Auteur Topic: Gent - Wevelgem  (gelezen 215 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rico

 • Administrator
 • Legende
 • *****
 • Berichten: 24303
  • Bekijk profiel
Gent - Wevelgem
« Gepost op: maart 12, 2020, 15:47:08 pm »
 • Like
 • Dislike
 • Ben Weyts – de Vlaamse minister van Sport – heeft aangekondigd dat alle sportmanifestaties in Vlaanderen tot 31 maart worden afgelast vanwege het coronavirus. Dit betekent voor de wielerwereld dat onder meer de E3 BinckBank Classic en Gent-Wevelgem niet doorgaan.

  De minister van Sport hield vanmiddag een crisisoverleg met de Pro League, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Voetbal Vlaanderen, Cycling Vlaanderen, de Vlaamse Sportfederatie, de Gymnastiekfederatie en Sport Vlaanderen. Weyts en de verschillende sportfederaties hebben beslist om tot zeker 31 maart alle publieksevenementen te schrappen.

  Deze beslissing zal gelden voor zowel indoor- als outdoorevenementen. “Gelet op de verdere verspreiding van het coronavirus en op de huidige inzichten en aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen, wil de sportwereld uitdrukkelijk en proactief haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen”, zo luidt het in een verklaring.

  De sportwereld neemt deze drastische beslissing om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.” “Het is de grote kracht van sport dat het veel mensen samenbrengt. Maar die kracht wordt een kwetsbaarheid, wanneer een virus zich verspreidt waar grote groepen samenkomen”, delen de sportorganisaties mee.

  Wat met de Ronde van Vlaanderen?
  “Dit was geen makkelijke beslissing, maar het kan niet anders.” Het betekent concreet dat Nokere Koerse, de Bredene Koksijde Classic, Dwars door de Westhoek, de Driedaagse Brugge-De Panne, de E3 BinckBank Classic en Gent-Wevelgem niet zullen doorgaan op de geplande data.

  Het is nog niet bekend of de Ronde van Vlaanderen (zondag 5 april) zal worden verreden, aangezien de overheid heeft besloten om alle sportmanifestaties in maart te schrappen. Eerder werden in Italië al Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo geannuleerd, terwijl er ook steeds meer koersen in Frankrijk en Portugal niet doorgaan.

  Bron: Wielerflits
  « Laatst bewerkt op: oktober 09, 2020, 08:33:07 am door Rico »

  Offline Rico

  • Administrator
  • Legende
  • *****
  • Berichten: 24303
   • Bekijk profiel
  Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2020
  « Reactie #1 Gepost op: oktober 09, 2020, 08:32:59 am »
 • Like
 • Dislike
 • Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2020

  Naar het zich laat aanzien wordt Gent-Wevelgem (WT) zondag onder loodzware omstandigheden verreden. Harde wind en regenbuien vormen mogelijk een extra hindernis boven op de hellingen, de plugstreets en de verraderlijke passage door De Moeren. WielerFlits blikt vooruit!

  Historie
  Een van de geestelijke vaders van Gent-Wevelgem was vlashandelaar Georges Matthys, wiens liefde voor de wielersport al vroeg begon. In zijn jonge jaren was hij vaak bij een sportieve oom, die indertijd renners van de velodroom van Menen opving. “Als daar renners kwamen, sliepen ze bij hem”, vertelde Matthys jaren terug in De Volkskrant. “Petit-Breton, Pélissier, die mannen. Zo hoorde ik daar veel over wielrennen praten en zo is de liefde begonnen.”

  Voor de oorsprong van Gent-Wevelgem moeten we terug naar 1934, het jaar waarin Gaston Rebry uit Wevelgem, de Vlaamsche Rapide werd hij ook wel genoemd, zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix wist te winnen. Matthys vond samen met enkele cafébazen uit de stad dat hun bekende plaatsgenoot zijn talenten ook in eigen stad moest kunnen tonen. Op die manier zag de wedstrijd uiteindelijk het levenslicht.

