Auteur Topic: Omloop Het Nieuwsblad  (gelezen 256 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rico

 • Administrator
 • Legende
 • *****
 • Berichten: 24303
  • Bekijk profiel
Omloop Het Nieuwsblad
« Gepost op: februari 27, 2020, 16:53:35 pm »
 • Like
 • Dislike
 • Voorbeschouwing: Omloop Het Nieuwsblad 2020

  Schrikkeldag 29 februari is een datum die al de hele winter ronddwaalt in de hoofden van menig wielerliefhebber, en zaterdag is het eindelijk zover! Hoe je het ook wendt of keert, met Omloop Het Nieuwsblad begint het wielerseizoen voor veel fans pas echt. De beleving rond de Vlaamse voorjaarswedstrijden is onevenaarbaar en met de Omloop beginnen we meteen met een heel mooie. De renners, de kasseien en de rest van het Vlaamse landschap is er meer dan klaar voor. WielerFlits blikt vooruit!

  Historie
  De traditionele openingsklassieker viert dit jaar feest, want het is toe aan een speciale jubileumeditie. Driekwart eeuw gaat Omloop Het Nieuwsblad al mee, maar dan wel onder enkele verschillende namen. Bij de allereerste editie in 1945, nog voor het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog, ging de wedstrijd nog door het leven als de Omloop van Vlaanderen. De amper 20-jarige Jean Bogaerts was de verrassende eerste winnaar.

  Volgens Karel Van Wijnendale, de toenmalige organisator van de Ronde van Vlaanderen, had ‘Omloop van Vlaanderen’ iets te veel weg van die van De Ronde. Een naamsverandering drong zich op, waardoor vanaf 1947 ‘Omloop Het Volk’ de nieuwe roepnaam van de openingsklassieker werd. Organiserende krant Het Volk zou voortaan dus ook als naamsponsor fungeren. Start en aankomst lagen wel nog steeds in Gent, met finish in het Kuipke, waardoor concurrerende kranten de wedstrijd ook wel vaak gewoon als ‘Gent-Gent’ omschreven.

  Vanaf 1950 werd, met de toevoeging van de Muur van Geraardsbergen, de Bosberg en de Kruisberg, de openingsklassieker nog een pak zwaarder. Vanaf de jaren zeventig kregen we met Herman Van Springel, Roger De Vlaeminck, Eddy Merckx, Freddy Maertens en Jan Raes enkele heel grote namen op de kalender. Twee decennia voordien had ook Fausto Coppi daar al op kunnen staan, maar hij werd gedeclasseerd nadat hij als eerste over de streep was gekomen. Tom Boonen is trouwens een opvallende afwezige op de erelijst.

  Tussen 1995 en 2007 verhuisde de finish een tijdje naar Lokeren, om vanaf 2008 weer terug te keren naar het vertrouwde aankomstplaats in Gent. Toch voltrok de grootste verandering zich in 2009, toen de klassieker voor het eerst in handen kwam van Flanders Classics. Men besliste prompt om de naam te veranderen naar Omloop Het Nieuwsblad, aangezien de naam Het Volk inmiddels gedateerd was. De krant was al enkele jaren gefuseerd met Het Nieuwsblad en verdween naar de achtergrond, waardoor de naamsverandering een logisch gevolg was. Thor Hushovd sprintte destijds naar de eerste plaats in de allereerste Omloop Het Nieuwsblad.

  Maar ook deze finale richting Gent, met als slothelling de Molenberg en vervolgens de kasseien van de Paddestraat en de Lippenhovestraat zou slechts tijdelijk zijn, want vanaf 2018 vormde Meerbeke, de voormalige aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen, de apotheose van de Omloop. De finale ging voortaan over de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg en dat zou ook tot op heden zo blijven. Alleen ligt de finish sinds vorig jaar enkele kilometers verderop in Ninove. Michael Valgren en Zdeněk Štybar waren de eerste winnaars van deze vernieuwde Omloop.

