riesebeek. De koplopers wisten elkaar wel te vinden in een regenachtig België.

  Aanvalspoging De Bondt wordt in de kiem gesmoord
  In het peloton besloten de sprintersploegen en klassementsteams het tempo langzaam op te drijven, waardoor het verschil steeds kleiner werd op de lokale ronde in en rond Aalter. Toch ging het niet hard genoeg voor Jelle Wallays, Belgisch kampioen Dries De Bondt en Milan Menten. De drie Belgen sprongen weg uit het peloton, maar slaagden er niet in om naar de kopgroep te rijden.

  Van Rooy, Petit, Ligthart, Rickaert en Riesebeek besloten op veertig kilometer van de streep de gashendel volledig open te draaien, waardoor de voorsprong bleef schommelen rond de anderhalve minuut. Niet veel later gingen de hemelsluizen nog meer open, maar de vluchters lieten zich niet afschrikken en begonnen met meer dan een minuut voorsprong aan de laatste ronde van 23 kilometer.

  Pascal Ackermann, die dinsdag nog werd gevloerd door Jasper Philipsen en Mads Pedersen, gaf een teken aan zijn ploeggenoten van BORA-hansgrohe om de voorsprong van de vluchters te verkleinen. De Duitse formatie wist het verschil terug te brengen tot goed 25 seconden, en dat met nog twaalf kilometer te gaan. Vooraan maakte Rickaert de sterkste indruk, Van Rooy en Petit moesten na een dag in de aanval passen.

  Sterke Rickaert redt het niet, sprinten in Aalter
  Rickaert, Ligthart en de weer aangesloten Riesebeek wisten in de daaropvolgende kilometers een voorsprong van goed twintig seconden vast te houden Met nog meer dan zeven kilometer te gaan besloot Rickaert om er alleen vandoor te gaan, Ligthart en Riesebeek moesten de winnaar van Dwars door het Hageland laten gaan en werden binnen no time opgeslokt door het peloton.

  De dappere Rickaert wilde zich niet laten inrekenen door de sprintersploegen, maar het was vechten tegen de bierkaai. Op twee kilometer van de streep werd de laatste vroege vluchter bijgehaald, waardoor we ons konden opmaken voor een tweede massasprint in drie dagen tijd. En net als dinsdag kregen we een vrij chaotische aanloop richting de sprint.

  Pedersen maakt indruk met snelle spurt
  Philipsen, de ritwinnaar in Ardooie, wist zich erg goed te handhaven en begon in een ideale positie aan de sprint. De renner van UAE Emirates wist ook vandaag weer Ackermann te remonteren, maar had wellicht geen rekening gehouden met Pedersen. De oud-wereldkampioen wist vanuit derde positie nog een machtige sprint uit zijn benen te persen en won met royaal verschil.

  Uitslag
  1    Mads Pedersen   FDJ   03:26:13
  2    Jasper Philipsen   CCC   ,,
  3    Pascal Ackermann   INEOS   ,,
  4    Danny van Poppel   CCC   ,,
  5    Tim Merlier   BORA   ,,
  6    Zdeněk Štybar   Movistar   ,,
  7    Christophe Laporte   FDJ   ,,
  8    Florian Sénéchal   FDJ   ,,
  9    Lorrenzo Manzin      ,,
  10    Sep Vanmarcke   CCC   ,,

  De volledige uitslag: https://www.procyclingstats.com/race/binckbank-tour/2020/stage-3

  Bron: Wielerflits

  Online Rico

  • Administrator
  • Legende
  • *****
  • Berichten: 24294
   • Bekijk profiel
  Sřren Kragh Andersen wint tijdrit BinckBank Tour, Mads Pedersen blijft leider
  « Reactie #8 Gepost op: oktober 03, 2020, 12:31:45 pm »
 • Like
 • Dislike
 • Sřren Kragh Andersen wint tijdrit BinckBank Tour, Mads Pedersen blijft leider

  Sřren Kragh Andersen heeft de individuele tijdrit in de BinckBank Tour gewonnen. De Deense hardrijder van Team Sunweb wist in de 8,1 kilometer lange tijdrit rond Riemst de Europees tijdritkampioen Stefan Küng te verslaan. Stefan Bissegger eindigde als derde, Mathieu van der Poel werd vijfde. Mads Pedersen blijft leider door een knappe vierde plek in de daguitslag.

  Eigenlijk had deze vrijdag een heuveletappe met finish op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen, maar door de nieuwe Nederlandse coronamaatregelen besloot de burgemeester van de Limburgse gemeente een streep te zetten door deze rit. De organisatie vond Riemst, langs de grens met Nederland, bereid om een tijdrit te organiseren op de vierde dag van deze BinckBank Tour.