  De keuze van Gent als vertrekplaats vloeide voort uit de sterkte band tussen beide steden. De vlashandelaren uit Wevelgem en omgeving brachten hun handelswaar naar Gent, dat een kleine vijftig kilometer noordoostelijker ligt. Daar werd het vlas verwerkt. Door de jaren heen kreeg de wedstrijd dan ook de bijnaam de Vlasklassieker. In de zes jaar tot aan de Tweede Wereldoorlog was de koers in eerste instantie voor junioren en later voor onafhankelijken.

  Na de oorlog nam Matthys de organisatie volledig op zich en werd Gent-Wevelgem een profkoers. “Mijn doel is altijd geweest om Gent-Wevelgem hogerop te voeren. En dat is mij toch niet slecht vergaan. Bartali, Coppi, Kübler, Koblet, Robic, ik heb er altijd op gestaan van de grote vedetten hier te hebben. En voor de coureurs telde winnen in Gent-Wevelgem ook zwaar hč? Merckx won in 1973. Hij was zo tevreden, hij wierp zijn velo in de lucht van contentement.”

  Matthys was erg lang actief betrokken bij de koers, maar is inmiddels al jaren geleden overleden. Zijn Gent-Wevelgem staat echter nog altijd fier overeind. Tot ver in de jaren zeventig waren vooral de Belgen succesvol in de wedstrijd, met name de drievoudige winnaars Robert Van Eenaeme, Rik Van Looy en Eddy Merckx. Merckx is overigens niet de enige vijfvoudige Tourwinnaar op de erelijst, want ook Jacques Anquetil en Bernard Hinault waren eens de beste.

  In de jaren tachtig zetten ook de eerste Nederlanders de klassieker achter hun naam. Zo won Henk Lubberding in 1980 na een solo van zeventig kilometer, een jaar later versloeg Jan Raas Roger De Vlaeminck in een sprint, in 1983 zegevierde Leo van Vliet nadat hij was weggesprongen uit een kopgroep, in 1987 sprintte Teun van Vliet naar de winst en weer twee jaar later liet Gerrit Solleveld in de regen Sean Yates achter zich. Daarmee stokte overigens de productie.

  Sinds de jaren negentig slaagden nog eens drie renners erin de klassieker drie keer te winnen. Zowel Mario Cipollini, Tom Boonen als Peter Sagan traden in de voetsporen van Van Eenaeme, Van Looy en Merckx. De laatste Belgische zege dateert van drie jaar terug. Greg Van Avermaet versloeg Jens Keukeleire, met wie hij was weggereden, en werd zo de tweede renner die in één seizoen Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem won.

  De editie van 2016 kende overigens een zeer zwarte rand vanwege het overlijden van Antoine Demoitié. Twee dagen nadat hij in de E3 Harelbeke meer dan 150 kilometer in de aanval reed, kwam de Belg in Gent-Wevelgem met vier andere renners ten val en werd vervolgens door een motor aangereden die op de renner viel. Demoitié werd buiten bewustzijn afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij ’s nachts overleed.

  Parcours
  ‘Op zondag 11 oktober staat Gent-Wevelgem in Flanders Fields op het programma. Gezien de huidige gezondheidstoestand in België roepen we als organisatie op om de wedstrijd thuis te volgen. Daarom werd er ook beslist om geen parcoursinformatie vrij te geven.’ Deze boodschap krijgen bezoekers van de webpagina van de klassieker te zien als ze kijken onder ‘wedstrijdinfo’. Het moge duidelijk zijn dat het niet de bedoeling is dat fans zondag de koers bezoeken.

  Op de herschikte UCI-kalender is Gent-Wevelgem recht tegenover Parijs-Tours en de Giro-etappe naar Rimini geplaatst, wat het een hele uitdaging maakt om alles tegelijkertijd te volgen. Om haar wielerfans tegemoet te komen, besloot organisator Flanders Classics om de start- en finishtijden te wijzigen zodat een overlap met de finale van de Giro wordt voorkomen. Om bij het bekijken van de koers voor de televisie een richtsnoer te geven, gaan we hieronder in op het parcours.  Een jaar geleden werd bekend dat Deinze na zeventien jaar werd verlaten als startplaats. Sinds begin jaren 2000 was die stad steevast het uitgangspunt voor de Vlaamse klassieker, maar vanaf dit jaar wordt vertrokken vanuit de vredesstad Ieper. De starthappening zou daar eigenlijk gehouden worden op de Grote Markt maar is enkele honderden meters verplaatst naar de Menenpoort, waar de omgeving beter kan worden afgesloten voor publiek.