  Recordhouders waren trouwens lange tijd de Belgen Ernest Sterckx (1952, 1953, 1956) en Joseph Bruyère (1974, 1975, 1980) met elk drie overwinningen. Aan het begin van deze eeuw zette de huidige koersdirecteur, Peter Van Petegem, zijn voet naast dit duo met overwinningen in 1997, 1998 en 2002. Philippe Gilbert, Ian Stannard en Greg Van Avermaet kunnen bij winst op gelijke hoogte komen.

  Parcours
  Ten opzichte van vorig jaar hebben Van Petegem en co maar weinig aan het parcours van de Omloop veranderd. De grootste veranderingen gebeurden voornamelijk de voorbije jaren. Toen de Omloop in 2018 voor het eerst richting Meerbeke trok, met een deel van de finale van de voormalige Ronde van Vlaanderen, bleek de aanloop richting het tweeluik Muur van Geraardsbergen-Bosberg net iets te licht. Een groep van honderd renners begon namelijk gezamenlijk aan de laatste hellingen en de aanvalsdrift was door het lichte parcours vaak zoek. Vorig jaar verzwaarde Flanders Classics de fase voor de Muur, met alle positieve gevolgen vandien.

  De officieuze start ligt overigens nog steeds in het Kuipke te Gent, dat zoals gezegd in de beginjaren nog als aankomstplek fungeerde. Vervolgens krijgen zowel de Zwalmstreek als Oudenaarde hun traditionele passage in de eerste honderd kilometer, waarin we verder maar weinig hindernissen terugvinden. De Leberg en Den Ast worden vermoedelijk een makkelijk intermezzo.

  Vlak na de bevoorrading op honderd kilometer van het einde zullen de ploegen vermoedelijk iets nerveuzer worden. Vanaf dan kan de voorfinale worden ingezet, met elke tien kilometer een kuitenbijter die voor nervositeit en afmatting kan zorgen. Te beginnen met de niet al te bekende Kattenberg, op 98 kilometer van het einde. Vervolgens het tweeluik Leberg-Haaghoek (op 89 kilometer van de finish), de Rekelberg (op 74) en de Valkenberg (op 66).  Het echte werk begint op de Wolvenberg, op 54 kilometer van het einde. Niet per se door de lastigheid van deze kasseiloze helling, wel omdat quasi aansluitend de kasseien van de Ruiterstraat, Kerkgate en Ruiterij volgen. Op 42 kilometer van de finish gingen vorig jaar op de Molenberg pas echt alle remmen los en dat zal nu vermoedelijk niet anders zijn. Wie hier niet mee is, is gezien. Hierna worden de renners nog gepijnigd met opnieuw het tweeluik Haaghoek-Leberg, de Berendries en het Vossenhol, om vervolgens vijftien kilometer rust te krijgen richting Muur. Hier kan eventueel nog een georganiseerde achtervolging op gang komen.

  De Muur van Geraardsbergen en Bosberg, die tot en met 2011 ook de apotheose van de Ronde van Vlaanderen vormden, zullen ook in de Omloop voor de ultieme finale moeten zorgen. Hier kan je van achteren nog de oversteek maken naar de kopgroep, maar ook voorin zal er nog uitgedund worden. Vervolgens gaat het in de laatste twaalf kilometer, via iets minder open wegen dan toen de aankomst nog in Meerbeke lag, richting de Onderwijslaan in Ninove.

  Favorieten
  Gezien Omloop Het Nieuwsblad de eerste grote klassieker van het jaar is, zijn de favorieten steeds niet al te gemakkelijk in te schatten. Wie heeft zich in de warme voorbereidingskoersen al sterk getoond, of wie heeft zich juist goed weggestopt? En een aantal renners begint in de Omloop zelfs pas zijn wielerseizoen en is dus helemaal moeilijk te beoordelen.