  Jannik Steimle zette halverwege het veld een nieuwe toptijd neer. De Duitser deed 10.18 minuut over het acht kilometer lange traject rond Riemst. Hij wist daarmee Christophe Laporte (10.20) uit de hot seat te rijden. Niet lang daarna dook Jasha Sütterlin met 10.16 onder de tijd van Steimle.

  Van der Poel komt niet aan tijden Kragh Andersen en Küng
  Sřren Kragh Andersen was een van de favorieten voor de dagzege. De Deen, die twee etappes won in de voorbije Tour de France, was met een eindtijd van 9.59 de eerste renner die onder de tien minuten dook. Zelfs Europees tijdritkampioen Stefan Küng, nog derde op het WK tijdrijden, kon daar niet aan tippen. De Zwitser gaf zes seconden toe op Kragh Andersen.

  Mathieu van der Poel was een van de weinige late starters die Küng en Kragh Andersen wist uit te dagen. De kopman van Alpecin-Fenix gaf halverwege drie seconden toe op de Deen, maar verloor in het tweede deel meer tijd. Aan de streep was het verschil uiteindelijk 12 seconden.

  Leider Pedersen knap vierde
  De tijd van Van der Poel was goed voor de vierde tijd, omdat de Zwitser Stefan Bissegger zich voor hem nog op de derde plek had genesteld, enkele tienden langzamer dan zijn landgenoot Küng.

  Klassementsleider Mads Pedersen was in de slotfase nog de enige die de toptijd van zijn landgenoot Kragh Andersen kon bedreigen. De sprinter van Trek-Segafredo gaf bij het tussenpunt ruim twee seconden toe. In het tweede deel verloor Pedersen weliswaar meer tijd, hij wist nog wel de vierde plaats af te snoepen van Van der Poel en zo zijn leidende positie in het algemeen klassement te behouden.

  Van der Poel op 17 seconden van Pedersen
  In de heuvelachtige slotrit naar Geraardsbergen verdedigt Pedersen een voorsprong van zeven seconden op Kragh Andersen. De Zwitsers Küng en Bisseggers volgen op respectievelijk 13 en 14 seconden. Van der Poel begint de laatste etappe met een achterstand van 17 seconden.

  Uitslag
  1    Sřren Kragh Andersen   Dimension Data    9:59
  2    Stefan Küng   BORA   0:06
  3    Stefan Bissegger      0:07
  4    Mads Pedersen   FDJ   0:09
  5    Mathieu van der Poel   Sunweb   0:13
  6    Jasha Sütterlin   Dimension Data   0:17
  7    Jannik Steimle   Riwal   0:19
  8    Yves Lampaert   CCC   0:20
  9    Max Walscheid   FDJ   0:21
  10    Christophe Laporte   FDJ   ,,

  De volledige uitslag: https://www.procyclingstats.com/race/binckbank-tour/2020/stage-4

  Bron: Wielerflits

  Online Rico

  • Administrator
  • Legende
  • *****
  • Berichten: 24294
   • Bekijk profiel
  Mathieu van der Poel wint BinckBank Tour na indrukwekkende solo
  « Reactie #9 Gepost op: oktober 04, 2020, 11:15:29 am »
 • Like
 • Dislike
 • Mathieu van der Poel wint BinckBank Tour na indrukwekkende solo

  Mathieu van der Poel heeft op de slotdag de BinckBank Tour naar zijn hand gezet. De Nederlands kampioen won de slotrit na een solo van 72,5 kilometer en had net genoeg over om het eindklassement te winnen.

  Muur als scherprechter
  Na enkele dagen waarin het improvisatievermogen van de organisatie tot het uiterste werd getest, ging in het Ottignies-Louvain-la-Neuve op het middaguur de slotrit zoals oorspronkelijk gepland van start. Vanuit Waals-Brabant werd koers gezet naar Geraardsbergen, voor vier lokale ronden met daarin de vier plaatselijke ronden van 25,5 kilometer met steeds achtereenvolgens de Bosberg, de Denderoordberg en een passage over de mythische Muur.

  Het duurde even voordat er een vlucht zou ontsnappen. Na 62 kilometer slaagden zeven renners er uiteindelijk toch in om weg te geraken. Belgisch kampioen Dries De Bondt maakte deel uit van de kopgroep, samen met de Nederlanders Bert-Jan Lindeman (Jumbo-Visma) en Brian van Goethem (Lotto Soudal), de Duitsers Jonas Koch (CC) en Christian Knees (INEOS Grenadiers) de Fransman Julien Duval (AG2R La Mondiale) en de Noor Rasmus Tiller (NTT). Even later kregen zij gezelschap van Baptiste Planckaert (Bingoal – Wallonie Bruxelles), die de oversteek vanuit het peloton had weten te maken.