  Vandaar maakt de wedstrijd eerst een oostelijke lus van ruim veertig kilometer door Zonnebeke, Moorslede, Ledegem en Wevelgem, alvorens Ieper voor de tweede keer wordt doorkruist. Daarna gaat de route noordwestwaarts richting de kust. Nabij Veurne, in de poldervlakte van De Moeren, breekt de wedstrijd meestal open en ontstaan waaiers door de vaak harde wind. De renners zijn dan al meer dan negentig kilometer onderweg.

  Via het stadje Poperinge rijdt het peloton vervolgens het West-Vlaamse Heuvelland binnen. Daar wachten over een afstand van nog geen vijftien kilometer de Scherpenberg, de Vidaigneberg, de Baneberg, de Monteberg en de Kemmelberg, via de zuidkant. Vervolgens maakt het parcours een oostelijke lus via Mesen, de kleinste plaats van België met een stadstitel, naar de drie plugstreets, de halfverharde stroken in de de provincie Henegouwen.

  Daarna gaat de route via Nieuwkerke en Dranouter terug naar de West-Vlaamse Heuvels, naar de Monteberg en de Kemmelberg, die ook de tweede keer via de zuidkant omhoog wordt gereden. Op de top is het dan nog 84,2 kilometer tot de streep. Via de Scherpenberg, de Vidaigneberg en de Baneberg slingert de weg terug naar de Kemmelberg, die deze keer via de westkant, via de militaire begraafplaats, wordt beklommen.

  Daarmee zijn de officiële beklimmingen achter de rug. Rekenend vanaf de top van de Kemmel gaan de overige 34,3 kilometer via Ieper, Zonnebeke, Wervik en Menen naar Wevelgem, waar in de Vanackerestraat na 232,5 kilometer de streep is getrokken.

  Favorieten
  Het wordt een herfstachtige 82e Gent-Wevelgem, als we de weersvoorspellingen mogen geloven. Wind, regen: zulke omstandigheden gaan de renners niet in de koude kleren zitten naast de vele hellingen, de plugstreets en de verraderlijke passage door De Moeren. Renners houden al rekening met een loodzware uitgave van de Vlaamse klassieker. Naar het zich laat aanzien gaat maar een kleine groep in Wevelgem strijden om de overwinning.

  Voor zijn kop slaan kon Mathieu van der Poel zich na de Brabantse Pijl, toen hij besefte dat hij zijn sprint vroeger had moeten inzetten. “Ik maakte een fout die ik normaal gesproken nooit maak. Ik ga niet kunnen slapen vannacht, daar ben ik zeker van”, mokte de Nederlandse kampioen, nadat hij de zege aan Julian Alaphilippe moest laten. Toch getuigde zijn tweede plaats opnieuw van zijn hoogvorm in de laatste weken.

  Zaterdag zette hij op magistrale wijze de BinckBank Tour achter zijn naam na 72,5 kilometer in de aanval te hebben gereden, naar eigen zeggen een van zijn straffere storen uit zijn carričre. Amper een dag later reed hij naar de zesde plaats bij zijn debuut in Luik-Bastenaken-Luik. Zonder twijfel is Van der Poel, die als crosser wel raad weet met slecht weer, zondag in staat om het beter te doen dan zijn vierde plek vorig jaar.

  Ook een andere man van het moment, Wout van Aert, ontbreekt niet in Gent-Wevelgem. Sinds de coronabreak rijgt de kopman van Jumbo-Visma de successen aaneen. Eerst met Strade Bianche, Milaan-San Remo, etappewinst in de Dauphiné en titelprolongatie in het Belgisch kampioenschap tijdrijden. Vervolgens maakte hij veel indruk in de Tour de France door twee etappes te winnen en zijn kopmannen ook bergop bij te staan.