  Wie zich in de rondes van Valencia en de Algarve bij uitstek liet gelden, is niemand minder dan olympisch kampioen Greg Van Avermaet. De 34-jarige Oost-Vlaming klom in de Algarve op zowel de Alto da Foia als de Malhão naar een vijftiende plaats tussen al het Portugese klimgeweld. Als enige klassiekerrenner deed hij echt vooraan mee, dus ging Van Avermaet achteraf ook de favorietenrol voor de Omloop niet uit de weg. “Ik heb geen bevestiging meer nodig voor de Omloop”, sprak hij voor onze camera. Straffe taal van Gouden Greg, die na zijn zeges in 2017 en 2018 bij een nieuwe winst mede-recordhouder wordt.

  Ook Zdeněk Štybar tankte vertrouwen in zijn eerste koersen van het jaar, maar de Ronde van San Juan – eind januari – ligt inmiddels wel iets verder achter ons. Štybar verraste er het peloton in de slotrit en kan zo voor het tweede jaar op rij met al een streepje achter zijn naam naar het openingsweekend. Vorig jaar legde hem dat geen windeieren, want Štybar won voor het eerst sinds 2015 een voorjaarsklassieker. De Tsjech van Deceuninck-Quick Step is sowieso iets beter gerouleerd dan de meeste van zijn collega’s, dankzij zijn – korte – crossprogramma in de decembermaand.

  Štybar maakt trouwens wederom deel uit van een ijzersterk Deceuninck-Quick Step-blok. Door het vertrek van Philippe Gilbert en in mindere mate Elia Viviani lijkt de klassieke kern misschien weer ietsje verzwakt, maar Lefevere weet dat ieder jaar weer op te vangen door enkele jonge talenten een rijtje vooruit te schuiven. Dit jaar zou dat wel eens hardrijder Kasper Asgreen kunnen zijn, de tweede uit de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar. Met Bob Jungels en Yves Lampaert heeft de blauwe brigade nóg twee extra hardrijders achter de hand, terwijl Fransman Florian Sénéchal als snelle man misschien iets afwachtender kan koersen. Ook dit jaar zal de breedte van de kern dus weer het sterke punt van deze formatie worden.

  De Limburgse heuvelspecialisten Dylan Teuns (Bahrain McLaren) en Tim Wellens (Lotto Soudal) kwamen vorig jaar al eens proeven van de Omloop en deden dat met succes. De twee maakten mee de koers en kwamen zo finaal in de beslissende slag van vijf renners terecht. Ze vonden allebei net niet het goede moment in de finale, maar kwamen wel als vijfde en derde over de streep. Straf, zo zonder specifieke kasseivoorbereiding. Ook ditmaal is dit tweetal in vorm. Teuns verraste zelfs met tijdritwinst in de Ruta del Sol, terwijl Wellens een top 5-plaats veroverde in het klassement van de Ronde van de Algarve. Klaar voor de Omloop dus, al gaf Wellens achteraf wel aan dat hij vecht tegen de ziektekiemen.

  Ook die andere kopman van Lotto Soudal, Philippe Gilbert, werd ziek, maar dan wel de week voor de Ronde van de Algarve. Gilbert liep zo een week trainingsachterstand op en verwacht daarom niet mee te doen voor winst. Maar juist in die positie, onder de radar, is Gilbert het gevaarlijkst. Eerder won de Waalse heuvelspecialist in 2006 en 2008, dus ook hij kan bij winst de nieuwe recordhouder worden. Ook Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) gaf aan nog niet in supervorm te zijn, maar hij legt zijn piek dit jaar bewust iets later. Toch vlakken we de voormalige kampioen in een koers die hem op het lijf geschreven is, nooit uit.

  Jasper Stuyven werd in zijn voorbereiding dan weer gehinderd door een valpartij in de Ronde van de Algarve. Vorig jaar kostte het hem een half voorjaar om daarvan te herstellen, maar als we Stuyven mogen geloven is het ditmaal veel minder erg. Anders hebben ze bij Trek-Segafredo ook nog Edward Theuns en wereldkampioen Mads Pedersen – die vooral op slecht weer zal hopen – achter de hand. Met ook Matteo Trentin (CCC) en Stefan Küng (Groupama-FDJ) tekent trouwens het volledige WK-podium van vorig jaar present in Omloop Het Nieuwsblad.