  Vroege aanval Van der Poel
  Na de tweede passage over de Muur trok Mathieu van der Poel met nog 72,5 kilometer te gaan ten aanval. Samen met de Fransen Florian Sénéchal (Deceuninck – Quick Step) en Cyril Lemoine (Cofidis) ging hij op jacht naar de koplopers, waar zij even later bij aan wisten te sluiten. Van der Poel deed vervolgens het nodige kopwerk, waardoor de voorsprong mondjesmaat toenam.

  Tijdens een nieuwe passage over de Muur ging Van der Poel er alleen vandoor. Hij reed meer dan een halve minuut weg bij zijn voormalige medevluchters, waar Sénéchal solo op jacht ging naar de leider. Vanuit de achtergrond ging leider Mads Pedersen met nog 43 kilometer te gaan in de tegenaanval, waarmee hij de finale opende. De aanval werd snel ongedaan gemaakt door Yves Lampaert en Sřren Kragh Andersen. De vroege vluchters werden vervolgens één voor één ingelopen. Op dat moment reed Van de Poel een minuut en 20 seconden voor het peloton uit.

  Van der Poel houdt stand
  Tijdens de beklimming van de Denderoordberg zorgde een versnelling van Nathan Van Hooydonck ervoor dat de koers opnieuw ontplofte. Het zorgde ervoor dat de voorsprong van de leider snel afnam. Op de Muur maakte een elite-groepje met Pedersen, Küng, Naesen, Garcia Cortina, Kragh Andersen en Colbrelli zich los. Van der Poel pakte in de Gouden Kilometer de volle buit, waarmee hij negen bonus-seconden verzamelde. Op de Bosberg brak leider Pedersen na een versnelling van Kragh Andersen. Oliver Naesen, Stefan Küng en Sonny Colbrelli konden het tempo van de Deen wel volgen.

  De voorsprong van Van der Poel nam aanvankelijk zienderogen af. In de slofase kregen de vier de Nederlands kampioen in het zicht. Met dertien seconden ging Van der Poel de slotkilometer in. De Nederlander gaf zijn voorsprong niet meer af en kwam in Geraardsbergen triomferend over de finish Oliver Naesen moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor Sonny Colbrelli.

  Van der Poel volgt op de erelijst Laurens De Plus op. Morgen start de kopman van Alpecin-Fenix in Luik-Bastenaken-Luik.

  Uitslag
  1    Mathieu van der Poel   Sunweb   04:07:39
  2    Oliver Naesen   Jumbo-Visma   00:04
  3    Sonny Colbrelli   INEOS   ,,
  4    Sřren Kragh Andersen   Dimension Data   ,,
  5    Stefan Küng   BORA   00:08
  6    Dimitri Claeys   Sunweb   00:47
  7    Yves Lampaert   CCC   00:50
  8    Iván García Cortina      01:08
  9    Jempy Drucker      01:12
  10    Florian Sénéchal   FDJ   ,,

  Eindklassement
  1    Mathieu van der Poel   Sunweb   10:43:08
  2    Sřren Kragh Andersen   Dimension Data   00:08
  3    Stefan Küng   Jumbo-Visma   00:23
  4    Yves Lampaert   CCC   01:16
  5    Mads Pedersen   FDJ   01:21
  6    Sonny Colbrelli   INEOS   01:42
  7    Florian Sénéchal   FDJ   01:45
  8    Mike Teunissen   Movistar   01:49
  9    Florian Vermeersch      01:59
  10    John Degenkolb   INEOS   02:02

  Puntenklassement
  1  Mads Pedersen   FDJ   55
  2  Jasper Philipsen  CCC   55
  3  Mathieu van der Poel Sunweb   41
  4  Danny van Poppel  CCC  38
  5  Tim Merlier  BORA   27

  De volledige uitslag: https://www.procyclingstats.com/race/binckbank-tour/2020/stage-5

  Bron: Wielerflits  Een mooie zege voor @Leko, terwijl ook @r4vje, @Miz, @Maazou en @Gilles_FCB niet hoeven te klagen

  Offline Maazou

  • Global Moderator
  • Wereldkampioen
  • *****
  • Berichten: 7779
   • Bekijk profiel
  Re: BinckBank Tour
  « Reactie #10 Gepost op: oktober 04, 2020, 20:13:32 pm »
 • Like
 • Dislike
 • Pedersen ging wel redelijk hard ten onder plots op de Bosberg zeg

  Offline Gilles_FCB

  • Vedette
  • *****
  • Berichten: 12394
   • Bekijk profiel
  Re: BinckBank Tour
  « Reactie #11 Gepost op: oktober 05, 2020, 00:29:27 am »
 • Like
 • Dislike
 • Niet zo slecht!