  En van het wereldkampioenschap in Imola keerde hij terug met zilveren medailles op de tijdrit en de wegwedstrijd. Van Aert, die net als Van der Poel wel zijn weg weet te vinden in slecht weer, reed de Vlaamse klassieker al tweemaal. Bij zijn eerste deelname in 2018 werd hij tiende, vorig jaar was hij 29e. Hij krijgt onder meer wegkapitein Maarten Wynants en Mike Teunissen, achtste in de BinckBank Tour, in steun.

  Vorig jaar kende Alexander Kristoff niet de beste periode uit zijn carričre in aanloop naar Gent-Wevelgem, maar in de heuvelklassieker viel vervolgens alles op zijn plaats. In de sprint van een uitgedund peloton was hij sneller dan Degenkolb en Naesen. En dat terwijl hij eigenlijk de lead-out voor Fernando Gaviria zou doen. Het geeft maar aan dat hij nog altijd iedereen toch weer weet te verbazen.

  Dat deed hij ook dit seizoen al weer. Zijn resultaten sinds de coronabreak spraken niet echt tot de verbeelding – of het moet zijn zesde plaats in het Noors kampioenschap zijn geweest. Maar in de chaotische, verregende openingsetappe van de Tour de France kwam hij bovendrijven. In de spurt versloeg hij wereldkampioen Pedersen en Bol. “Als Noor voelde ik mij natuurlijk wel thuis in deze weersomstandigheden.” Daarom een paar sterren extra.

  Naast Kristoff heeft UAE Emirates ook Jasper Philipsen achter de hand. De jonge renner maakt zijn debuut in Gent-Wevelgem, samen met de Scheldeprijs de enige klassieker in zijn programma. “In de Scheldeprijs mag ik zelf sprinten, in Gent-Wevelgem start ook Alexander Kristoff. Het is afwachten of ik daar iets kan betekenen. Eerst maar eens zien of ik de finale haal.” De afgelopen weken liet al zien dat hij in orde is. Zo won hij de openingsetappe van de BinckBank Tour.

  Al zullen de smaken verschillen, de Europese kampioenstrui zit Stefan Küng als gegoten. Zeker omdat manager Marc Madiot van mening is dat kampioenstruien geen sponsorlogo’s mogen dragen. De Zwitser steekt in goede vorm sinds de afgelopen weken. Na zijn Europese titel reed hij de Tour de France, waar hij vroegtijdig opgaf voor het WK tijdrijden. Daar pakte hij het brons achter de ontketende Filippo Ganna en Wout van Aert.

  Küng kwam vervolgens goed voor de dag in de BinckBank Tour, waar hij tweede eindigde in de tijdrit rond Riemst en vijfde in de slotetappe naar de Muur van Geraardsbergen. Met zijn lange gestalte gedijt de hardrijder bovendien goed in slechte weersomstandigheden. Alleen zal hij de snellere mannen moeten afschudden in aanloop naar de streep, want in een sprint tegen een aantal andere kanshebbers is hij geklopt.

  Ook Mads Pedersen floreert in slecht weer, denk alleen maar aan het wereldkampioenschap in Yorkshire (2019). Terwijl de regen met bakken tegelijk naar beneden kwam, dobberde de Deen naar de oppervlakte. In de sprint was hij vervolgens de sneller geachte Trentin en Küng de baas. Na een degelijke Tour de France won hij onlangs een rit in de BinckBank Tour, waar hij vijfde werd. Matteo Trentin is overigens de vooruitgeschoven pion van CCC in Gent-Wevelgem.

  En de renners van Deceuninck-Quick-Step? De ploeg van Patrick Lefevere heeft meerdere kaarten in de hand om te spelen. Als het op een sprint aankomt, zijn alle ogen gericht op Sam Bennett die bovendien in West-Vlaanderen is geboren. Met Kasper Asgreen heeft het team een man in vorm in huis, na zijn zesde plaats op het WK tijdrijden en winst op het Deens kampioenschap. En dan zijn er nog Yves Lampaert (vierde in de BinckBank Tour), Florian Sénéchal en Zdeněk Štybar.