  Andere sterke beren die tegen slecht weer en een stootje kunnen zijn Nils Politt (Israel Start-Up Nation) – de tweede van Parijs-Roubaix van vorig jaar, de Noren Alexander Kristoff (UAE Emirates) en Edvald Boasson Hagen (NTT) – die het beiden ook kunnen afmaken in de sprint, Sep Vanmarcke (EF Pro Cycling), ex-winnaar Ian Stannard (Ineos) en Niki Terpstra (Total-Direct Energie). Wat renners als Tiesj Benoot (Sunweb) en Mike Teunissen (Jumbo Visma), beiden kopman van hun ploeg, betreft, is het afwachten. Ze treden allebei pas in deze Omloop voor het eerst dit seizoen in competitie en hebben dus geen referentie.

  Tot slot nog een last minute-starter: niemand minder dan drievoudig wereldkampioen veldrijden Wout van Aert. De kopman van Jumbo Visma zou zijn seizoen oorspronkelijk beginnen met het Italiaanse tweeluik Strade Bianche-Milaan San Remo, maar de ploeg houdt ernstig rekening met het scenario dat deze wedstrijden door het coronavirus zullen worden afgelast. “We anticiperen met de deelname van Wout aan de Omloop op mogelijke afgelasting van deze andere wedstrijden in zijn programma”, zo laat zijn Nederlandse werkgever weten. De Lillenaar leeft in ieder geval op een wolk nadat hij zijn laatste veldrit van het seizoen in eigen huis winnend kon afsluiten. Doet hij in de Omloop meteen hetzelfde en maakt hij zo definitief komaf met zijn knieblessure?

  Volledige deelnemerslijst: https://www.procyclingstats.com/race/omloop-het-nieuwsblad/2020/startlist

  Favorieten volgens WielerFlits
  **** Greg Van Avermaet
  *** Zdeněk Štybar, Mathieu van der Poel
  ** Dylan Teuns, Tim Wellens, Wout van Aert
  * Alexander Kristoff, Yves Lampaert, Philippe Gilbert, Jasper Stuyven

  Update: Mathieu van der Poel kampt met griep en hoge koorts en wordt vervangen door Floris De Tier.

  Bron: Wielerflits  Eigenlijk begint het wielerseizoen traditioneel met de Omloop. Wie gaat er met de zege vandoor? @Maazou @Leko @Gilles_FCB @r4vje @Mundialos @Hélder Postiga @Miz @Sven. @BramN

  Offline Rico

  • Administrator
  • Legende
  • *****
  • Berichten: 24303
   • Bekijk profiel
  Jasper Stuyven klopt Lampaert in Omloop Het Nieuwsblad
  « Reactie #1 Gepost op: februari 29, 2020, 18:11:45 pm »
 • Like
 • Dislike
 • Jasper Stuyven klopt Lampaert in Omloop Het Nieuwsblad

  Jasper Stuyven heeft de 75e editie van Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. Hij was op meer dan zestig kilometer van de finish mee in de aanval gegaan met een groep van acht renners. In de slotfase verschalkte hij zijn overgebleven mede-aanvallers Yves Lampaert en Søren Kragh Andersen.

  Even na half twaalf werd in Gent het startschot gegeven voor de 75e Omloop Het Nieuwsblad. De Zwalmstreek en Oudenaarde kregen hun traditionele passage in de eerste honderd kilometer waar de beklimmingen van de Leberg en Den Ast de eerste hindernissen op de route waren. Halfkoers volgden de beklimmingen in rap tempo op met om en nabij elke tien kilometer een klim. De Muur van Geraardsbergen en de Bosberg moesten voor de ultieme finale zorgen.

  Vijf vroege vluchters
  Na zeven kilometer werd in Merelbeke het officiële startsein gegeven. De koersdirectie had amper met de vlag gezwaaid of Laurens De Vreese probeerde weg te rijden. De Astana-renner kreeg niet de ruimte, maar het spel was op de wagen. Uiteindelijk geraakten vijf renners weg. Ploeggenoten Luis Mas en Matteo Jorgenson van Movistar hadden de handen ineen geslagen met Mathijs Paasschens (Wallonie Bruxelles), Senne Leysen (Alpecin-Fenix) en Manuele Boaro (Astana).

  Kenneth Vanbilsen probeerde nog over te steken, maar was te laat om de sprong nog te kunnen maken. In de eerste dertig kilometer reed de kopgroep ruim zeven minuten voorsprong bij elkaar. CCC, dat met Greg Van Avermaet misschien wel de topfavoriet in de gelederen had, hield de vlucht onder controle. Harde wind en zwaar weer maakten het koersen moeilijk voor elke renner in de koers.

  Net na de eerste passage van de Haaghoek, na veertig kilometer, ging ook Trek-Segafredo voorin meedraaien en liep de voorsprong tot vijf minuten terug. Nog in de eerste zeventig kilometer werd het peloton in waaiers uiteen geblazen. In de voorste waaier hadden onder anderen Tim Wellens, Mads Pedersen, Jasper Stuyven en Zdeněk Štybar de boot niet gemist. De anderen, waaronder Greg Van Avermaet, moesten dan achtervolgen.

  Alles troept weer samen
  Even voor halfkoers werd de koers opgeschrikt door een valpartij, waarbij ook Amund Grøndahl Jansen betrokken was. De Jumbo-Visma-renner moest daardoor wat later de strijd staken. De koers was enige tijd helemaal uit elkaar gewaaid, maar na de eerste honderd kilometer troepte alles weer samen. Ook de kopgroep was bijgehaald, waardoor de wedstrijd opnieuw beginnen kon.

  Met de Katteberg begon de heuvelige tweede fase van de koers. Net na de Leberg, de volgende klim in het routeboek, ging het weer op de kant. Ditmaal zaten onder meer Yves Lampaert, Wout van Aert, Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven mee. Op de Paddestraat trok Van Aert ‘ns stevig door, maar het was nog ruim tachtig kilometer tot de finish. Het viel weer stil en renners konden terugkeren. Ook Van Avermaet schudde aan de boom, maar hij kreeg niemand mee.

  Weer later probeerde Matteo Trentin met nog zeven mannen weg te rijden. De Italiaan kreeg onder anderen Lampaert, Mike Teunissen en Jasper Stuyven mee. Ook Tim Declercq, Frederik Frison, Søren Kragh Andersen en Jonas Rutsch zaten vooraan. Rutsch had het zwaar in de wind en moest lossen. De andere zeven aanvallers breidden dan hun voorsprong uit naar anderhalve minuut. Vanaf dan was het nog zestig kilometer naar de finish.

  Aanvallers vergroten snel voorsprong
  Deceuninck-Quick Step met twee renners, CCC, Jumbo-Visma, Trek-Segafredo, Lotto Soudal en Sunweb waren allemaal vertegenwoordigd vooraan, wat ertoe leidde dat de kopgroep snel meer voorsprong pakte op weg naar de Wolvenberg na 145,2 kilometer. Op deze klim versnelde Lukas Pöstlberger vanuit het peloton. BORA-hansgrohe zat immers niet mee vooraan, maar het gaatje naar de kopgroep bedroeg al bijna tweeënhalve minuut.

  Van de zeven renners in de kopgroep kon Stuyven het beste resultaat overleggen in Omloop Het Nieuwsblad. De renner van Trek-Segafredo was twee jaar geleden de nummer vier. Ook Lampaert en Trentin reden al naar de top tien, terwijl Teunissen in 2017 twaalfde was. Stuyven begon als eerste aan de Molenberg, de volgende klim op het parcours. Op de uitloper van de klim versnelde Kragh Andersen tot tweemaal toe, waardoor Frison en Declercq even in de problemen kwamen.