  Als een kleine groep in Wevelgem gaat strijden om de overwinning moeten we naast Kristoff ook rekening houden met John Degenkolb. De Duitser moest met kapotte knieën de Tour de France al op de eerste dag verlaten, maar won nadien een etappe in de Ronde van Luxemburg en werd in de BinckBank Tour tiende. Hij kan daarnaast vertrouwen putten uit zijn eerdere prestaties in de klassieker; zo won hij de editie van 2014 en werd hij vorig jaar tweede.

  Ook mogen we Oliver Naesen van voren verwachten. In de BinckBank Tour wist de AG2R-renner in eerste instantie de camera’s op zich gericht, toen hij door Belgisch kampioen Dries De Bondt naar de streep werd geduwd na een valpartij. Ollie herpakte zich echter en eindigde zaterdag zelfs als tweede in de slotetappe naar de Muur van Geraardsbergen. “Ik trek met veel vertrouwen naar de klassiekers”, was dan ook zijn conclusie.

  Mocht de wedstrijd uitdraaien op een sprint, is dat altijd met een uitgedunde groep. Om die reden verwachten we in een sprint eerder mannen als Kristoff, Degenkolb en Luka Mezgec vooraan, dan bijvoorbeeld Sam Bennett, Pascal Ackermann, Caleb Ewan, Cees Bol, Mark Cavendish en Sonny Colbrelli die ook in Ieper aan de start staan. Trek-Segafredo heeft eventueel Jasper Stuyven nog achter de hand, net als Team Sunweb Nils Eekhoff heeft.

  De oud-winnaars Degenkolb en Kristoff zijn al aan de orde gekomen, maar met Edvald Boasson Hagen gaat nog een derde kampioen van start. De Noor, die wordt gelinkt aan INEOS Grenadiers (dat overigens met Ethan Hayter en Gianni Moscon begint aan Gent-Wevelgem), won de editie van 2009. Bahrain McLaren reist naar Ieper af met naast Cavendish onder meer Iván García en Heinrich Haussler. Israel Start-Up Nation heeft met Nils Politt een kanshebber in huis.

  Andere interessante namen op de deelnemerslijst zijn de doorgewinterde Niki Terpstra (Total Direct Energie), Christophe Laporte (Cofidis), de Ronde van Vlaanderen-winnaar van 2019 Alberto Bettiol, Jens Keukeleire, Sebastian Langeveld en Sep Vanmarcke (EF Pro Cycling) en Alexey Lutsenko (Astana), die het WK in Imola moest overslaan na een positieve coronatest.

  Favorieten volgens WielerFlits
  **** Mathieu van der Poel
  *** Wout van Aert, Alexander Kristoff
  ** Stefan Küng, Mads Pedersen, Matteo Trentin
  * Kasper Asgreen, John Degenkolb, Oliver Naesen, Jasper Philipsen

  Bron: Wielerflits

  Offline Rico

  • Administrator
  • Legende
  • *****
  • Berichten: 24303
   • Bekijk profiel
  Mads Pedersen wint herfsteditie Gent-Wevelgem
  « Reactie #2 Gepost op: oktober 12, 2020, 09:03:18 am »
 • Like
 • Dislike
 • Mads Pedersen wint herfsteditie Gent-Wevelgem

  Mads Pedersen heeft Gent-Wevelgem 2020 gewonnen. De sterke Deen van Trek-Segafredo was na een felbetwiste editie de beste in een sprint met Florian Senechal, Matteo Trentin en Alberto Bettiol. Mathieu van der Poel (negende) en Wout van Aert (achtste) kleurden mee de wedstrijd, maar in het slot leken ze te veel naar elkaar te kijken.

  Gent-Wevelgem is in allerlei opzichten een aparte koers. En dan doelen we niet alleen op het parcours. De West-Vlaamse klassieker blijft voor altijd een ‘eerbetoon’ aan een inktzwarte periode uit de westerse geschiedenis: de Eerste Wereldoorlog. Maar voor de renners is Gent-Wevelgem een belangrijke wielerwedstrijd, zeker nu Parijs-Roubaix is geannuleerd.