  Achter de kopgroep had Pöstlberger ondertussen enkele mannen om zich heen verzameld, zoals Heinrich Haussler, Jenthe Biermans, Pascal Eenkhoorn en Dries Van Gestel. Wout van Aert en Sep Vanmarcke gebruikten de Molenberg om naar die achtervolgende groep toe te springen, maar zij staakten even later hun achtervolging en lieten zich in het uitgedunde peloton terugzakken. De kopgroep was dan op weg naar de volgende passage van de Leberg.

  Declercq wordt teruggefloten
  Lampaert en Teunissen voerden de vluchters naar de top van de klim. Snel volgde de beklimming van de Berendries al. Declercq keerde zich binnenstebuiten voor zijn ploegmaat Lampaert, maar werd teruggefloten vanuit de ploegauto. De harde werker moest ook de andere mannen dwingen mee te draaien. In het peloton kwamen Van Aert en Tiesj Benoot uit hun pijp. Hadden zij nog altijd fiducie in de overwinning? Ze staken in elk geval naar de achtervolgende groep over.

  Het peloton was echter niet ver weg en zou uiteindelijk het gaatje dichten naar de achtervolgers. Met 1:40 voorsprong begon de kopgroep aan de beklimming van de Muur van Geraardsbergen, op zeventien kilometer van de finish. Lampaert en Stuyven waren de sterksten op de Muur, terwijl ook Kragh Andersen zijn karretje probeerde aan te haken. Op de top kon de Deen inpikken bij de Belgen. Dan ging het in dalende lijn naar de Bosberg, de laatste klim van de dag.

  Op de Bosberg trok Kragh Andersen stevig door, waardoor Stuyven even een gaatje moest laten. In een zucht en een wind kwam de Belg echter weer terug. Het was toen vooral zaak om Matteo Trentin niet terug te laten komen. De Italiaan staat normaal gezien bekend om zijn snelle benen. Op twee kilometer van de streep versnelde Lampaert. Stuyven sloot aan, maar Kragh Andersen kwam in de moeilijkheden. Dan weer reed Stuyven weg en volgde Lampaert weer.

  Uiteindelijk draaide de koers uit op een duel tussen Stuyven en Lampaert. Stuyven ging van kop af richting de allesbepalende sprint en hield daarin zijn landgenoot van de winst. Kragh Andersen legde beslag op de derde plaats.  Uitslag
  1    Jasper Stuyven   Dimension Data   05:03:24
  2    Yves Lampaert   CCC   ,,
  3    Søren Kragh Andersen   Dimension Data   00:06
  4    Matteo Trentin   FDJ   00:39
  5    Tim Declercq      01:28
  6    Mike Teunissen   Movistar   ,,
  7    Oliver Naesen   Jumbo-Visma   ,,
  8    Philippe Gilbert   BORA   ,,
  9    Stefan Küng   BORA   ,,
  10    Florian Sénéchal   FDJ   ,,

  Volledige uitslag: https://www.procyclingstats.com/race/omloop-het-nieuwsblad/2020/result

  Bron: Wielerflits  Schitterende 1-3'tje voor @Miz, terwijl ook @Gilles_FCB zeker niet mag klagen.
  « Laatst bewerkt op: maart 01, 2020, 16:49:49 pm door Rico »

  Offline Miz

  • Vedette
  • *****
  • Berichten: 11283
   • Bekijk profiel
  Re: Omloop Het Nieuwsblad
  « Reactie #2 Gepost op: maart 01, 2020, 11:12:59 am »
 • Like
 • Dislike
 •  :banana: :banana: :banana:


  Offline Gilles_FCB

  • Vedette
  • *****
  • Berichten: 12396
   • Bekijk profiel
  Re: Omloop Het Nieuwsblad
  « Reactie #3 Gepost op: maart 02, 2020, 00:47:55 am »
 • Like
 • Dislike
 • 2e niet slecht!!