  Na 17 jaar klonk het startschot niet in Deinze, maar in het zuidelijker gelegen Ieper. En vanwege de drukke koersdag werd dat schot al om tien uur gelost. Na wat schermutselingen wisten zeven renners de kopgroep van de dag te vormen. Opvallende naam bij die aanvallers: Mark Cavendish (Bahrain-McClaren. De voormalig topsprinter kreeg Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Alexander Konysjev (Mitchelton-Scott), Leonardo Basso (INEOS-Grenadiers), Julien Morice (B&B Hotel-Vital Concept), Kenny Molly (Bingoal-Wallonie Bruxelles) en Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen-Baloise) met zich mee.

  Veel regen
  Gent-Wevelgem staat de laatste jaren gelijk aan slecht weer. De verplaatsing van eind maart naar begin oktober heeft daar geen verandering in gebracht. De spreekwoordelijke hemelsluizen stonden al vroeg in race wagenwijd open, wat tot drukte bij de ploegwagens betekende. Heel wat renners lieten zich afzakken om regenjasjes op te halen.

  In het eerste uur werden 45,7 kilometer afgelegd. Een stuk minder dan vorig jaar. Toen noteerde de kopgroep een afstand van liefst 51 kilometer in het openingsuur. In het peloton werd ondertussen rustig aan gedaan. Topfavorieten Van der Poel en Van Aert spaarden hun benen door zich in het peloton te laten omringen door ploeggenoten.

  Pech voor Van der Poel
  Met nog 103 kilometer te gaan moest Van der Poel eventjes van de fiets. De kopman van Alpecin-Fenix kreeg een lekke band. Ondertussen was Johan Jacobs (Movistar) aan een oversteek van het peloton naar de kopgroep begonnen. Even leek het op een klassieke chasse patat, maar op de Vidaigneberg wist hij toch nog aan te sluiten.

  In de aanloop naar de eerste van drie beklimmingen van de Kemmelberg werd door het peloton de achtervolging ingezet op de koplopers. Van hun maximale voorsprong van ruim zeven minuten waren er toen nog zo’n drie over.

  Eerste beklimming Kemmelberg
  Onder leiding van INEOS-Grenadiers werd een eerste schifting doorgevoerd op die bewuste Kemmelberg, de scherprechter van deze wedstrijd. Een omvangrijke groep wist zich af te scheiden, met Trentin in de hoofdrol. Bij afwezigheid van Greg Van Avermaet hoefde hij met niemand van zijn CCC Team rekening te houden.

  Hoewel de Plugstreets andermaal voor fantastische beelden zorgden, speelden ze geen beslissende rol in de wedstrijd. Zowel Van Aert als Van der Poel lieten zich daarentegen wel nadrukkelijk zien met imponerende versnellingen. Maar het was opnieuw een zeer actieve Trentin die een gaatje wist te slaan met onder andere Pedersen, Sep Vanmarcke, Gianni Vermeersch, Mike Teunissen, Luke Rowe en Stefan Küng. Zij wisten in aanloop naar de tweede beklimming van de Kemmelberg een voorsprong van meer dan een minuut te pakken.

  Tweede beklimming Kemmelberg
  Van Aert liet opnieuw zijn benen spreken bij de beklimming van de tweede keer Kemmelberg. De kopman van Jumbo-Visma trok stevig door en kreeg… Van der Poel in zijn wiel. In de uitlopers werden zij bijgehaald door Kasper Asgreen, John Degenkolb, Dylan Teuns en Bettiol. Een heus elitegroepje dat de achtervolging vervolgde op de koplopers.

  Met nog 45 kilometer te gaan was nog alles speelbaar. Het verschil tussen de negen koplopers en de acht achtervolgers was slechts een schamele halve minuut. Vanuit de achtergrond maakte Lampaert de aansluiting bij de achtervolgers. Bij Deceuninck-Quick-Step leken ze inmiddels de kaart Asgreen getrokken te hebben. Lampaert zette zich vrijwel meteen op kop en dankzij een ferme inspanning op de Baneberg werd een flink deel van de achterstand goedgemaakt.

  Derde keer Kemmelberg
  Met een ongerust kleine voorsprong begonnen Trentin, Küng, Teunissen, Vanmarcke en hun andere medevluchters aan de laatste keer de Kemmelberg, de steile kant van de heuvel. Maar de koplopers waren als een muis voor een kat. Met de prooi in het zicht was het opnieuw Van Aert met een ferme inspanning. De Belg reed, opnieuw met een eveneens sterke Van der Poel in het wiel, in één ruk naar de kop. Vlak voor de top was een nieuwe schifting een feit.

  Een nieuwe kopgroep van een vijftiental renners koerste af op Wevelgem. Vermeersch, de enige overgebleven ploeggenoot van Van der Poel, viel door een ongelukkig manoeuvre weg uit de kopgroep. Hij keek achterom, tikte het achterwiel aan van zijn voorganger, viel en was gezien.

  Korte solo Küng
  Een van de sterkste renners van de dag was zonder twijfel Küng. De kloeke Zwitser begon met nog 31 kilometer te gaan aan een solo, maar moest een vijftal kilometer later toegeven toch niet opgewassen te zijn tegen al het geweld dat aan het achtervolgen was.

  In de omvangrijke kopgroep was het vervolgens wachten op een nieuwe aanval. Deceuninck-Quick-Step had het numerieke overtal met drie renners, Van Aert beschikte nog over Teunissen en ook Lotto Soudal zat met twee man vooraan (Degenkolb en Florian Vermeersch).

  Finale geopend door Bettiol
  Door de goede verstandhouding vooraan was het voor achtervolgers onmogelijk om nog in de spits terug te keren. Met nog 5,5 kilometer te gaan kwam de eerste prik in de finale op naam van Bettiol. De aanvalspoging van de Italiaan van EF Pro Cycling betekende het begin van een spervuur aan demarrages.

  Een nieuwe uitval van Küng, op 3,7 kilometer van de finish, was een interessante. Van Aert sprong mee met Senechal en Bettiol in zijn wiel. Ze sloegen een gat omdat Van der Poel niet wilde overnemen. Dankzij hulp van Trentin en een nieuwe inspanning van de Nederlands kampioen werd het gat toch nog gedicht.

  Daarna was het de beurt aan Trentin, met Senechal en Bettiol in zijn wiel. Het drietal sloeg een gat. Daarachter liet Van Aert na een korte prik lopen, waardoor het drietal weg wist te rijden.

  Onder de vod van de laatste kilometer leken Van der Poel en Van Aert elkaar niks meer te gunnen, waardoor het drietal voor de zege leek te kunnen strijden. Maar een oersterke Pedersen kon met zijn laatste krachten toch nog het gat te dichten om uiteindelijk mee te sprinten om de zege. In de eindsprint was hij daarna veruit de sterkste.

  Uitslag
  1    Mads Pedersen   FDJ   05:19:20
  2    Florian Sénéchal   FDJ   ,,
  3    Matteo Trentin   FDJ   ,,
  4    Alberto Bettiol      00:01
  5    Stefan Küng   BORA   00:03
  6    John Degenkolb   INEOS   00:04
  7    Yves Lampaert   CCC   ,,
  8    Wout van Aert   Riwal   00:07
  9    Mathieu van der Poel   Sunweb   00:08
  10    Dylan Teuns   Movistar   01:40

  De volledige uitslag: https://www.procyclingstats.com/race/gent-wevelgem/2020/result

  Bron: Wielerfilts  Flink feestje bij @Maazou

  Offline Gilles_FCB

  • Vedette
  • *****
  • Berichten: 12396
   • Bekijk profiel
  Re: Gent - Wevelgem
  « Reactie #3 Gepost op: oktober 12, 2020, 20:13:41 pm »
 • Like
 • Dislike
 • maazou zal niet blij zijn, alweer een tweede plaats

  Offline Maazou

  • Global Moderator
  • Wereldkampioen
  • *****
  • Berichten: 7780
   • Bekijk profiel
  Re: Gent - Wevelgem
  « Reactie #4 Gepost op: oktober 13, 2020, 14:22:24 pm »
 • Like
 • Dislike
 • maazou zal niet blij zijn, alweer een tweede plaats
  idd :(